Sankt Anna skärgård - Valdemarsvik


Äspö Stora Getholmen 1


Såld

Äspö Stora Getholmen 1

Sankt Anna skärgård

Fridfullt och lättskött med plats för många!

Här är det bara fåglarna och den omkringliggande naturen som stör! På fastigheten, som är den enda bebyggda på ön, finns en huvudbyggnad, en liten hobbyverkstad samt två gäststugor med varsina pentryn. Nere vid bryggan, som har ett maxdjup om ca 3m, finns även en bastubyggnad med utedusch. Varmt välkommen att uppleva den sanna känslan av frihet!

Fakta

Adress:
Äspö Stora Getholmen 1
Område:
Sankt Anna skärgård, Valdemarsvik
Kommun:
Söderköping
Församling:
Söderköping S:t Anna
Fastighetsbeteckning:
ÄSPÖ 1:31
Typ:
Fritidshus
Ägandeform:
Friköpt - Småhus
Byggnadstyp:
1 plans fritidshus med loft
Byggnadsår:
1990
Vatten och avlopp:
Vatten från egen borrad källa och via avsaltningsanläggning. Enskilt 4 kammaravlopp med infiltration.
Fönster:
2-glas
Uppvärmning:
Direkt el samt luftvärmepump
Ventilation:
Självdrag
Fasad:
Trä
Tak:
Betongpannor
Stomme:
Trä
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Pintar
Badrum:
1 st
Eldstad:
Öppen spis med kassett

Ytor

Tomtarea
2 844Kvm
Boarea
56Kvm
Boarea
45Kvm
Boarea
35Kvm

Ekonomi

Taxeringsvärde byggnad(er):
550 000 kr
Taxeringsvärde tomt:
1 261 000 kr
Taxeringsvärde totalt:
1 811 000 kr
Taxeringen är preliminär:
Nej
Bef. pantbrev:
4st om 970 000 kr
Taxeringsår:
2018
Värdeår:
1990
Kommunal skatt (exkl. kyrkoskatt):
32.73%
Taxeringskod:
220
Försäkring fullvärde:
Ja

Energideklaration

Behövs ej

Driftkostnad

Beräknad på 2 personer
5 904 kr/år
696 kr/år
3 348 kr/år
1 500 kr/år
3 600 kr/år
4 116 kr/år
19 164 kr/år
Enligt säljarens uppgifter. Övrigt avser arrenderat markområde mellan fastigheten och vattenlinjen. Samfällighet avser två bilplatser och en båtplats. Posten försäkring omfattar både fritidshus och båtar. Fastighetsskatt tillkommer med 8 349 kr/år.

Servitut och gemensamhetsanläggningar

  • Officialservitut brygga gångväg byggnad. Avser brygga, gångväg till huset samt bastubyggnaden (#05-STA-1085 - 1)
  • Officialservitut avlopp (#0582-96/30 - 1)

Förening

Nej
Nej

Beskrivning

Friskrivning

Observera att fastigheten säljs med sk friskrivningsklausul vilken även omfattar sk Dolda Fel. Det är därför av särskilt stor vikt att man som köpare före köpet noggrant undersöker fastighetens skick.

Interiör

ENTRÉ/HALL

På baksidan av huset finner man huvudentrén där du kommer in i en hall med plats för avhängning. Här sitter elcentralen.

SOVRUM

Mindre sovrum med plastmatta på golvet. Används av nuvarande ägare som tv-rum.

SOVRUM

Det större sovrummet med två stora garderober.

DUSCHRUM

Uppdelat i ett duschrum samt ett separat toalettrum med wc. I båda utrymmena finner man våtrumsmatta på golven och våtrumstapet på väggarna. I duschavdelningen finns förutom duschplatsen även handfat, väggskåp, handdukstork, tvättmaskin, varmvattenberedare samt ett vädringsfönster.

KÖK

Kök i vinkel med vit köksinredning och bänkar i trälaminat. Den maskinella utrustningen består av en hällspis med fläkt, kyl samt en diskmaskin. Det finns även en frys men den gick tyvärr inte igång efter vintern och reservdelar saknas. Ovan diskbänken finns fönster med skön utsikt mot vattnet. Köket är integrerat med vardagsrummet och mellan de båda finns en värmande öppen spis med insats samt utgången till det härliga altandäcket som löper runt hela huskroppen.

