Properzine Marketing SKÄRGÅRDSHEMMAN PÅ ÄLÖ MED FLERA BOSTADSHUS, LADA & TRE BÅTHUS!
Besiktigat

Älö 1

Misterhults Skärgård

SKÄRGÅRDSHEMMAN PÅ ÄLÖ MED FLERA BOSTADSHUS, LADA & TRE BÅTHUS!

Välkommen till en fantastisk möjlighet att förvärva ett unikt skärgårdshemman på vackra Älö i Misterhults skärgård, endast 10 minuter med båt från Ängvik. Detta charmiga hemman erbjuder inte bara ett, utan tre bostadshus, en nyrenoverad lada med övernattningsrum och festlokal samt sjöbod, brygga och tre båthus. Här får du allt du kan önska dig för ett drömliv i skärgården!

På fastigheten finns tre charmiga, gamla och välrenoverade bostadshus som tillsammans skapar en perfekt plats för både familj och gäster. Varje hus är unikt med sin egen karaktär och erbjuder bekväma och hemtrevliga miljöer. Här finns gott om plats för alla att njuta av lugnet och skönheten i skärgården.

Den stora ladan har nyligen renoverats och inretts med en festlokal med riktig bar och gott om sittplatser. Perfekt för att arrangera allt från sommarfester till mysiga middagar och bröllop. Den gamla ladugården fungerar som hobbyverkstad. Med denna lada är möjligheterna oändliga för att skapa minnesvärda stunder tillsammans med nära och kära.

Med bland annat egen brygga, tre båthus och sjöbod har du alla förutsättningar för ett aktivt och njutbart båtliv. Utforska skärgården, njut av fisketurer eller ta en avkopplande båttur i solnedgången. Den egna brygganläggningen gör det enkelt att snabbt komma ut på härliga äventyr i skärgården.

Älö ligger bara 10 minuter med båt från Ängvik, där du har både parkeringsplats och båtplats som tillhör fastigheten. Detta innebär att du enkelt och smidigt kan ta dig till och från ditt skärgårdsparadis oavsett om det är för en helg eller för en längre vistelse.

På Älö erbjuds en sällsynt möjlighet att kombinera avkoppling med äventyr. Du kan uppleva naturens skönhet och lugn samtidigt som du har alla bekvämligheter nära till hands. Det stora hemmanet på Älö är inte bara en plats att bo på, utan en livsstil och ett sätt att leva nära naturen, vattnet och skärgårdens unika miljö.

Missa inte den sällsynta chansen att förvärva detta härliga skärgårdshemman. Här skapar du minnen för livet och njuter av allt det bästa som skärgården har att erbjuda. Välkommen att skapa ditt eget paradis på Älö!

Fakta

Adress:
Älö 1
Område:
Misterhults Skärgård, Figeholm
Kommun:
Oskarshamn
Fastighetsbeteckning:
ÄLÖ 1:6
Typ:
Gård
Ägandeform:
Gård - Friköpt
Byggnadstyp:
1 1/2 plansvilla
Byggnadsår:
1800, 1900, 2013 Ovan och nedan uppgifter avser huvudbyggnaden
Vatten och avlopp:
Enskilt vatten året om från gemensam borrad källa. Enskilt avlopp till 2-kammarbrunn med breddavlopp.
Fönster:
2-glasfönster
Uppvärmning:
Luft/Vatten-värmepump
Ventilation:
Självdrag
Fasad:
Trä
Tak:
Tegel
Stomme:
Timmer
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Torpargrund och Krypgrund. Platta på mark i apparatrummet.
Grundmur:
Natursten
TV- Internetutbud:
Fiber finns inte
Gästtoalett:
Ja

Ytor

Boarea
113Kvm
Biarea
15Kvm
Boarea
30Kvm
Boarea
30Kvm
Skogsmark
19Ha
Skogsimpediment
12Ha
Övrig mark
4Ha
Tomtarea
391 852Kvm

Ekonomi

Taxeringsvärde byggnad(er):
809 000 kr
Taxeringsvärde tomt:
2 362 000 kr
Taxeringsvärde kommersiell byggnad:
37 000 kr
Taxeringsvärde totalt:
3 171 000 kr
Bef. pantbrev:
5st om 5 520 000 kr
Taxeringsår:
2023
Värdeår:
1929
Taxeringskod:
120
Försäkring fullvärde:
Ja

