Vallåkra - Vallåkra


Örtstigen 1


Såld

Örtstigen 1

Vallåkra

En pedantisk välskött enplansvilla med helt inredd källare och bästa läge invid öppna landskap.

I lugna och trivsamma Vallåkra, knappt 20 minuter från centrala Helsingborg, finner vi Örtstigen 1. En hemtrevlig enplansvilla för den stora familjen där 7 rum & kök fördelar sig på markplan och inredd källarvåning med garage. I uterummet där du njuter stora delar av året, höst som vår & sommar, samt uteplatsen i stenlagd pergola, äter du måltiderna i bästa solläge. Gräsmattan är väl tilltagen och barnens fotbollsmatcher faller naturligt in på baksidan. Detta välskötta hus är sannerligen ett som förtjänar namnet familjedröm. Varmt välkommen att kontakta Alexander Larsson & Ulf Löwander för mer information.

Fakta

Adress:
Örtstigen 1
Område:
Vallåkra
Kommun:
Helsingborg
Församling:
Kvistofta
Fastighetsbeteckning:
SPINNROCKEN 7
Typ:
Villa
Ägandeform:
Friköpt - Småhus
Byggnadstyp:
1 plansvilla med källare och garage
Byggnadsår:
1979
Vatten och avlopp:
Kommunalt vatten året om.. Kommunalt avlopp.
Uppvärmning:
Jordvärme
Ventilation:
Mekanisk m. värmeåtervinning
Fasad:
Tegel
Tak:
Pannor
Stomme:
Trä och betong
Plåtarb.:
Målad plåt
Bjälklag:
Betong
Grundläggning:
Källare
Badrum:
2 st
Eldstad:
Öppen spis
TV- Internetutbud:
Fiber
Allmänt skick:
Normalt
Huvudsakligt vädersträck:
S

Ekonomi

Taxeringsvärde byggnad(er):
1 453 000 kr
Taxeringsvärde tomt:
353 000 kr
Taxeringsvärde totalt:
1 806 000 kr
Taxeringen är preliminär:
Nej
Bef. pantbrev:
8st om 871 000 kr
Taxeringsår:
2021
Värdeår:
1979
Kommunal skatt (exkl. kyrkoskatt):
31.39%
Taxeringskod:
220
Försäkring fullvärde:
Ja

Driftkostnad

33 285 kr/år
3 823 kr/år
3 465 kr/år
40 573 kr/år
Förbrukning är 16462 kWh
8 874 kr/år

Förening

Nej
Nej

Beskrivning

Rum för rum

Allmänt om bostaden

I lugna och trivsamma Vallåkra, knappt 20 minuter från centrala Helsingborg, finner vi Örtstigen 1. En hemtrevlig enplansvilla för den stora familjen där 7 rum & kök fördelar sig på markplan och inredd källarvåning med garage. I uterummet där du njuter stora delar av året, höst som vår & sommar, samt uteplatsen i stenlagd pergola, äter du måltiderna i bästa solläge. Gräsmattan är väl tilltagen och barnens fotbollsmatcher faller naturligt in på baksidan. Detta välskötta hus är sannerligen ett som förtjänar namnet familjedröm.

Hall:

Entrén till bostaden är lättskött och stilsäker med sin stenläggning. Väl innanför dörren finner vi en rymlig hall med praktisk avhängning för ytterplagg och skor. Bakom de skjutbara spegeldörrarna döljer sig ytterligare förvaring. Ovanvåningens färger går i vitt på väggar och i golv finner vi en mörkare nyans liknande valnöt. Laminatgolvet är genomgående för bostadens markplan.

Kök:

Intill hallen ligger det trivsamma köket som är inrett med köksinredning från Kvik i ljust trä med detaljer av frostat glas. Kaklet är i en ljus beige färg och bänkskivan är i lättskött laminat. Den maskinella utrustningen består av kyl/frys, spishäll, fläkt och ugn. Blandaren vid diskhon kommer att bytas av säljarna, likaså induktionshällen då ena plattan slutat fungera.