VARDAGSRUM

Liksom i köket är det här öppet upp till taknock. Här finns en stege upp till det stora loftet med delvis lågt i tak.

LOFT

Loftet som har en golvyta om ca 24m2 har snedtak och utsikt mot vattnet. Här uppe finns fem sovplatser.

ALTAN

Från vardagsrum och kök kommer du ut på en stor altan med utsikt över vattnet och som delvis ligger under tak. Här finns en öppen spis för mysiga kvällar eller kanske en grillad korv. Altanen sträcker sig runt hela huset och leder vidare ut på den lättskötta naturtomten.

GÄSTSTUGAN GRÅ HUSET

Denna är ca 35 kvm stor och har en inbyggd plintgrund med inspektionslucka, trästomme och träfasad, plåttak samt två markiser ovan söderfönstren. Uppvärmning sker via direktel. Entré sker genom en inglasad veranda med vy mot vattnet och med plats för ett matbord med stolar. Vidare kommer man in till ett rum med en bäddsoffa och här finns en platsbyggd dubbelgarderob. En Trinette med diskbänk ansluten till ett äldre och enklare avlopp, bänkspis med två plattor, kylskåp samt en gammal murad vedspis. I stugan finns också ett sovrum med våningssäng samt en garderob. Huset har egen elcentral med jordfelsbrytare. 

GÄSTSTUGAN BRUNA HUSET

Denna är ca 45 kvm stor och byggd på plintgrund. Även denna har en trästomme och träfasad samt ett plåttak. Via en altan med plasttak och med utsikt mot vattnet nås entrén/hallen där det finns plats för avhängning. Man leds sedan vidare in till storstugan som har trägolv. Här finns en platsbyggd garderob. Även i denna stuga finns ett eget pentry med diskbänk kopplat till ett äldre och enklare avlopp. Utrustat med en bänkspis med två plattor och ugn samt ett kylskåp. Från pentryt kommer man via en skjutdörr in till mindre sovrum med en våningssäng samt en platsbyggd garderob. På baksidan av stugan finns ett litet redskapsförråd och här sitter elskåpet.

SJÖBOD MED BASTU

Mindre bod om ca 13-15m2 på plintgrund med trästomme/träfasad och med shingel på taket. Via det lilla altandäcket kommer man in i ett omklädningsrum som har plats för relax och vidare in till bastun som är utrustad med ett vedeldat aggregat från 2011. Utanför finns en utedusch med en sjövattenpump samt ett bastuvedförråd.

PUMPHUS/VERKSTAD

Denna byggnad är ca 10 kvm och ligger i anslutning till huvudbyggnadens entré Här finns vattenreningsanläggningen som tillverkar färskvatten (ca 100L/timme) genom avsaltning av vattnet från den borrade brunnen med bl.a holdingtank om 150L med kringutrustning för vattendistribution till husen. Vattnet till toaletten tas dock före avsaltningsprocessen. Här finns också en arbetsbänk, garderober/förvaringsskåp och verktyg av alla de slag som är bra att ha.

SKOGSFÖRRÅD

Ca 3 kbm inrymmande bl a flismaskin, trimmer, såg på stativ, vedkap, betongblandare mm.

BRYGGOR

Fast landbrygga med anslutning till två pontonbryggor, 8m i betong resp. 5m med plastkar i L-form och y-bom för säker förtöjning. Maxdjup ca 3m.

ALLMÄNT

På land finns två p-platser och en båtplats som hyres. I anslutning till dessa finns en brevlåda för sommarpost och tidningar. Från bryggan på ön och upp till huset finns belysning som styrs av tidur/ ljusrelä i kombination. Tv-antenn finns på huvudbyggnaden och bruna huset och är försedda med antennsignalförstärkare. Boxer digitalbox med kontantkort är installerade i båda dessa hus.

Förutom de redan beskrivna byggnaderna finns två utedass samt en liten jordkällare. Utedassen kommer väl till pass när man har besök av många gäster. I huvudbyggnaden finns en snålspolande vattentoalett som är ansluten till avloppssystemet och septitanken som har 4 kamrar. Det flytande går sedan vidare upp till en infiltrationsanläggning som genom servitut är belägen på grannfastigheten. Nuvarande ägare har dispens som gör att slamavskiljaren endast töms vartannat år (udda år). Från brunnen pumpas avloppsvattnet.