Energideklaration

Behövs ej

Driftkostnad

Beräknad på 2 personer
16 583 kr/år
2 500 kr/år
750 kr/år
1 682 kr/år
1 500 kr/år
10 914 kr/år
33 929 kr/år
Enligt säljarens uppgifter. Kostnad för hushållsel ingår i uppvärmningskostnaden. Samfällighet avser två vägsamfällighetsföreningar. Kostnad för VA avser slamtömning. Total elförbrukning till ovan uppgiven kostnad för 2023 var 5 200 kWh. Fastighetsskatt tillkommer.
9 287 kr/år

Beskrivning

Säljaren berättar

Vårt älskade Älö

Vi kom med en nyköpt hyttbåt, tillsammans med vår yngsta dotter, körande i vår blå Volvo från Öregrund. Klockan var 23.00 och vi skulle hämta nyckeln till vår nyköpta gård på Älö. Vi kom så sent att nyckelägaren hade somnat. Då bestämde vi oss att sova i bilen/båten till dagen efter för att hämta nycklarna. Vid högtidlig överlämning av nycklarna på en kudde, sjösatte vi båten och körde direkt till Älö brygga. Detta var i början av september 2004. Ett äventyr startade!

Första natten sov vi i mangårdsbyggnadens stora rum i sovsäckar på medhavda madrasser. Då var alla husen på Älö tomma!

Vår familj bestående av Bert, K-M och 4 ungdomar hade efter många års segling ”gått i land”. Vi hade drömmen, efter att ha seglat i skärgården många år från Åland till Bornholm, att skaffa oss ett fast ställe efter Ostkustens skärgård för vår stora familj. Bert och K-M är båda hantverkare och såg möjligheterna i denna fina gård och började omedelbart med renoverings planer.

Vi startade med det gamla torpet som vi direkt kallade ”Marina Huset”. Huset som är det äldsta på Älö togs över från fastlandet via isen i början av 1800. Den första familjen som bodde i huset födde tre barn. Far och barnen dog i ”Spanska” sjukan.

Familjen Andersson köpte gården av änkan på 1800-talets slut och tog sedan gårdens mangårdsbyggnad över från fastlandet. Ursprungshuset var smalt och hade en våning. När åren gick och familjen fick flera barn byggdes mangårdsbyggnaden ut mot öster och väster och i höjden. I mangårdsbyggnaden finns idag två vattentoaletter samt vi har ett utedass som är sammanbyggt med grishuset i ett av våra extra hus. Vi badar i havet.

Vatten till Älös fyra gårdar kommer från en ca 50 meter borrad brunn.

Ladugården byggdes början av 1900 talet. Vi renoverade ladugården för 11 år sen inför vår dotters bröllop. Nytt tak blev lagt på. Vi fick en bar från restaurang Mäster Anders på Kungsholmen, i Stockholm (baren var ritad av Åke Axelsson och var hans favoritbar) baren fraktades till ladan med lastbil och pråm och 11 behjälpliga män från Älö. Denna bar blev mittpunkten i bröllopsförberedelserna. I ladugårdens mittdel fanns ett vagnslider bak dubbeldörrar. Golvet bestod av kraftiga furuplankor vilka klarade oxe och vagn. På den ena sidor var det dels hö bakom högt plank och ett hönshus. På den andra var det nersänkt jordgolv som upplag för gamla maskiner. Här lades nytt bjälklag och kraftigt furugolv på båda sidorna av snickaren Robert, och hokus pokus hade vi en festvåning! Där kunde vi bjuda till bröllop med 40 personer i ladan. Flera fester med många inbjudna vi har vi sedan haft. Senare har vi inrättat rum för enklare övernattning i norra delen av ladan medan södra delen fortfarande ser ut som ladan ursprunglig såg ut med bås för kor och med en verkstadsdel.

Eftersom renoveringen av gårdens hus med åren har framskridit har husen inretts med olika färger och kallas numera: Marina huset, Gröna huset, Gula våningen, Röda våningen mfl. Vi har hyrt ut alla husen veckovis till friluftsintresserade familjer då vi har båtar för fiske samt 5 kajaker till uthyrning det finns dessutom många vandringsleder på ön.

Varje år har vi haft hyresgäster i huvudsak från Tyskland, Nederländerna, Danmark och Sverige. Husen har fullt utrustade kök, sängar och sängkläder. Våra hyresgäster har egna lakan, örngott och påslakan med sig samt mat för en vecka. Under äppelträden i trädgården finns bord och stolar som alla använder tillsammans. Elen och gasen räcker väl till för matlagningen. Många av hyresgästerna har återkommit flera år. I fjol fick de som hade varit hos oss 10 gånger en gratis vecka!

