Valdemarsvik


Berghemsvägen 4


Såld

Berghemsvägen 4

Representativ disponentvilla med eftertraktat läge!

Välkommen till denna vackra arkitektritade villa med stora rum, fiskbensparkett och högt i tak! Totalt finner man bland annat 5 sovrum, 3 allrum samt ett kök med eget matrum. Allt i mycket välskött skick. Frågan är om man någonsin tröttnar på att titta ut över småbåtshamnen eller den strålande utsikten mot Valdemarsvikens inlopp? I den vackra gammaldags trädgården finns en uppvärmd pool med tillhörande pooldäck för lata dagar och/eller busiga barn. Välkommen med din intresseanmälan!

Fakta

Adress:
Berghemsvägen 4
Kommun:
Valdemarsvik
Församling:
Valdemarsvik
Fastighetsbeteckning:
VALDEMARSVIK 4:18 , 4:19 och 4:20
Typ:
Enfamiljsvilla
Ägandeform:
Friköpt - Småhus
Byggnadstyp:
2 plansvilla med källare
Byggnadsår:
1932
Vatten och avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Fönster:
2-glas
Uppvärmning:
Bergvärme
Ventilation:
Självdrag
Fasad:
Reviterad
Tak:
Tegel
Stomme:
Betong
Bjälklag:
Betong
Grundläggning:
Källare och krypgrund
Badrum:
1 st
Eldstad:
Öppen spis
Gästtoalett:
Ja

Ekonomi

Taxeringsvärde byggnad(er):
1 340 000 kr
Taxeringsvärde tomt:
292 000 kr
Taxeringsvärde totalt:
1 632 000 kr
Taxeringen är preliminär:
Nej
Bef. pantbrev:
4st om 1 280 000 kr
Taxeringsår:
2018
Värdeår:
1932
Kommunal skatt (exkl. kyrkoskatt):
34.03%
Taxeringskod:
220
Försäkring fullvärde:
Ja

Energideklaration

Utförd
2019-09-11
D
102 kWh/m²/år

Driftkostnad

Beräknad på 1 person
40 000 kr/år
7 900 kr/år
400 kr/år
2 265 kr/år
6 300 kr/år
56 865 kr
Enligt säljarens uppgifter. Hushållsel ingår i uppvärmningskostnaden. Med denna uppvärmningskostnad har även sommarhuset varit delvis uppvärmt vintertid.

Servitut och gemensamhetsanläggningar

Redovisning av rättigheter kan vara ofullständig.

Förening

Nej
Nej

Historik/Allmänt

Den arkitektritade huvudbyggnaden uppfördes 1932 av fabrikör Lundgren som var ägare av läderfabriken i Valdemarsvik, vilken lades ner 1960. Arkitekten som ritade denna vackra villa hette Werner Northun. Läs gärna mer om honom på Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Werner_Northun

Huvudbyggnaden är genomgående mycket välskött med en genomgripande renovering utförd 1994 i samband med att nuvarande ägare tog över fastigheten.

Vindsbjälklaget är tilläggsisolerat med lösull och därmed ej golvlagt.

ENTRÉPLAN

Entré/Hall

Entré till denna pampiga och synnerligen välskötta disponentbostad med 2,80 m i takhöjd i entréplanet, sker via dubbla pardörrar in till en hall med lerklinker på golvet och målade väggar. Till vänster innanför dörren finner man det klassiska kapprummet med hyllor, stång och gamla klädkrokar och till höger finns en gästtoalett.

Gästtoalett

Det grönmelerade mosaikgolvet piggar upp i kombination med de ljust gulmålade väggarna. Här finns wc och handfat samt även två mindre vädringsfönster.

Möblerbar inre hall

Innanför entréhallen finns ett mindre sällskapsrum med parkettgolv och målade väggar. Vid fönstret finns möjlighet att möblera en skön läshörna framför den öppna spisen. I andra änden av rummet finner man den svängda trappan som leder upp till det övre planet.

Salong

Här flödar ljuset in genom stora fönster mot både norr, öster och söder. På golvet ligger det en vacker fiskbensparkett och väggarna är målade. Här samlades herrskapet med sina gäster i gamla tider innan man intog middagen i matsalen bredvid.

