Header image
Såld Grönskande oas vid Ensjön i utkanten av Norrköping!

Vernersborg Ängslyckan

Grönskande oas vid Ensjön i utkanten av Norrköping!

Denna lantligt belägna fastighet har en fantastiskt vacker parkliknande trädgård uppdelad i olika rum. De många perenna växterna omfamnar en i princip var man än befinner sig på tomten och det särskilt gynnsamma odlingsklimatet gör att växterna fullständigt prunkar av grönska och vacker blomning hela säsongen. För den odlingsintresserade finns två växthus och även ett särskilt blomhus med växtbelysning för övervintringen. Huvudbyggnaden är ett allergisäkrat eko-hus i ett plan med nästan bara oljade eller obehandlade trämaterial på väggar, golv och tak. Även fasaden är omålad och endast bestruken med linoljefärg. Totalt fördelar sig boytan på tre sovrum, vardagsrum med uterum, ett rymligt kök samt två duschrum. Runt huset finns ett flertal uteplatser i olika väderstreck att sitta ner och njuta av de vackra omgivningarna och lyssna på fåglarna. I Ensjön finns möjligheter till svalkande dopp och i närområdet finns gott om trevliga promenadvägar. Välkommen ut på landet!

Fakta

Adress:
Vernersborg Ängslyckan
Kommun:
Norrköping
Fastighetsbeteckning:
SANKT JOHANNES 8:53
Typ:
Villa
Ägandeform:
Småhus - Friköpt
Byggnadstyp:
1 plansvilla
Byggnadsår:
1995
Vatten och avlopp:
Enskilt vatten året om till borrad källa (118m). Enskilt avlopp till 3-kammarbrunn med infiltration.
Fönster:
3-glas
Uppvärmning:
Elpanna till vattenburen golvvärme samt luft/luftvärmepump
Ventilation:
Mekanisk m. värmeåtervinning (elektrofilter)
Fasad:
Timmerpanel
Tak:
Betongpannor
Stomme:
Trä
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Krypgrund
Grundmur:
Lecasten
TV- Internetutbud:
Fiber finns

Ekonomi

Energideklaration

Driftkostnad

Beskrivning

Interiör

Entré

Till huvudbyggnaden på Ängslyckan välkomnas man via plattsättningar fram till huvudentrén vilken är belägen under tak. I anslutning till entrén finns en uteplats med en pergola. En perfekt plats att njuta av en kopp morgonkaffe ackompanjerad av fågelsång och morgonsol.

Hall

Innanför ytterdörren är det klinkergolv som även löper vidare in i den inre hallen och även i köket beläget till vänster innanför entrén. I anslutning till ytterdörren finns plats för avhängning samt även en platsbyggd garderob.

Badrum

Detta stora badrum har också klinkergolv och väggarna är helkaklade. Inredningen består av wc, handfat i kommod samt en handdukstork. Det finns även ett vädringsfönster. Då tätskikten är av äldre modell har nuvarande ägare inte använt utrymmet att duscha eller bada i på många år. Därför finns det inte heller något badkar.

Kök

Stort och härligt med burspråk och bröstpanel på väggarna. Köksinredningen är omålad och i köksbänken av massivt trä finns en nedsänkt ho och vitt kakel som stänkskydd mellan bänk och överskåp. Maskinell utrustning i form av spis med spisfläkt, kyl och frys som båda går i rostfritt samt diskmaskin och mikrovågsugn.

Groventré/tvättstuga

Här kommer man direkt in från trädgården. Utrymmet används av nuvarande ägare som "duschsluss" för att inte få med sig en massa smuts och allergener in i resten av bostaden. I tvättstugan är det också klinker på golvet och det finns två garderober. I den tredje sitter centraldammsugaren. I övrigt finns här tvättmaskin, torkskåp, värmepanna, värmeväxlare till den mekaniska ventilationen samt inkommande fiber.

Duschrum

Renoverat 2002 med klinker med elgolvvärme och kakel på väggarna. Utrustat med wc, handfat, duschplats och en elburen handdukstork I utrymmet finns också ett vädringsfönster.