På hösten har vi äppelskörd av våra 11 träd. Vi har lämnat till mustning då skörden har varit riklig. Till hösten finns rikligt med svarta vinbär och plommon. Svampställen och blåbärställen är som alltid hemliga! På flaggstången hissas flaggor och vimplar när husen är bebodda.

Gemensamma dagar för röjning av ön vilket avslutas med korvgrillning. Det arrangeras även andra gemensamma fester, tex Midsommar.

Hälsar Karen-Margrethe och Bert

Mangårdsbyggnaden

Gårdens huvudbyggnad är hitflyttat och har stått på sin nuvarande plats sedan slutet av 1800-talet. Ursprungligen fanns bara köket och storstugan. Resten är tillbyggt liksom även det övre planet.

I entréplanet eller den sk "Röda våningen" kommer man först in i en hall där även trappan till det övre planet är belägen. I anslutning till huvudentrén finns en gästtoalett. Det är också från entréhallen som apparatrummet nås.

Gästtoalett

I anslutning till entréhallen finns denna gästtoalett med våtrumsmatta på golv och vägg. Utrustad med wc, handfat samt ett väggskåp.

Apparatrum

Förbi gästtoaletten leder en dörr och en trappa ner till detta utrymme. Det finns även en dörr med åtkomst från utsidan. I apparatrummet sitter luft/vatten-värmepumpen och utrymmet används även som verkstad/förråd.

Vardagsrum

Vidare finns i entréplanet ett rymligt vardagsrum med parkettgolv och ljusinsläpp från två håll. I vardagsrummet finns en öppen spis med insats.

Kök

I det rymliga "bonnköket" som har gott om arbetsytor går köksinredningen i vitt. Matplatsen rymmer ett stort matbord vilket gör det lätt att umgås medan kocken förbereder middagen. Från köket finns en utgång till trädgården som kommer väl till pass när maten hellre avnjutes i solens sällskap eller kanske när drinken intas i solnedgången. I köket finns vitvaror i form av en hällspis med spisfläkt, ugn, mikrovågsugn samt diskmaskin.

Sovrum

Innanför köket finns detta plans sovrum i vilket det finns inte mindre än sju garderober.

ÖVRE PLAN

Ovan trappan kommer vi till den sk "Gula våningen" och en hall med plastmatta på golvet. I anslutning till hallen finns duschrummet med våtrumsmatta på väggar och golv som är utrustat med wc, handfat, väggskåp samt en duschplats. Det finns även en rymlig diskho i porslin, bänkdiskmaskin och i utrymmet finns ett vädringsfönster.

Vardagsrum / Sovrum / Pentry

Vidare finns på detta plan ett vardagsrum med braskamin och ett sovrum med två garderober. Båda rummen har fönster med vattenutsikt och kan förstås användas till sovrum. Mellan dessa båda rum har vi en enklare köksavdelning med trägolv och utgång till balkongen som vetter mot väster och har skön vattenutsikt mot inloppet till Älös västra kust. Köksinredningen går i vitt och saknar vatteninstallationer. Dock finns en kyl/frys, mikrovågsugn samt en bänkspis med två plattor och ugn.

Förråd

Vid hallen finns en relativt rymlig kattvind som används som förråd.

Gröna huset

Denna byggnad är grundlagd på en stenfot/torpargrund, har en stomme av timmer som utvändigt är klädd med stående panel och på yttertaket ligger enkupigt tegel. Uppvärmning sker med elradiatorer och en luft/luft-värmepump. Eldragningarna i detta hus är moderniserade på senare tid.

Det finns två ytterdörrar till denna stuga även om hela entréplanet är åtkomligt från en av dom. Den vänstra delen av entréplanet var förr endast ett förråd med trappa upp till ett oinrett loft. Den högra delen var ett kombinerat allrum och sovrum.

Idag leder den vänstra dörren in till ett modernt kök med matplats med klinkergolv och breda träplank samt även synliga bjälkar i taket. Köket är utrustat med en gasolspis med två lågor kombinerad med en mindre spishäll, ugn, kyl/frys samt en mikrovågsugn. Under trappan till loftet finns ett förvaringsutrymme. Ovan den gamla men renoverade svängda trappan har loftet inretts med sängar så att det numera finns sex sovplatser. En kupa med tre fönster har byggts till för att släppa in extra ljus. Taket har isolerats och även försetts med infälld ledlysning. Den högra delen av entréplanet används nu som allrum. Detta har trägolv och fönster i två väderstreck.

