Properties & Partners

Sankt Anna skärgård - Valdemarsvik


Kejsarnäs Stornäset 1


Såld

Besiktigat

Kejsarnäs Stornäset 1

Sankt Anna skärgård

Välkommen att uppleva lugnet på landet!

Söker du en fastighet med gott om plats för gäster eller ett generationsboende för den stora familjen? Avser du använda fastigheten för fritidsboende eller vill du bo permanent? Här behöver du inte välja! Huvudbyggnaden har anor från 1650 och genast när man kliver in genom de vackra gamla pardörrarna möts man av en känsla av lugn och harmoni. Den stora och varierande tomten bjuder på såväl berg i dagen som planare partier och odlingslådor för härodlade grönsaker för dig som föredrar självhushållning. För dig med båt finns servitut på båtbrygga bara några minuters promenad från tomten. På fastigheten finns även två stora ekonomibyggnader i gott skick. Den ena delvis inredd med en liten lägenhet om 2 rok.

Fakta

Adress:
Kejsarnäs Stornäset 1
Område:
Sankt Anna skärgård, Valdemarsvik
Kommun:
Söderköping
Församling:
Söderköping S:t Anna
Fastighetsbeteckning:
KEJSARNÄS 2:87
Typ:
Villa
Ägandeform:
Småhus - Friköpt
Byggnadstyp:
1 1/2 plansvilla
Byggnadsår:
1650 Därefter tillbyggt i omgångar. Senast 1993 med 95 kvm.
Vatten och avlopp:
Enskilt vatten året om från borrad källa. Enskilt avlopp till 3-kammarbrunn med infiltration, allt från 2016.
Fönster:
3-glas
Uppvärmning:
Luft/vattenvärmepump samt eldstäder
Ventilation:
Självdrag
Fasad:
Trä
Tak:
Plåt
Stomme:
Trä
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Torpargrund/Krypgrund/Betongplatta
Grundmur:
Natursten/Leca
Badrum:
2 st
Eldstad:
Braskamin/Kakelugn/öppen spis
TV- Internetutbud:
Fiber är indraget till huvudbyggnaden
Gästtoalett:
Ja

Ekonomi

Taxeringsvärde byggnad(er):
1 559 000 kr
Taxeringsvärde tomt:
588 000 kr
Taxeringsvärde totalt:
2 147 000 kr
Bef. pantbrev:
3st om 1 250 000 kr
Taxeringsår:
2021
Värdeår:
1957
Taxeringskod:
220
Försäkring fullvärde:
Ja

Energideklaration

Behövs ej

Driftkostnad

Beräknad på 2 personer
33 544 kr/år
2 100 kr/år
1 300 kr/år
1 730 kr/år
6 992 kr/år
2 850 kr/år
48 516 kr/år
Enligt säljarens uppgifter. Kostnad för hushållsel ingår i uppvärmingskostnaden. I denna kostnad ingår också bastubad ca 40 ggr/år. Vatten/avlopp avser slamtömning. Övrigt avser ved. Fastighetsskatt tillkommer.
8 874 kr/år

Beskrivning

Interiör

ENTRÉPLAN

Entré

Via en tidsenlig farstukvist med tillhörande sittbänkar på vardera sidan och vackra dubbla pardörrar med glaspartier i övre delen välkomnas man in genom huvudingången till den ursprungliga delen av huset.

Hall

I hallen är det som det brukar vara i gamla torp ganska lågt i tak. Det är här man finner trappan till det övre planet. Under trappan finns ett skafferi som håller sval temperatur året om. 

Storstuga

Till vänster om hallen finner man den sedvanliga storstugan med slipat trägolv som av nuvarande ägare används som matsal och sällskapsrum. I hörnet mot köket finns en eldningsbar öppen spis. Vid en av platserna vid middagsbordet har man den perfekta utsikten mot både vattnet, åkermarken/skogen och berget bortom köket samtidigt.

Arbetsrum

Ett valv från matsalen leder oss vidare till detta rum med slipat trägolv och dubbla glasdörrar ut till ett stort och insynsskyddat altandäck med fri sikt mot den omgivande skogs- och åkermarken. I rummet finns ett platsbyggt skåp. 

Kök

Köket nås både från hallen och från storstugan. Köksinredningen är av gammalt och välskött snitt med beigea luckor på vita gammaldags stommar och med vitt kakel ovan den rostfria diskbänken. Maskinell utrustning i form av en hällspis med spisfläkt, kyl, frys samt ett stort serveringsskåp som ingår i inredningen.

Hall/Groventré

Bakom köket finns denna inre hall och groventré med plats för avhängning innanför ytterdörren. I den inre hallen finns två platsbyggda garderober med överskåp.

Separat toalett

Detta separata toalettutrymme är utrustat med wc och handfat.