Vardagsrum

Här är det trägolv och det finns en luftvärmepump som även går att köra på kyla. Från vardagsrummet finns utgången till det inglasade uterummet som vetter mot trädgårdens västra del.

Inbyggd altan

Rymligt och rejält byggd med isolerade halva väggar och laminat på golvet. El finns samt två dörrar som leder ut till den lummigt grönskande trädgården. Den tidigare verandan under tak glasades in under 2015/16.

Inre hall

Denna leder oss nu vidare till sovavdelningen.

Sovrum

Här är det laminat på golvet och det finns en klädkammare. Fönstret vetter mot väster.

Sovrum

Det största av sovrummen har också fönster mot väster och så finns det två egna klädkammare i rummet. 

Sovrum

I detta sovrum med trägolv vetter fönstret mot öster och det finns en platsbyggd garderob.

 

 

 

Blomhus och Trädgårdsbod

Dessa båda bodar är sammanbyggda med ett altandäck. Vintertid tas alla blommor in och förvaras i det isolerade blomhuset. Denna byggnad är utrustad med totalt 24 lysrör som styrs med timer samt även en automatisk fläkt som kan styras med tidur för att det inte ska bli för varmt eller fuktigt i blomhuset.

På andra sidan det gemensamma altandäcket finns en trädgårdsbod byggd 2008 med hyllställningar och plats för t ex trädgårdsredskap, jord, krukor och annat som kan behövas till vårplanteringen av växterna i blomhuset. Inne i blomhuset och med värmekabel i ledningen finns tillgång till vatten från den egna brunnen året om. I en tapp på blomhuset finns allt förberett för att få tillgång till sjövatten för bevattning sommartid. Den nästan nya pumpen kan om så önskas övertas av köparen.

Uthus

I anslutning till uppfarten finns en byggnad vilken används som förråd. Bakom denna byggnad finns vidare en luft/vattenvärmeanläggning som tidigare har använts för huvudsaklig uppvärmning av huvudbyggnaden. Den är dock ur funktion och därmed bortkopplad eftersom den inte går att laga. Systemet finns dock så det finns goda möjligheter att ersätta utedelen med en ny. 

Vidbyggt uthuset finns två växthus med ett stort antal flexibla hyllplan vilka rymmer en stor mängd blommor och även grönsaker förstås. Mellan de båda växthusdelarna finns en diskbänk som kan få rinnande vatten i kranen för bevattning av alla godsaker bara man kopplar på sjövattnet.

I vecket mellan uthuset och det ena växthuset finns en skön uteplats i lä med västerläge och på utsidan av byggnaden vid uthusets entrédörr finns ett enklare utekök med rinnande vatten från den egna borrade källan.

Garage

Rymligt varmgarage om ca 50 kvm med högt i tak och egen värmekälla i form av en luft/luftvärmepump. I garaget finns bland annat tre tryckluftsuttag, en 3-fas handske och i bottenplattan finns en ingjuten värmeslinga förberedd för om man skulle vilja ha golvvärme. Den är i dagsläget inte inkopplad.

Allmänt

Detta ECO-hus är byggt av Nordic Trä o Bygg. Centraldammsugare finns i huset.

Diskmaskin samt kyl och frys är från 2022. Tvättmaskinen är från 2021. Luft/luftvärmepumpen byttes 2022. Dräneringsledning finns runt hela huset och en bit utanför den ligger ytterligare en extra dränering.

Vid två tillfällen varje år hjälps samtliga boende längs vägen från Öbonäsvägen ned till Ensjön åt med att utföra underhåll på den.

Årsförbrukningen 2022 var totalt 19 200 kWh. Av den förbrukningen har det gått åt ca 1,2 kWh/timme i blomboden ca 12 timmar/dygn under 7-8 månader om året. Garagets förbrukning gällande uppvärmning är också inkluderad med ca 200 kWh/mån.

Vägföreningen ombesörjer snöröjning av grusvägen från Öbonäsvägen fram till fastigheten. Den egna infarten och gården får man sköta själv.