Matsal & Vardagsrum:

Bostadens matsal och vardagsrum utgör ovanvåningens sällskapsrum. Intill matsalen finner vi ett generöst fönsterparti i burspråket som ger ett gott ljusinsläpp och ger dig utsikt över intilliggande öppna landskap. Matsalsdelen rymmer det större matbordet och i intilliggande vardagsrums får du plats med den stora soffan att ligga i framför fredagsfilmen eller när vännerna är på besök. Från matsalsdelen är det utgång till uterummet som nyttjas mycket av nuvarande ägare. Uterummet rymmer både soffgrupp & matbord, har skjutbara fönsterpartier ut mot trädgården samt ett skjutparti som leder ut till en stenlagd pergola.

Sovrum 1:

Master bedroom, gediget till storleken med egen utgång till uterummet. Sovrummet är smakfullt inrett med en lugn ljusgrå färg på de slätmålade väggarna som går väl i hand med det mörka laminatgolvet.

Sovrum 2:

Likt mastern i sin färgsättning och med sin tilltagna storlek är detta ett perfekt gästrum. Lugnt beläget i slutet av sovrumshallen med fönster mot bostadens entrésida.

Sovrum 3:

Ovanvåningens tredje sovrum används idag som ett kontor. Ljusinsläppet kommer från fönstret mot bostadens uterum och på väggarna sitter en läckert mönstrad tapet.

Uterummet

Nybakade kanelbullar. Släkten på besök. Den äldstas födelsedag - här får alla plats. Det som en gång var en del av husets insida är nu uterum, ett stort sådant. När värmen blir omättlig skjuter du fönsterna åt sidan och låter luften flöda in, är det kallare väder så sätter du bara in en infravärme och du kan nu nyttja rummet stora delar av året. Här finns plats för både soffgrupp och matsalsbord.

Badrum

Ovanvåningens badrum har en äldre stil. Klinkern i golv är brunt till färgen och på väggar sitter ett elegant & äldre kakel. Renovera och inred med nytt badkar och duschhörna, lite moderna detaljer och du får ett riktigt fräckt badrum. 

Vi går en trappa ner

Gillestuga

Tjo & Tjim. Glädjen från skrattande barn. Här är områdets alla vänner över på besök - nu ska det lekas. Det som en gång var en Gillestuga har förvandlats till ett drömland för barnen där bara deras fantasi sätter stopp för leken. Nuvarande ägare har haft egen verksamhet som dagmamma och nu för tiden får barnbarnen njuta av denna oas som verkligen ger utrymme för lek, fantasi och kreativitet. Som extra mysfaktor är den gamla eldstaden fortfarande fungerande ifall ni skulle önska få tillbaka gillestugan.

Förrådsrum

När det är dags för pingismatch är det här inne barnen sprungit, runt & runt bordet springer benen medan bollen slås från sida till sida. Rundpingisens mästare ska koras - så snart du ställer tillbaka pingisbordet. Ytan är rymlig och framförallt otroligt praktisk. Idag används rummet mest till förvaring, det står 2 stora garderobspartier med skjutdörrar att hänga undan de kläder som ej används i säsong. 

Badrum

Smakfullt inrett badrum med grått klinker på golvet med mindre storlek vid duschörnan. Fräscht blankt vitt kakel på väggarna med dekorativt inslag av grå klinkerdetalj vid duschen. Vask med kommod i vitt som ger förvaring och spegel med ramp med spotlights. Vägghängt skåp.  Spotlights även i taket. 

Tvättstuga

Äntligen en stor tvättstuga! Här kan man verkligen ha ordning och reda med utrymme för klädvård. Här finns tvättmaskin och torktumlare, vask med skåp, lådor och arbetsytor. Stryk, mangla, håll ordning & reda, häng tvätten på tvättlinor. You name it! Tvättstugan är mycket genomtänkt och erbjuder en skönt fungerande vardag.

Garage

Här behövs det inte städas, det är bara fälla upp garageporten och köra in bilen. Var sak har sin plats, speciellt i detta garage. Elfa-system på väggarna håller upp hyllorna så att verktygen inte försvinner, detta är en hantverkares dröm. Garaget har ett gott ljusinsläpp med sina fönster, en väl tilltagen takhöjd om över 3m, är förberett med vattenkast till vattenslangen eller hinkens påfyllning och en dörr ut till baksidan. Kanske fylls en vattenballong eller två?

