Valdemarsvik - Valdemarsvik


Bergsgatan 10


Bergsgatan 10

Valdemarsvik

Charmig enplansvilla på höjden!

Denna mysiga enplansvilla om 4 rok har historiska anor med sitt ursprung i början av 1800-talet! I början av 2000-talet genomfördes en genomgripande om- och tillbyggnad till vad den är idag. På berget bakom huset finns en mysig grillkåta från vilken man har strålande utsikt mot Valdemarsviken. Glöm inte att anmäla dig om du vill komma på visning!

Fakta

Adress:
Bergsgatan 10
Område:
Valdemarsvik
Kommun:
Valdemarsvik
Församling:
Valdemarsvik
Fastighetsbeteckning:
BÅGEN 7
Typ:
Villa
Ägandeform:
Friköpt - Småhus
Byggnadstyp:
1 plansvilla
Byggnadsår:
1820 Ursprungligen 1820. Om- och tillbyggt 2000.
Vatten och avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Fönster:
2-glas och 3-glas
Uppvärmning:
Elpanna till vattenburna radiatorer samt vattenburen golvvärme i tillbyggnaden.
Ventilation:
Självdrag/Delvis mekanisk
Fasad:
Trä
Tak:
Plegel (omlagt 2000)
Stomme:
Timmer/Trä
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Krypgrund/Delvis källare
Eldstad:
Kakelugn samt vedspis

Ekonomi

Taxeringsvärde byggnad(er):
468 000 kr
Taxeringsvärde tomt:
167 000 kr
Taxeringsvärde totalt:
635 000 kr
Taxeringen är preliminär:
Nej
Bef. pantbrev:
3st om 250 000 kr
Taxeringsår:
2018
Värdeår:
1968
Kommunal skatt (exkl. kyrkoskatt):
34.03%
Taxeringskod:
220
Försäkring fullvärde:
Ja

Energideklaration

Beställd

Driftkostnad

Beräknad på 1 person
25 230 kr/år
6 681 kr/år
900 kr/år
2 265 kr/år
4 500 kr/år
39 576 kr
Enligt säljarens uppgifter. Kostnad för hushållsel ingår i uppvärmningskostnaden. Fastighetsskatt tillkommer med 4 763 kr/år.

Förening

Nej
Nej

Interiör

På vår väg upp till huvudentrén passerar vi en härligt solig terrass som är anlagd på garagetaket. 

Entréhall

Entré sker in till en delvis möblerbar hall med laminatgolv och målad pärlspont på väggarna. Innanför ytterdörren finns plats för avhängning och det finns även en dubbelgarderob samt ett städskåp i hallen. Detta var ursprungshusets enda sovrum.

Kök

Plastmatta på golvet och ljus köksinredning med spegelluckor. Den platsbyggda förvaringen mitt emellan fönstren funkar utmärkt som frukostbord och på väggen ovanför finns ett väggskåp. Köket är utrustat med kyl och frys (båda från 2017), hällspis med fläkt samt en diskmaskin (2000). I köket finns även en gammal vedspis från Näfvekvarn som nyinstallerades i huset år 2000.

Matrum

Även här är det plastmatta på golvet och det finns ett platsbyggt linneskåp för tex dukar, finporslin, mm.

Vardagsrum

Ljust och luftigt med trägolv och ett väl tilltaget burspråk med spröjsade fönster (från 2015) mot Valdemarsviken. Burspråket var från begynnelsen en öppen veranda som blev en inglasad veranda och som till slut byggdes in helt och hållet. I anslutning till murstocken finns en äldre kakelugn som även den nyinstallerades i huset år 2000. 

Tvättstuga

Detta var husets ursprungliga huvudentré. I samband med att huset byggdes till valde man dock att göra om utrymmet till en tvättstuga. Man valde då klinker på golvet och våtrumsmatta på väggarna. I utrymmet finns diverse förvaring i form av hög- och lågskåp samt även en tvättho. Maskinell utrustning i form av tvättmaskin (ca 2015) och torktumlare (2017).

Klädkammare och potentiell wc

Mittemot tvättstugan finner man en liten klädkammare samt ett förråd som är förberett för installation av toalett och handfat. I klädkammaren finner man huvudbyggnadens elcentral med moderna vip-brytare.

Inre hall

Nu tar vi oss till den tillbyggda delen av huset via en inre hall med ett modernt trägolv i gammal stil.

Duschrum

Våtrumsmatta på golvet och halvkaklade väggar med målad väv ovan. Utrustat med wc, handfat i kommod, duschplats samt en fristående dubbelgarderob som ingår i köpet. Ursprungligen hade man badkar istället för dusch och det badkaret ingår i köpet så att man kan byta vid behov.

Lilla sovrummet

Mindre sovrum med samma gammaldags trägolv som i inre hallen. Fönstret vetter mot öster.

Stora sovrummet

Även här inne är det samma gammaldags trägolv och fönstret vetter mot söder. Framför allt vintertid har man skön utsikt mot Valdemarsviken nedanför. I detta sovrum finns fem garderober med golvlådor.

Gäststuga

Det finns två huvudentréer till gäststugan. En till allrummet och en till köket. Om vi börjar i köket så är det helt nyrenoverat pga en vattenskada (via försäkringsbolag). Här är det nu plastmatta på golvet och målad väv på väggarna. Köksinredningen går i vitt och det finns spishäll med fläkt, en ugn samt en kyl/frys.