Marina huset

Denna byggnad om ca 30 kvm har anor från 1800-talet och flyttades hit från fastlandet. Huset är grundlagt på en tidsenlig stenfot. Grundmurarna är av natursten och under en del av stugan finns en matkällare. Huset har en stomme av timmer klädd med träpanel och på yttertaket ligger ett enkupigt tegel. Byggnaden värms upp med elradiatorer. Hela elsystemet är nytt i denna stuga och 2-glasfönstren sattes in ca 2014.

Entré sker via en altan med kvällssol som delvis är belägen under tak. Innanför den fina gamla ytterdörren finns en liten hall. I hela denna stuga är det trägolv och bakom ett draperi i hallen finner vi städskåpet. I det nya moderna köket som går i vitt finns plats för en vedspis som kan anslutas till den renoverade skorstenen. Köket är i övrigt utrustat med en bänkspis med två plattor och ugn, kyl/frys samt en mikrovågsugn. I storstugan finns en eldstad i form av en braskamin. Taket i storstugan är öppet till nock och har snygga synliga takbjälkar. Från allrummet finns en trappa upp till ett sovloft under snedtaket med fönster mot sydväst.

Ladan

Denna renoverades härom året och fick då även ett nytt yttertak av härdad masonit inkl bär- och tegelläkt samt helt nytt tvåkupigt tegel. Även vindskivorna och hängrännorna är nya. Elen drogs delvis om då och en ledning för VA lades ner från baren till huslivet för framtida behov. I dagsläget är endast gästrummet anslutet till vatten och det kan bara användas sommartid. Invändigt fördelar sig ladan på den gamla ladugårdsdelen, en rymlig festlokal med tillhörande bar och öppet till nock samt ett utrymme för tillfällig övernattning.

Ladugårdsdelen som har gjutet golv, fungerar numera som hobbyverkstad och snickarbod och är utrustad med en snickarbänk samt diverse bänkar och hyllor. Vidbyggt denna finns ett enklare virkesförråd under tak.

Såväl festlokalen som baren i sig är väl tilltagna så här finns möjlighet att ta emot många gäster vid långborden som ingår i överlåtelsen. Den svängda baren är utrustad med ett barkök i rostfritt samt ett gasolkök. I övrigt finns gott om skåp för förvaring samt en tillhörande musikanläggning. Från festlokalen finns en stege som leder upp till skullen.

Bakom en gedigen dubbelport i gott skick döljer sig ett stort glasparti och innanför det ett rum om ca 30 kvm från 2013 för tillfällig övernattning vilket omfattar ett allrum med ett enklare pentry samt ett sovloft. På golvet i allrummet ligger ett massivt slipat furugolv och i taket som är öppet till nock ser man de gamla gedigna timmerbjälkarna. I köksdelen finns diskbänk, en liten kyl och en liten frys samt en liten gasolspis med två lågor. I allrummet finns plats för både soffmys och matbord. 

Evas hus

Detta är beläget i anslutning till båthusen och bryggan och är en utmärkt plats för avkoppling i goda vänners lag. Byggnaden är invändigt helt renoverad och modern med nydragen el. Den har en stomme av timmer klädd med träpanel och enkupigt tegel på taket. Fönster av 2-glastyp. Den är fördelad på två utrymmen med valv emellan och har två fönster mot vattnet. I den ena delen av byggnaden finns ett antal arbetsbänkar. Den andra delen är helt oinredd.

Båthus och brygga

Nere vid bryggan finns två båthus i relativt gott skick med tillhörande sjöbod och ett båthus med stort renoveringsbehov. Vidare finns en brygga med badstege samt en enklare snickarbod för sådana åtgärder som kan behövas i anslutning till båtar och bryggor.

Det finns även sköna sittplatser i lä för lata dagar eller varför inte ta ett dopp vid badbryggan för att sen självtorka i solen. Kanske ta fram fiskespöt o se om abborrarna är på hugget?

Trädgård

Trädgården runt husen består mest av lättskött gräsmatta och skärgårdstypiska berghällar. På trädgården finns en härlig äppellund med många fruktträd. På tomten finns även röda o svarta vinbär, rabarber, krusbär, björnbär, kryddväxter, mm. Det finns även en del perenna rabatter och gott om vilda blommor.

På berget i anslutning till Mansgårdsbyggnaden och Gröna huset finns en syrenberså med sittbänkar från vilka man har utsikt mot vattnet och solnedgången.