Duschrum/Tvättstuga/Bastu

I duschrummet är det våtrumsmattor på golv och väggar och det finns en duschhörna samt en tvättmaskin. En mekanisk fläkt står för ventilationen. I anslutning till duschrummet finns en bastu med fönster från vilket man ibland kan skåda både rådjur och älg på åkern utanför.

Pannrum

I detta utrymme sitter luft/vattenvärmeanläggningens innedel. Här kommer också vattnet in i huset. Vidare finns i utrymmet ett elskåp samt en arbetsbänk.

Nu går vi vidare till den senast tillbyggda delen av huset.

Inre hall

Från groventrén leder en hall oss till det rymliga vardagsrummet.

Vardagsrum

Ljust och luftigt med trägolv, stora ljusinsläpp och tak öppet till nock. Vid väggen mot sovrummet längre bort finns en braskamin. En delvis glasad dörr leder ut till det stora altandäcket från vilket en trappa leder vidare ner till trädgården.

Sovrum

Här är det gott om plats för t ex övernattande gäster. Rummet har trägolv, två ljusinsläpp och det finns tre garderober.

ÖVRE PLAN

En gammal trappa med vältrampade steg leder oss nu från entréhallen i den gamla delen av huset och upp till det övre planet. 

Övre hall och inre hall

Här är det trägolv och det finns tre platsbyggda garderober samt sex platsbyggda skåp. 

Sovrum 

Ett lite mindre sovrum med snedtak och två små fönster som vetter mot sydost och sydväst.

Sovrum

Detta "master bedroom" har trägolv och fönster med utsikt mot åkern intill. I rummet finns en kakelugn (som i nuvarande skick inte är fungerande) och tre platsbyggda garderober. I rummet finns också en dörr för åtkomst av kattvinden vilken av nuvarande ägare används för förvaring. Detta sovrum har ett eget badrum "en suite".

Badrum

Beläget under snedtaket och med våtrumsmatta på golv och väggar. Utrustat med wc, handfat samt ett mindre badkar. Under snedtaket finns ett vädringsfönster.

Sovrum

Även i detta sovrum, som har ett annorlunda välvt innertak, är det trägolv. Väggarna är klädda med en snygg blomstrande tapet. Morgonsolen som skiner in genom fönstret påminner en om när det är dags att vakna.

Källardel

Denna mindre källardel belägen under tillbyggnadens sovrum nås endast från utsidan av huset. I utrymmet finns en lucka till tillbyggnadens krypgrund. I källardelen är det gott om plats för förvaring av t ex sommarväxter, färgburkar, verktyg, mm. För ändamålet finns både arbetsbänk och förvaringshyllor som alla ingår i överlåtelsen. I källaren finns även vattenpump och hydrofor.

Drängstuga, mm

Hela denna byggnad är grundlagd på en stenfot och har en timmerstomme klädd med träpanel. På taket är det plåt. I byggnaden finns endast sommarvatten att tillgå då ledningen ligger grunt och saknar värmekabel. 

Delen närmast huvudbyggnaden är den gamla drängstugan som renoverats till en modern liten lägenhet om ca 35 kvm fördelad på förstuga med braskamin och med öppen planlösning mot köket. Innanför köket finns ett mysigt sovrum för två med fönster mot morgonsolen. I hela lägenheten är det trägolv och väggarna är klädda med träpanel. En snygg detalj är de synliga takbjälkarna. Det finns bara en rökgång i murstocken vilket påverkar möjligheten att elda då även ventilationen från det intilliggande tvättrummets mulltoalett leder in i samma pipa. I köksdelen återfinns en ljusgrå köksinredning samt arbetsbänk i trä med nedsänkt ho och ett fönster ovan. Vidare finns en liten spis (två plattor) med ugn samt en i köksinredningen integrerad kyl. Utanför köksfönstret har anlagts en liten syrenomgärdad uteplats från vilken man har sjöutsikt. 

I anslutning till lägenheten och med separat ingång utifrån finns ett duschrum med gjutet golv. Utrustat med mulltoalett, duschkabin, handfat i en träbänk samt ett fönster.

Nuvarande ägare har sommartid hyrt ut drängstugan till turister som gärna återkommer från år till år. Inkomsterna från uthyrningen har för nuvarande ägare täckt fastighetens årliga driftskostnader vilket gett en god boendeekonomi.

Det sk mellanrummet används som förråd. Här finns trappan till byggnadens stora loft. Kanske en plats för framtida kräftskivor eller andra fester i glada vänners lag. Från gavelfönstret har man skön utsikt över hagmarken och havsviken nedanför.

Den del av byggnaden som är belägen närmast vägen används idag till loppis. Även här finns fönster på gaveln med utsikt mot vattnet. 