Även inne på toaletten är det plastmatta och väggarna är målade. Här finns wc och handfat.

Allrummet får även fungera som sovrum och har laminat på golvet.

Slutligen finns ett duschrum med våtrumsmatta på golv och väggar.

Det är markiser ovan alla tre fönstren och det är en luft/luft-värmepump står för uppvärmningen.

Det finns en tredje ytterdörr till gäststugan och innanför den finner man en vedbod.

Detta är ett perfekt litet hus för tonåringen eller för gäster. Det skulle även fungera alldeles utmärkt som hemmakontor eller varför inte hyra ut det till turister?

OBS! att denna byggnad hos kommunen är klassad som förråd. För att kunna fortsätta använda byggnaden för boende krävs att bygglov söks för ändrad användning. Eventuellt krävs även utökad brandklassning med anledning av närheten till grannens fastighet.

Garage

Byggt 1999 på betongplattam med en stomme av lecasten. Vatten och golvbrunn finns och även en egen elcentral. I garagedelen är det gott om plats för en bil och det finns även bänkar och lådor för den som gillar att pyssla. I garagebyggnaden finns vidare ett stort förråd samt ett apparatrum där man finner inkommande vatten samt  värmepannan. Framför garaget finns plats för en bil också.

Terrass

Ovanpå garaget finns som sagt en skön solterrass med utsikt mot Valdemarsviken.

Källardel

Under en del av ursprungshuset finns en liten källardel med plats för förvaring av t ex trädgårdsmöbler, blomkrukor och dylikt. Under resten av ursprungshuset är det en mindre tillgänglig krypgrund med natursten som grundmurar.  Hela grunden är beroende på tillgängligheten mer eller mindre mekaniskt ventilerad. I den rymliga krypgrunden under den tillbyggda delen av huset finns såväl markplast som krypgrundsavfuktare.

Grillkåta

Via en trappa kommer man upp till toppen av den delvis bergiga tomten. Mödan är verkligen värd det för väl uppe finner man en underbar grillkåta från vilken man har strålande utsikt omgivningarna och även över Valdamarsvikens glittrande vatten. I grillkåtan finns en centrerad platsbyggd grillplats med platsbyggda sittbänkar runt om.

Allmänt

Huvudbyggnaden genomgick en genomgripande renovering i samband med att nuvarande ägare tog över fastigheten i slutet av 1900-talet. El inklusive elcentraler byttes liksom även vatten- och avloppsstammar.

I samband med att ursprungshuset byggdes till 2000 lösullisolerades de båda separata vindarna vilka båda är delvis golvlagda. Samtidigt lades också ett enhetligt tak på hela den nya huskroppen.

Gamla delen av huset har en timmerstomme medan den del som byggts till är lösvirkesbyggt med en trästomme och har golvvärme i bjälklaget. För att spara plats i detta ursprungligen ganska lilla hus valde man på sin tid huvudsakligen innerdörrar i form av skjutdörrar.

I huvudbyggnaden är det sedan några år tillbaka mekanisk ventilation i duschrum, kök, matrum samt i det lilla sovrummet.

Säljaren berättar

Det här härliga huset har funnits i vår familj i många år. Exakt hur länge vet vi inte men 1914 föddes vår farfar som barn nummer nio i syskonskaran här. Farfar växte upp, träffade vår farmor och de valde att bli kvar i Hammarvallsstugan så även vår pappa har växt upp i huset. 

Självklart har vi många minnen från huset o trädgården, doften från det då lilla köket där steken puttrade, alla gråpäron som kom frampå hösten, saften från vinbärsbuskarna och härligt röda äpplen från äppleträdet. Om somrarna fanns en prunkande trädgård med aklejor, rosor, pioner och pärlhyacinter. En del växter fick i och med ombyggnaden flytta på sig men många finns kvar även om de i dag är lite gömda då orken att ta hand om trädgården så som man önskat inte funnits de senaste åren. 

Farmor och farfar blev gamla, pappa träffade en ny fru och omkring milleniumskiftet bestämde de sig för att flytta till Valdemarsvik, och ta över huset från farmor och farfar. 

Huset och ”lillstugan” byggdes till och moderniserades men med intentionen att bevara husets historia. Ett stort garage med stora förråd ”gömdes” under altanen. Uppe på berget med magisk utsikt över Valdemarsvik ställdes en grillkåta där många härliga grillkvällar avnjutits med vänner. 

Husets planlösning är väl genomtänkt, umgängesytor i ena delen av huset och privata rum i andra delen av huset. Har man tonårsbarn eller många långväga gäster finns ”lillstugan” med toa och dusch, ett rum och även ett litet kök. Lillstugan funkar även alldeles utmärkt om man t ex jobbar hemifrån, då blir det nära till jobbet!

/Ingela, Anneli och Agneta

Dokument

Planritningar

Fyll i formuläret nedan för att anmäla dig till visningen för Bergsgatan 10

Välj en eller flera visningar nedan

Birgitta Johansson
Fastighetsmäklare
070-735 35 30
Hans Larsson
Kontorschef
070-724 44 50