Matsal

Via tidsenliga skjutdörrar nås denna matsal som även den har den gamla fiskbensparketten bevarad. Även i matsalen är väggarna målade och det finns förutom skjutdörren mot salongen en dörr som leder tillbaka till den inre hallen. De stora fönstren vetter mot söder och mitt emellan dom finns en utgång till den stora terrassen med strålande utsikt över den gammaldags trädgården samt över småbåtshamnen nedanför. Från terrassen finns en trappa ned till trädgården med dess vackra planteringar.

Serveringsgång

Nu kommer vi in i pigans domäner där man kan se att det inte är riktigt samma klass. I denna del av entréplanet är fönsterbänkarna av trä och inte marmor som i de finare rummen. I serveringsgången är det plastmatta på golvet och det finns gott om platsbyggd förvaring i takhöga skåp samt i lådor. Under trappan till övre planet finns också ett mindre förvaringsutrymme.

Matrum

I denna del av entréplanet finner man vidare en enklare matsal tillhörande köket vilket är beläget på motstående sida av serveringsgången. I matrummet är det faktiskt fiskbensparkett på golvet och fönstret som vetter mot söder gör det ljust och trevligt.

Gästrum/Sovrum 5

Bortanför matrummet finns ett gästrum som förmodligen var pigans kammare på sin tid. Här har nuvarande ägare lagt in ett trägolv och väggarna är målade. I rummet finns en platsbyggd garderob och fönstret vetter även här mot söder.

Kök med matplats

Köket är inte så stort men fullt funktionellt med ekluckor på vita stommar och med melerade arbetsbänkar. Den maskinella utrustningen består av en spis med spisfläkt, en kyl/frys samt en diskmaskin. Samtliga vitvaror har några år på nacken. Det finns också ett för tiden klassiskt platsbyggt skafferi med breda platsbyggda hyllplan.

Groventré

Till köket finns förstås en groventré med tillhörande kapprum. I den lilla hallen är det gult klinker på golvet och väggarna är målade. Härifrån finns också trappan till källarplanet.

ÖVRE PLAN

Allrum

Den breda svängda trappan leder oss upp till ett synnerligen ljust allrum med utgång till den pampiga balkongen från vilken man har strålande utsikt mot Valdemarsvikens inlopp och även småbåtshamnen nedanför förstås. I allrummet finner man åter den vackra fiskbensparketten och väggarna är målade.

Kontor/Bibliotek

Återfinns i förlängningen till allrummet. Här är det heltäckningsmatta på golvet och väggarna är målade. Detta var från början ett separat sovrum men nuvarande ägare lät ta bort väggen mot allrummet när de tog över fastigheten.

Master Bedroom

I detta sovrum, som har fiskbensparkett på golvet och vetter mot nordost, är det gott om svängrum. Man har dessutom en egen liten balkong med perfekt vy över Valdemarsviken och även en egen liten klädkammare.

Badrum

Klinker på golvet och helkaklade väggar. Utrustat med WC, handfat i kommod med väggskåp ovan samt ett badkar. I anslutning till badrummet finns ett platsbyggt linneskåp med hyllor och stång.

Sovrum 2

Detta sovrum är betydligt mindre och även det med fiskbensparkett på golvet och målade väggar. Här finns en platsbyggd garderob samt en separat duschplats i ett större platsbyggt dubbelskåp. Fönstret vetter mot svala norr och det finns en dörr direkt in till nästa sovrum.

Sovrum 3

I detta sovrum, som i övrigt är lika som det förra, finns ett handfat i en smatt under vindstrappan.

Sovrum 4

Detta fjärde sovrum har också det fiskbensparkett på golvet och målade väggar. Här vetter kupans fönster mot söder. I rummet finns en mindre platsbyggd klädkammare.

Oinredd del av övervåningen

Här finns möjlighet att inreda efter eget tycke och smak eller inte alls och fortsätta använda utrymmet till förvaring och hobbyverksamhet. I detta utrymme som är uppdelat i två är det öppet till nock och väggar och tak är helt oisolerade. Här finns den gamla elcentralen vilken inte är längre är i bruk.