Ladan

Ladan är ca  80 kvm stor och fördelad på tre separata utrymmen med egna portar. En del används som garage och de övriga två som förråd. Halva ladan har även ett loft. Vidbyggt ladan i änden mot huvudbyggnaden finns ett gammalt hederligt torrdass med tre holkar. 

Triangelförråd

Denna byggnad har just formen av en triangel och används för förvaring av trädgårdsredskap, cyklar mm. Under byggnaden finns en klassisk jordkällare vilken kräver lite omsorg för att bli ett riktigt bra förvar för de grödor som odlas på den egna fastigheten.

Vedbod

Denna stora vedbod skulle behöva lite kärlek. Dock torkar veden bra i och med de stora springorna mellan väggplanken.

Lusthus

På bergsknallen öster om huvudbyggnaden, vilken utgör fastighetens högsta punkt, har man valt att placera detta mysiga lusthus från vilket man har en härlig utsikt mot både vattnet nedanför och hagmarken runt om. Glasrutorna är rökfärgade och det finns sköna träbänkar att sitta på. Dessa kan med fördel fällas ut och blir då den perfekta platsen i skuggan för en skön vila efter dagens värv eller kanske för att avnjuta en stunds god läsning. I anslutning till lusthuset finns ett soldäck och en damm med en fontän som porlar rogivande. Över dammen finns en liten välvd träbro.

Trädgård

Tomten är till stor del kuperad och till viss del bergig med gott om gammaldags syrener, olika buskar och andra perenna växter. Det finns även plana ytor för skönt umgänge eller odling. Bland annat finns ett plommonträd som ger gott om frukt och flertalet odlingslådor för den odlingsintresserade. I anslutning till infarten finns gott om plats för familjens bilar. 

Allmänt

Lägenheten i drängstugan började renoveras 2015 och har sommartid hyrts ut de senaste två åren.

Under 2015 borrades en ny vattenkälla. Samma år anlades också en ny 3-kammarbrunn med markbädd.

2014 installerades det nya värmesystemet. Tidigare skedde uppvärmningen via direktverkande el.

2019/20 byttes radiatorerna och vattenledningsrören till den gamla delen av huvudbyggnaden. Så även till det övre planet.

Under 2021 byttes fönstren ut till moderna 3-glas i huvudbyggnadens äldre del.

Köksspisen är från 2015, kyl och frys från 2018 och tvättmaskinen från 2016.

Servitut finns avseende rätt till båtbrygga. I dagsläget finns dock ingen brygga.

En del inventarier och möbler kan ingå i överlåtelsen för den som så önskar.

Säljaren berättar

Kejsarnäs Stornäset 1

Vi är så tacksamma och glada över att ha fått förvalta detta underbara ställe under de senaste nio åren! Huset med omgivning har gett möjligheter för oss att utveckla det genom många renoveringar och förbättringar som vi har genomfört med varsam hand med vilja att inte skada husets själ.

När vi kom hit på sommaren 2013 var det kärlek vid första ögonkastet! Placeringen av huset var perfekt; berg med fantastisk utsikt på ena sidan, havsutsikt över kohagen från storstugan, åker på motsatt sida där älgarna och rådjuren samlas och därtill stilla vajande tallar och annat grönt runt omkring. Nästkommande vår blev vi alldeles berusade av syrendoften för det finns syrenbuskar i mängder på den stora tomten. De här upplevelserna har vi haft nöje att dela med våra många gäster och inte minst med hyresgäster som har bott i drängstugan under sommartid.

Under heta sommardagar har det varit skönt att cykla till Torpa, en allmän badplats, ta sig en dopp och sedan lägga sig på de varma hällarna. Ruggiga höstkvällar tänder vi den öppna spisen i salongen eller kaminen i vardagsrummet, pysslar med vardagsbestyr eller bara chillar. Till råga på allt kan vi hämta trerätters från Old School – restaurangen i Engelholms gamla skola och bara njuta!

Huset bjuder fortfarande på många möjligheter till utveckling och vi hoppas på att nästa ägare sätter sin egen prägel i det. De stora nödvändiga renoveringarna är redan gjorda såsom ny vattenbrunn, avloppsanläggning, luft/vattenvärmepump och byte av samtliga element. Byte av de gamla fönstren i salongen och en ny utgång till terrassen gjordes senast. Drängstugan byggde vi om från grunden och vi har hyrt ut den via Stugknuten.se. Den inkomsten har betalat husets uppvärmning under de åren då vi hyrt ut.

Huset har anor från 1650 och alla som kommer in i huset upplever en känsla av lugn och harmoni. Vi hoppas på att ni också får den här underbara känslan i hjärtat när ni låter er uppleva Kejsarnäs!

Vi tackar dig huset och den här platsen för de åren vi fick låna dig!

// Raija och Per

Planritning

Birgitta Johansson
Fastighetsmäklare
070-735 35 30
Hans Larsson
Kontorschef
070-724 44 50