 

 

 

 

 

Trädgård

Trädgården är väl tilltagen med sitt söderläge. Den stora gräsmattan bjuder in till all sorts lek och här faller fotbollsmatchen in naturligt där åskådarna har flera håll att se på "matchen" ifrån. Trädgården är stilren och lättarbetad, rabatterna på baksidan ramas in av stenar och ovanpå jorden ligger stenkross. Här finns både stenlagd pergola och en avkopplande hörna med härlig bänk. Förrådet intill garaget rymmer både cyklar och en gräsklippare. Hela framsidan är stenlagd, ett underlättande i vardagen när du får tid över till annat. 

Bra att veta

Kök renoverat 2005

Kyl och Frys

Spis: Ny (skall bytas innan övertagande)

Ugn: 2019

Fläkt: 2005

Blandare: Ny (skall bytas innan övertagande)

Övrigt: Under befintligt golv finns ett ekparkettgolv

Hela ovanvåning:
Nya golv i alla rum (utom kök) under ligger ekparkett i matrum och TV-rum

Toalett nere:
2010

Värmepump:
2005

Garage:
3 fat uttag

Uterum:
2006

Förråd:
2007

Övrigt:
Luftkanalerna rensade 2020

Årligt underhåll av målade ytor mm

Vallåkra

Vallåkra är en tätort i Helsingborgs kommun i Skåne län, belägen vid Rååns dalgång sydost om Helsingborg. Sedan 2000 har orten en hållplats för pågatåg.

På Enoch Thulins flygfält utanför den lilla orten anordnas årligen i slutet av augusti Nordens största träff, Vallåkraträffen, för stylade, ombyggda och helrenoverade bilar. Det kommer varje år ungefär 20 000 besökare från hela Norden och Nordeuropa. Ett annat resmål på orten är den gamla bevarade Wallåkra stenkärlsfabrik från 1864, där man framställer saltglaserat stengods efter traditionella metoder.Vallåkras omgivningar domineras av Rååns dramatiska dalgång, som längs långa sträckor skär sig ner 25-30 meter i den omgivande jordbruksmarken. Två bäckar rinner ut i Råån vid Vallåkra, Fjärestadsbäcken i norr och Härslövsån eller Hålabäcken i söder, vilka båda har skurit ner djupa ravindalar. Rååns dalgång är skyddad som naturreservat av Helsingborgs kommun och längs sluttningarna ner till ån växer naturskog bestående av ask, alm, ek och bok. Berggrunden består av en blandning av sandsten och lerskiffer med inslag av stenkolflötsar, som bildats under rätliastiden för ungefär 200 miljoner år sedan. Ovanpå berggrunden ligger ett jordlager av så kallad baltisk nordvästmorän, en kalk- och lerrik jordmån, som även är mycket näringsrik. Åkermarken klassas mellan 7 och 9.

Vid Vallåkra kan man även finna en av Nordeuropas få rika fyndplatser på dinosauriespår. Fotspåren hittades 1970, då personal från Höganäsbolaget bröt sten för användning till keramiska föremål och då träffade på ett skikt med dinosauriespår. Spåren kommer från en hjord av rovdjursdinosaurien Dilophosaurus och mäter upp till 30 cm i längd.

Vallåkra fornborg
Vid Fjärestadsbäckens möte med Råån har en triangelformad platå bildats med sidorna 80 och 65 meter, där två av sidorna består av djupa raviner. Topografin lämpar sig utmärkt för en naturlig befästning, vilket utnyttjades av traktens befolkning under järnåldern. Som försvar mot landsidan har invånarna uppfört en 85 meter lång och 4 meter hög vall, som återfinns än idag. Som en del av naturreservatet i Rååns dalgång omges "Borgen", som området även kallas, av ädellövskog med en rik flora och fauna. Där växer bokar och fridlysta och sällsynta blåsippor blommar vårtid. Området genomkorsas även av ett vandringsstråk

Dokument

Planritning

Ulf Löwander
Fastighetsmäklare
070-629 79 59
Alexander Larsson
Fastighetsmäklare
073-595 57 72