Söderköping - Söderköping


Grimstad Gamla Skolan 1


Såld

Grimstad Gamla Skolan 1

Söderköping

Herrgårdsliknande villa m lantligt läge!

Ett mer gediget och väl renoverat hus är svårt att hitta! Charmiga Grimstad gamla skolan genomgick i slutet av 70-talet en total renovering med nybyggnadsstandard från skola till privatbostad. Efter över 2 500 hantverkstimmar blev ett stabilt timrat putsat hus på 1800-tals grund helt genomgånget från bottenbjälklaget upp till skorstensplåten. Välisolerade väggar på ca 40 cm, avancerad ventilationsanläggning, isolerglasfönster och solfångare har bidragit till låga driftkostnader och till ett friskt hus. Inomhus finns rum i fil med pardörrar, fyra-fem sovrum samt stor plats för socialt umgänge på båda plan. Utomhus möts du på den grusade uppfarten av gamla stenstolpar och en trädgård med rik blomning av gullvivor, prästkragar, förgätmigej m.fl. vackra vilda växter under stora parkträd av olika slag. På fastigheten, som ligger granne med en vacker ekhage samt angränsande åkermark, finns även ett dubbelgarage med fjärrstyrda portar och en gammaldags förrådslänga. Välkommen på visning!

Fakta

Adress:
Grimstad Gamla Skolan 1
Område:
Söderköping
Kommun:
Söderköping
Fastighetsbeteckning:
GRIMSTAD 6:2
Typ:
Villa
Ägandeform:
Friköpt - Småhus
Byggnadstyp:
1 1/2 plansvilla
Byggnadsår:
1870
Vatten och avlopp:
Enskilt vatten från borrad källa som delas med grannen. Enskilt avlopp till trekammarbrunn med infiltration (2000) som också delas med grannen.
Fönster:
3-glas
Uppvärmning:
Vattenburen värme via modern vedpanna försedd med elpatron. Solfångare på garagetak.
Ventilation:
FTX med värmeåtervinning (Rexovent)
Fasad:
Reveterad (omkalkad 2019)
Tak:
Cementtakpannor
Stomme:
Stående timmer
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Natursten
Eldstad:
Insats i öppen spis
TV- Internetutbud:
Fiber (bredband) är indraget
Gästtoalett:
Ja

Ekonomi

Taxeringsvärde byggnad(er):
1 468 000 kr
Taxeringsvärde tomt:
484 000 kr
Taxeringsvärde totalt:
1 952 000 kr
Taxeringen är preliminär:
Nej
Bef. pantbrev:
7st om 560 600 kr
Taxeringsår:
2018
Värdeår:
1938
Kommunal skatt (exkl. kyrkoskatt):
32.73%
Taxeringskod:
220
Försäkring fullvärde:
Ja

Energideklaration

Utförd
2020-03-19
E
140 kWh/m²/år

Driftkostnad

Beräknad på 2 personer
15 000 kr/år
7 000 kr/år
850 kr/år
950 kr/år
2 200 kr/år
3 882 kr/år
29 882 kr
Enligt säljarens uppgifter. Kostnad för vatten/avlopp avser slamtömning. Kostnaden för vedeldning avser marknadspris för nuvarande ägares förbrukning om 25 kbm ved/år. Fastighetsskatt tillkommer med 8 349 kr/år.

Servitut och gemensamhetsanläggningar

Redovisning av rättigheter kan vara ofullständig.
  • Avtalsservitut. Avser vattenkälla samt avloppsanläggning. (#05-IM1-85/13857 - 1)

Förening

Nej
Nej

Interiör

ENTRÉPLAN

Huvudentré

I anslutning till entrén finns en vacker syrenberså som skänker såväl insynsskydd som vindskydd. Huvudentrén sker via en gammaldags veranda med sittbänkar på vardera sidan.

Hall

Väl innanför dörren möts man av en rymlig möblerbar hall med vackert askgolv.

Vardagsrum

Till höger når man den gamla skolsalen som byggts om till ett stort vardagsrum i vinkel med gediget trägolv och en mysig eldstad med glasluckor.

Gästrum

Längst in i vardagsrummet finner man ett mindre rum som fungerar bra som kontor, sovrum alternativt gästrum.

 

Kök

Går man istället till vänster innanför entrén hittar man ett stort lantkök med gott om plats för ett matsalsbord för många. Köket går i vinkel med samma vackra askgolv som i hallen. Köksinredningen är av gedigen ek med en gammaldags barbänk med vitrinskåp ovan. Fönstren vid matplatsen och ovan diskbänken vetter mot den vackra ekbacken utanför. Den maskinella utrustningen består av en hällspis med spisfläkt, diskmaskin, mikrovågsugn samt en kyl och frys. 

Tvättstuga

Från köket kommer man vidare in till tvättstugan med våtrumsmatta på golvet. Här finns tvättmaskin, torktumlare, en rostfri tvättho med över och underskåp. Mot yttervägg ett högskåp med vattenrenare, arbetsbänk vid fönstret med skåputrymmen.

Gårdsentré

Här finner man vardagsingången som har grått klinker på golvet och plats för avhängning i kapprummet. Dubbla dörrar leder ut till en liten farstukvist och vidare ut till garaget och trädgården.

Wc

I anslutning till gårdsentrén finns en gästtoalett med grått klinkergolv och vita helkaklade väggar. Utrustad med wc, handfat samt en spegel med belysning.