I vattenrören mellan pumphuset och huvudbyggnaden är värmekablar installerade. Huvudbyggnaden och pumphuset har underhållsvärme på under vintern för att undvika att det fryser sönder i pumphuset.

Förutom den egna tomten arrenderas ytterligare ca 5 000 - 7 000 m2 mark mellan den egna fastigheten och vattenlinjen. Gångstig, sjöbod och brygga har man dock rätt till via servitut oavsett om marken arrenderas eller inte.

Större delen av inventarierna samt alla möbler ingår i köpet. Dock kommer en del minnessaker, personliga saker och persedlar samt gåvor att undantas.

Dessutom ingår tre mindre roddbåtar och en större motorbåt med hytt och lastutrymme. Den större av dom är TG 5000, ca 5 m lång, med hytt och lastutrymme och en 60 Hk Mercury bensinmotor från 1995. Flipper, en roddbåt som har en 8 Hk Mercury från 2013 med elstart. Nästa är en jolle i plast försedd med en 2Hk Yamaha. Den tredje är av roddbåtstyp och den fjärde en finsk motorbåt i plast från 1993. Roddbåten och Jollen har båda mindre läckage men de är dock så begränsade att de inte utgör ett hinder för användning.

BOYTOR

Enligt fastighetsregistret är huvudbyggnadens boarea 56 kvm men då är inte sovloftet om ca 24 kvm golvyta medräknat. Utöver dessa ytor finns två gäststugor om 2 rok vardera. Dessa båda är ca 35 kvm respektive 45 kvm stora. Dessa uppgifter är lämnade av säljaren och endast grovt angivna.

Säljaren berättar

Att ha ett ställe som Äspö 1:31 på Getholmen är att halva året leva i ett alldeles eget paradis. Vi flyttar vanligen ner till ön i början av april och blir sedan kvar till mitten av september med bara korta avbrott. Nästan sex månader alltså. Och det är kanske inte så underligt. Redan under april börjar blomsterprakten bli påtaglig. Påskliljor, penséer, vitsippor, blåsippor, gullvivor, liljekonvaljer och inte minst Adam och Eva kommer slag i slag. Och allt på egna tomten/arrendet.

Lagom till midsommar har sedan schersminen blivit ett helt moln av vita blommor rakt utanför husets fönster mot sydväst. Med en doft som borde förföra vem som helst! Fåglarna har under hela den här tiden hunnit ha parningslekar, bygga bon, föda och släppa ut sina ungar i full frihet. Vi ser dagligen gråsparvar, sädesärlor, bofinkar, domherrar, spillkråkor, gökar, tärnor, fiskmåsar, sothönor, doppingar, häger, svanar och även havsörn. Även en och annan skarv, dock avsevärt färre än för några år sedan.

Att få färsk fisk till lunch eller middag är bland det enklare. Här bjuds filéer av strömming, gös, abborre, gädda och sik. Från tidig vår till sen höst, slag i slag!

När solens strålar börjar värma väljer man bara solplats baserat på vindens riktning. Lä finns alltid att finna någonstans. Räcker inte solens värme för att få upp temperaturen finns alltid bastun att ta till hjälp. Behöver man sedan svalka finns sjövattenpump med dusch i direkt anslutning till bastun.

Med sol och värme kommer inte bara solbrännan utan också bären. På tomten hittar man både vildhallon och blåbär som lätt räcker till både lunch, middag och även tårtor om man så vill. En kantarellmacka vill väl de flesta ha och räcker inte det som brukar finnas på ön, är skogarna på andra öar och på fastlandet fulla av alla möjliga sorters svamp.

När augusti/september-mörkret kommer har man god hjälp att både hitta till brygga och vidare upp till husen med hjälp av belysning som kan vara både tids- och ljusrelästyrd. Vill man ut till ön på vintern bör man tänka på att strömmen mellan öarna kan vara stark och isen förrädisk. Men med eftertanke och planering går det.

En stjärnklar vinternatt på Getholmen är svårbeskrivlig det måste man nog vara poet för att klara!

/Gunnel och Jan-Olof Runnäs

Dokument

Planritning

Birgitta Johansson
Fastighetsmäklare
070-735 35 30
Hans Larsson
Kontorschef
070-724 44 50