Övriga byggnader

I anslutning till ladan finns ett enklare kallgarage med två portar och plats för såväl traktor som andra maskiner som kan behövas på gården. På denna byggnad med trästomme är taket klätt med papp. Golvet är naturellt.

I närheten av ladan och det blå huset finns en äldre förrådsbyggnad som rymmer förråd, lekstuga samt en vidbyggd vedbod. Denna byggnad har tegel på taket och fönstren är av 2-glastyp.

Slutligen finns ett hederligt gammalt torrdass i gott skick som används och en liten lekstuga som även den är i gott skick.

Allmänt

I Ängvik på fastlandet har man tillgång till två parkeringsplatser och två bryggplatser. Därifrån tar det bara ca 10 minuter med båt ut till Älö.

Så gott som samtliga inventarier kommer att lämnas kvar och därmed ingå i överlåtelsen utan särskild ersättning. Även båtarna ingår. Det finns också en segelbåt som kan övertas. Eventuellt mot särskild ersättning. 

Både det Gröna huset som det Blå huset hyrs ut till såväl svenska som utländska turister sommartid. Ibland hyr man även ut det övre planet i Mangårdsbyggnaden. Stugorna är mycket populära och flera av hyresgästerna återkommer från år till år. Ett ypperligt sätt att finansiera det egna boendet.

I samband med renoveringen av ladan lades en ledning för VA ner från baren till huslivet för framtida behov.

Till fastigheten hör jakträtt avseende klövvilt och vildsvin både på Älö och på fastlandet. 

Byggnadsbeskrivning

BEBYGGD LANTBRUKSENHET. (120) (120)
Byggnad, totalt värde: 809 000 kr (varav ekonomibyggnader 37 000 kr).
Mark, totalt värde: 2 362 000 kr (varav skogsmark 1 532 000 kr, varav skogsimpediment 42 000 kr).
Summavärde: 3 171 000 kr

Taxeringsår: 2023
Byggår: 1800, 1900, 2013
Värdeår: 1929, 2013

Ekonomibyggnadskategori:
(11) Djurstall, maskinhall mm, värdeår före 1980 ekonomibyggnader (60)

Gemensamhetsanläggningar

Gemensamhetsanläggning OSKARSHAMN IMBRAMÅLA GA:3
GA1

Servitut

Avtalsservitut kraftledning, Last

D201600566078:1 - 1, 2016-12-09

Avtalsservitut väg mm, Last

0882IM-03/23302 - 1, 2003-10-03

Avtalsservitut bryggor mm, Förmån

0882IM-01/16629 - 1, 2001-09-17

Avtalsservitut avloppsledning, Last

08-IM2-2000/5333 - 1, 2000-10-06

Avtalsservitut väg, Last

08-IM2-2000/3011 - 1, 2000-06-07

Avtalsservitut väg, Förmån

08-IM2-2000/3012 - 1, 2000-06-07

Avtalsservitut väg, Förmån

08-IM2-2000/3013 - 1, 2000-06-07

Avtalsservitut byggnad, Last

08-IM2-99/4690 - 1, 1999-08-23

Avtalsservitut brygga mm, Last

08-IM2-83/10714A – 1

Avtalsservitut vattentäkt mm, Förmån

08-IM2-51/137 – 1

Officialservitut brygga gångväg, Last

08-MIS-1413 – 1

Officialservitut båtplats, Last

0882-686 - 1, 1995-04-07

Naturvårdsbestämmelse

natura 2000-område
Akt: 0882-P447
Beslutsdatum: 1995-12-01
Senaste ändring: 2023-09-19

Naturvårdsbestämmelse

djur- och växtskyddsområde
Akt: 0882-P2018/11
Beslutsdatum: 1989-11-01
Senaste ändring:

Naturvårdsbestämmelse

naturreservat
Akt: 0882-P385
Beslutsdatum: 1973-03-30
Senaste ändring: 2022-10-15

Naturvårdsbestämmelse

djur- och växtskyddsområde
Akt: 0882-P148
Beslutsdatum: 1973-03-30
Senaste ändring: 2018-11-13

Planritning

Fyll i formuläret nedan för att anmäla dig till visningen för Älö 1

Välj en tid för visning nedan

Fyll i formuläret nedan för att anmäla ditt intresse för objektet Älö 1

Ansvarig fastighetsmäklare

Birgitta Johansson
Fastighetsmäklare

Extra kontakt

Hans Larsson
Kontorschef