Dusch/bastu

I anslutning till gårdsentrén och gästtoaletten finns också ett duschrum med våtrumsmatta på väggar och golv, avhängning samt en bastu.

Groventré/pannrum

I anslutning till groventrén finner man pannrummet som har klinker på golvet i båda utrymmena. I det ena utrymmet finns själva vedpannan och i det andra två stycken ackumulatortankar om 1800 L respektive 500 L som är kopplat till solvärmen. Det finns även en vask och en arbetsbänk.

Inre hall

Mellan huvudentrén och gårdsentrén finner man den pampiga handbyggda trappen till övre planet. Liksom i hallen innanför huvudentrén är golvet av ask.

ÖVRE PLANET

Hall

I denna övre hall är det laminat på golvet. Ovanför trappan ligger sovavdelningen och till höger finner man ett trevligt sällskapsrum med snedtak och frontespis. Från sällskapsrummet finns en utgång till balkongen som har norr- och österläge och fri utsikt till Ramunderberget och de omgivande åkrarna.

Sovrum mot öster

Från sällskapsrummet leder vackra pardörrar in till ett stort sovrum med laminat på golvet. I detta sovrum finns en dubbelgarderob samt en dörr in till en stor klädkammare med ytterligare plats för förvaring.

Sovrum mot söder

Från hallen finner man bland annat ett lite mindre sovrum med snedtak och takkupa samt tre platsbyggda garderober i olika höjder.

Sovrum mot norr

Även i detta sovrum är det charmiga snedtak och det finns tre platsbyggda garderober i olika höjder. I detta sovrum finns en större klädkammare. Här kan du gå på ett charmigt och gediget trägolv (såpbehandlat).

Sovrum mot väster

Med utsikt mot ekbacken finns här ytterligare ett sovrum med snedtak. I detta rymliga sovrum finns sex platsbyggda garderober i olika höjder.

Badrum/duschrum

Rymligt men delvis något lågt i tak i och med snedtak. Här är det våtrumsmatta på golvet och vita kaklade väggar. Utrustat med wc, bidé, handfat i kommod samt ett väggskåp med spegel. Längst in finns ett avdelat utrymme med duschplats, badkar och ett vädringsfönster. Härifrån når man värmeväxlaraggregatet (för filterbyte).

Garage

Dubbelgarage byggt 1980 grundlagt på betongplatta med en stomme av lättbetongelement och cementtakpannor på taket. Portarna är självklart fjärrstyrda och på taket finns solfångare som kompletterar värmesystemet. I garaget finns diverse hyllor och bänkar samt även en hyvelbänk.

Säljaren berättar

Det är med vemod som vi nu, efter drygt 41 år, ämnar lämna Grimstad gamla skola. Skolhuset ligger vackert beläget i ett böljande jordbrukslandskap med betande djur i omgivningarna, såsom får, hästar och kor. Det är nära till naturen för promenader och svampplockning samt bad i Klarsjön. Söderköping ligger också nära med lagom gång- och cykelavstånd. Skolskjuts finns för de yngre skolbarnen.

Här i Grimstad har vi planerat och skapat vårt hem och anpassat boendet för låg energiförbrukning och med materialval ur allergisynpunkt (lättstädade golv och bra ventilation med återvinning och med allergifilter). Här är det som våra barn har växt upp och lekt. Husets generösa utrymmen ger möjligheter till fester, lek och stoj, men har också plats för lugn och avskildhet. På trädgårdstomten finns höga träd såsom bl.a. kastanj, ekar, lindar och lönnar, som ger skugga varma sommardagar. Det finns också fruktträd och plats för odlingar av olika slag.

Mycket är möjligt att göra när man bor i Grimstad gamla skola!

Vi önskar att Ni, som nu flyttar hit, ska trivas lika bra som vi har gjort!

LYCKA TILL!

Önskar Berit och Bengt

Uthus/Förrådslänga

Denna gammaldags förrådslänga har en yta om ca 55 kvm. Fyra av utrymmena var tidigare skolans dass och används numer för trädgårdsredskap, leksaker, mm. I övrigt finns fyra olika utrymmen i längan, allt från vedbod till cykel- och maskinbod. 

Trädgård

Stor härlig och gammaldags uppväxt tomt med mycket av både blommor, buskar, fruktträd och parkträd (lönn, ekar, lindar och kastanj). Tomten blir som man gör den - vild eller välplanerad. Några stora ekar finns på tomten och som granne finns en stor vacker ekhage.

Allmänt

Övrigt

Gamla bevarade innerdörrar. Väggarna är tilläggsisolerade från insidan och golvet är tilläggsisolerat ovanpå det gamla isolerade skolgolvet. I samband med ombyggnationen till privatbostad sänktes mellanbjälklaget i den östra delen. Stegljudsisoleringen är utförd mellan våningsplanen. Markiser finns ovan fönstren mot söder i entréplanet. Allt regnvatten från huset och garaget leds bort via dagvattenledning. Huset är omdränerat i samband med ombyggnation. Inbrotts/brandlarm finns och kan övertas (Sektoralarm med utryckning).

Dokument

Planritningar

Fyll i formuläret nedan för att anmäla dig till visningen för Grimstad Gamla Skolan 1

Välj en eller flera visningar nedan

Birgitta Johansson
Fastighetsmäklare
070-735 35 30
Hans Larsson
Kontorschef
070-724 44 50