KÄLLARPLAN

Från groventrén leder en bred och gångvänlig betongtrappa ned till källarplanet. Till vänster om trappan finns ett stort förråd alternativt hobbyrum med en lucka till krypgrunden. Den extra frysen ingår i överlåtelsen.

Rakt fram finns ”vinrummet” där den gamla inkommande elen finns. Denna är dock inte längre i bruk. I rummet finns gott om hyllor för förvaring av t ex vin och diverse matvaror. 

Till höger nedanför trappan finner man tvättstugan i vilken det finns en gammal vedspis som aldrig använts av nuvarande ägare. Den maskinella utrustningen består av två tvättmaskiner samt en torktumlare. Även i tvättstugan finns en lucka in till krypgrunden. Här finns också relativt stora ljusinsläpp mot trädgården.

Går vi vidare åt höger hittar vi en utgång till trädgården samt pannrummet med bergvärmeanläggningen från 2001 som installerades på sin nuvarande plats ca 2010.

I hela källarplanet är de tjocka väggarna av målad betong. I förrådet och ”vinrummet” är golvet av målad betong medan det i källarhallen, tvättstugan och pannrummet ligger klinker på golven.

TRÄDGÅRD

Vacker gammaldags trädgård med söderläge där en rundel omgärdad av rosenrabatter mitt på utgör navet. På andra sidan rundeln finner man en stor plattbelagd terrass med skön utsikt mot poolområdet och Valdemarsviken nedanför. I trädgården växer bland annat körsbär, bigarråer, syrenbuskar och gullregn.

POOLOMRÅDE

Inbäddad i lummig grönska och i princip insynsfritt finns denna uppvärmda pool om 4 X 8 meter. Självklart kan man även härifrån njuta av den vackra utsikten medan man tar ett uppiggande dopp eller kanske bara latar sig och lapar sol på det plattsatta pooldäcket. Poolen värms via en egen lufvärmepump.

SOMMARHUS/ATELJÉ

Fiffigt beläget under terrassen finner man denna sköna lilla byggnad som är i behov av viss renovering. Från början var det bara ett rum med uteplats under tak utanför men nuvarande ägare byggde in uteplatsen och fick på det sättet ett perfekt förvaringsutrymme för växterna vintertid. Sommartid är det en utmärkt ateljé med fastighetens bästa utsikt mot Valdemarsvikens inlopp genom de stora fasta glaspartierna. Kanske ett blivande spa med relax?

GARAGE

Grundlagt på betongplatta med en stomme av trä och med tegel på taket. Här finns plats för en bil. På garagets gavel med separat ingång från trädgården finns ett redskapsförråd. Diverse trädgårdsredskap såsom bland annat trimmer och gräsklippare medföljer.

SÄLJAREN BERÄTTAR

Jag kan redan nu med säkerhet konstatera att jag kommer att sakna mitt hem när det blir dags att lämna det. Jag har bott här i 26 år, men nu är det dags att flytta hem till den ort där jag är född och uppvuxen. Miljön här är i det närmaste oslagbar. Här har jag en underbar utsikt över Valdemarsviks tätort och ut mot Valdemarsviken - Östersjöns enda fjord. In mot land har jag bara 100-talet meter till Östgötaleden, en vandringsled som sträcker sig 20-talet mil i denna vackra del av Östergötland.

Jag har de senaste åren klarat mig bra utan bil då det är promenadväg till bl a matvarubutiker, klädbutiker, apotek, restauranger och vårdcentral.

Valdemarsviks kommun, som har 8 000 invånare vintertid och ca 30 000 sommartid, erbjuder den sköna och njutningsfulla tillvaro som man önskar sig när det gäller den här formen av boende.

Dokument

Planritningar

Fyll i formuläret nedan för att anmäla dig till visningen för Berghemsvägen 4

Välj en eller flera visningar nedan

Birgitta Johansson
Fastighetsmäklare
070-735 35 30
Hans Larsson
Kontorschef
070-724 44 50
Andreas Lundqvist
Mäklarassistent/Blivande mäklare
072-930 51 18