Trädgård

Den fantastiska trädgården är indelad i olika rum och påminner om en vacker och lite rufsig park. Den är delvis lite bångstyrig och gör ett vildvuxet intryck och delvis mer välordnad med perenna rabatter, buskar och träd. En del av trädgården utgörs av en skogsträdgård med färgsprakande rhododendron av varierande sorter, blåbär, ljung, mm.

I de olika rummen finns trevliga sittplatser vilka kommer väl till pass för en stunds återhämtning i trädgårdsarbetet. Eller för att bara njuta av allt det vackra, fågelsången och den omgivande naturen. I och med det höga läget och att tomten gränsar till skog på tre sidor är den helt insynsskyddad.

Inför visning

Då nuvarande ägare har stora besvär av allergi och astma vädjar jag till dig att tänka på att inte använda starka dofter i samband med visningen. Det är förstås inte heller tillåtet att medtaga några husdjur till visningen.

Säljaren berättar

När vi flyttade hit för att bygga hus fanns här bara en vacker skogsglänta med en liten äng. Vi blev förälskade i platsen och den såg bördig ut att odla på. Vi byggde vårt hus 1995 på grund av min och vår sons svåra astma och allergi. Jag blev tvungen att bygga nytt och ha ett bra hus för min del så det blev ett ekologiskt hus i trä och sten både inne och ute. Vi undvek allt med plast, spånskivor, med mera. Vi köpte ett norrländskt timmerpanelshus och jag provade ut alla material så jag skulle tåla dem. Följaktligen är huset väldigt allergivänligt.

Huset tyckte vi var så fantastiskt vackert när det kom hösten 1995 och ställdes upp på vår tomt som vi då hade fått till hjälpligt genom att hugga bort skog och röja upp. Det var så roligt att följa husbygget under tiden och vara med hela tiden och få se vårt hus bli färdigbyggt. Det var med en stor lyckokänsla vi flyttade in julaftonen 1995.

Vi har trivts mycket bra och både min och vår sons hälsa har förbättrats mycket just på grund av vårt hus. Vi har vacker utsikt genom fönstren över trädgården, särskilt österfönstren i köket som badar i solsken tidiga morgnar. Sagda kök är även stort och rymligt med god plats för bakning och matlagning. Jag är särskilt förtjust i just köket av alla rum. Det är så hemtrevligt och ljust då vi har stora fönster i burspråk där med gott om ljusinsläpp. I sovrummen är lugnt och tyst och skönt när man ska sova, inga störande ljud utifrån. Det är så rofyllt. Vi har sovrum åt öster och västerläge. Vardagsrummet är rymligt och därifrån kan man ta sig ut på inglasade verandan som blir som ett extra rum stor del av året. Huset håller värmen bra på vintern och delvis lite svalare på sommaren trots söderläge.

Vi har byggt huset så att man kan komma in i huset genom tvättstugan och klä om sig där och duscha innan man går vidare in i huset om så önskas, vilket var ett krav för min del. Vidare har vi även mekanisk ventilation med elektrofilter som tar partiklar utifrån, mycket renare luft inne på så vis. Vi har såklart aldrig någonsin haft något djur inomhus då vi ej tål pälsdjur. Vi gläder oss desto mer åt mångfalden av djur i trädgården, såsom halvtama ekorrar och fasaner som vi brukar mata. Ekorrarna är särskilt roliga att ha här då de kommer och tigger mat dagligen så ock gör även fasanerna som är så vackra.

Jag har gjort en naturlig och lummig trädgård för mångfald där fåglar och insikter trivs. Det har blivit en vildvuxen skogsträdgård som jag kallar den. Vi har gott om pollinerare som humlor, bin och fjärilar till frukt och bär. Det är så härligt höra allt surr i trädgården  allra helst då alla fruktträd blommar. Det första vi planterade i trädgården var just mycket fruktträd och bärbuskar. Vi har allt från träd med äpplen, päron, plommon och körsbär till buskar med vinbär, krusbär och björnbär mm.. Dessutom har vi lite mer exotiska frukter och bär såsom mullbär, persikor och vindruvor och såklart även blåbär i skogsdelen i trädgården. Det är en stor lycka att bara gå ut i trädgården och plocka och äta bär och frukt av alla de slag från tidig försommar till sen höst.  Det var fantastiskt roligt och inte minst väldigt gott första gången vi fick en hel korg med egna persikor och att få  äta söta goda mullbär ifrån eget litet mullbärsträd. Gott att kunna baka rabarberpaj till fikat på våren av egenskördade rabarber.

Trädgården rymmer såklart också många prydnadsväxter och buskar såsom många olika sorters rosbuskar. Förutom rosor så finns det såklart andra prynadsbuskar, till exempel schersminer då min stora favorit är smultronsschersminen som doftar fantastiskt av just smultron i hela trädgården då den blommar översållad med små vita blommor. Vidare finns rhododendron samt azaleor i skogsdelen. Jag har alldeles för mycket växter för att räkna upp allt, men det finns en hel del perenner såsom Dagliljor, Julrosor, Pioner och vårlökar av diverse slag så det brukar finnas något i blom, från tidig vår till höst.

Vi har byggt en blombod för vinterförvaring till min samling av krukväxter, isolerad såklart med belysning och fläkt och indraget vatten dit så jag kan vattna därinne med vattenslang. Det fungerar mycket bra. På sommaren får de bo ute i mitt rymliga växthus och på vår altan. Den ligger i västerläge och är inglasad och varm så soliga vinterdagar så det går fika redan i mars och även sitta där och rensa svamp på senhösten. Så härligt äta frukost där på sommaren även regniga dagar och sköna kvällar sitta där och titta ut över trädgården och lyssna på fåglarna.

Övriga byggnader på tomten är en större hobbyverkstad på ca 50 kvadratmeter som är isolerad och uppvärmd där man kan meka med bilar och dylikt, isolerat förråd på 15 kvadratmeter, ett par växthus i plast, samt trädgårdsskjul och blombod på ca 15 kvadratmeter vardera med ett integrerat trallgolv mellan dem. Det sistnämnda är praktiskt och bra då jag förvarar krukor där och har en arbetsbänk jag använder till planteringsarbete med mera. Därtill har vi även en djupborrad brunn med gott vatten och trekammarbrunn för avloppet.

För övrigt så bor vi på ett mycket lugnt och mysigt område med mycket trevliga grannar och närhet till sjö med flera badplatser, den närmaste några hundra meter där vi som bor här brukar bada. Det finns en fin promenadstig längs sjön och in i lummigt sommarstugeområde och lugna mindre vägar. Det är nära till busshållplats bara några hundra meter och det är nära in till Norrköping, ca. 3 km till Björkalund och 5 km till lasarettet. Trots den här närheten till staden är det tyst och lugnt häromkring då det mest bara hörs fågelkvitter och vindens sus i löven.

Det kommer bli mycket svårt att lämna vårt ställe då vi själva har byggt upp allt och byggt till alla byggnader allteftersom, garaget 2004-2005, blomboden 2008 och trädgårdsskjulet 2009. Vi tilläggsisolerade vinden med lösull 2015. Altanen byggde vi om 2018 till inglasad istället för bara trägolv med altantak .

Vi har gjort uteplatser i både söderläge med markis där det är mysigt och soligt redan ifrån klockan 8 på morgonen. Frukosten äter man gärna ute i morgonljuset på östra sidan medan man kan njuta av kvällssol på altanen i väster. Vårt hus ligger med gaveln åt söder och norr läge så vi kunde utnyttja väster- och österläge med utsikt genom fönstren. Blev vackrast så tyckte vi när vi byggde huset.

Vi döpte vårt lilla paradis till Ängslyckan och det har verkligen varit våran Ängslycka här. Att lämna vårt egna lilla paradis för nya äventyr känns väldigt stort och lite svårt, men nu vill vi köpa ett lite mindre hus med mindre tomt att sköta om på grund av hälsoskäl, och med större närhet till skog och mark då vi har ett stort intresse för skogsvandring. Det ska bli spännande det också.

Vi hoppas och tror att nästa ägare kommer trivas och ha det lika gott här som vi haft det. //Susanne och Lasse

Planritning

Ansvarig fastighetsmäklare

Birgitta Johansson
Fastighetsmäklare

Extra kontakt

Hans Larsson
Kontorschef