Header image
Properties & Partners HISTORISK FASTIGHET I TOPPENSKICK!
Dolda fel-försäkrat
Besiktigat

Kyrkogatan 4

Valdemarsvik

HISTORISK FASTIGHET I TOPPENSKICK!

På denna vackra fastighet finns valet att bo permanent eller bara nyttja fastigheten för fritidsboende. Nuvarande ägare har provat båda delarna och kan intyga att både de och barnen har uppskattat att vara på fastigheten såväl sommar som vinter. För somriga bad är det bara för barn (och vuxna) att hoppa upp på cykeln och trampa iväg till Grännäsbadet till vilket det inte tar mer än ca 10 minuter. För er som föredrar skärgårdsliv ligger småbåtshamnen bara några hundra meter bort och vill man komma längre ut innan man byter färdmedel till båt är det bara ca 20 minuter med bil till Gryt. Apropå avstånd är det en enkel sak att ta sig till Valdemarsvik från t ex Stockholm (ca 2 timmar) och Linköping (1 timme och 1/4).

Det är sällan man ser ett så väl genomtänkt och dessutom väl genomfört renoveringsarbete av en genuint gammal och historisk fastighet. Här möts gammalt och nytt i en synnerligen smakfull blandning. Man har varsamt tagit tillvara det gamla såsom exempelvis de kilsågade trägolven och de gamla eldstäderna, vilka samtliga är eldningsbara. Till viss del har man återskapat det gamla i ny tappning med en sammanhållen färgskala av gult, grönt och engelskt rött samt olika nyanser av grått. Även trädgården är något utöver det vanliga med mängder av både vackra och nyttiga växter samt flertalet uteplatser i olika väderstreck. Från nästan alla kan man njuta av den sköna utsikten mot Valdemarsviken och småbåtshamnen nedanför, där möjlighet finns att hyra en egen båtplats. På fastigheten har man även anlagt ett stort altandäck med plats för många gäster till bords. Som om detta inte vore nog erbjuds en ateljébyggnad med både gästrum och vinkällare.

Välkommen att imponeras av denna vackra fastighet!

Fakta

Adress:
Kyrkogatan 4
Område:
Valdemarsvik
Kommun:
Valdemarsvik
Fastighetsbeteckning:
LUSTHUSKULLEN 11
Typ:
Villa
Ägandeform:
Småhus - Friköpt
Byggnadstyp:
2 1/2 plansvilla
Byggnadsår:
1809
Vatten och avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Fönster:
2-glas
Uppvärmning:
Direkt el + luft-/luftvärmepump
Ventilation:
Självdrag
Fasad:
Trä
Tak:
Tegel
Stomme:
Timmer/Trä
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Torpargrund
Grundmur:
Natursten
Eldstad:
Fem kakelugnar samt en vedspis och en kamin
TV- Internetutbud:
Fiber är installerat
Gästtoalett:
Ja

Ekonomi

Taxeringsvärde byggnad(er):
1 049 000 kr
Taxeringsvärde tomt:
292 000 kr
Taxeringsvärde totalt:
1 341 000 kr
Bef. pantbrev:
13st om 2 607 000 kr
Taxeringsår:
2024
Värdeår:
1942
Taxeringskod:
220
Försäkring fullvärde:
Ja

Energideklaration

Utförd
2021-10-11
E
137 kWh/m²/år

Driftkostnad

Beräknad på 2 personer
35 000 kr/år
8 000 kr/år
4 000 kr/år
7 000 kr/år
54 000 kr/år
Enligt säljarens uppgifter. Kostnad för hushållsel ingår i uppvärmningskostnaden. Total elförbrukning uppgick för 2022 till 21 500 kWh. Fastighetsskatt tillkommer.
9 525 kr/år

Beskrivning

Interiör

Allmänt

I entréplanet har hela bjälklaget grävts ur och isolerats. Stenarna man hittade i grunden har nu sin plats i gabionerna som ramar in uteplatsen mot Valdemarsviken. Samtliga väggar i entréplanet tilläggsisolerades också i samband med renoveringen av respektive utrymme.

Flertalet innerväggar i bostadshuset har klätts med tidsenlig råspont som gråmålats i olika nyanser. Tapeterna kommer från Borås tapeter och Duro gammaldags tapeter, nytryckta efter gammal förlaga. I sovrummen kommer tapeterna från Sandbergstapeter och en fransk tapetfirma. Trapphusets färg går i en ljusblå nyans med "bondmarmoreringen" i vitt, blått och ljusgrått. Färgerna gult, grått, grönt och engelskt rött har hittats på en gammal väggbeklädnad och har i stort fått styra färgvalen i huset.

För mer information om genomförda renoveringar och förbättringsarbeten genom åren, se fliken Dokument.

Entré

Välkommen upp till den gammaldags entréverandan med vackra träräcken och snickarglädje. Verandan har också ett falsat plåttak och specialanpassade sittbänkar. Detta är den perfekta platsen för morgonkaffet!

Hall

Gamla vackra pardörrar leder in till entréhallen som har handslaget tegel på golvet. Golvet vaxar man vartannat år med bivax. I entréhallen finner man trappan till de övre planen. Ursprungligen fanns inget räcke alls i trapphuset utan bara ett lodrätt rep att hålla sig i. Detta har bevarats men också kompletterats med repräcken längs väggarna. 

Sovrum 

Till höger i hallen finns ett sovrum med slipat och lackat trägolv. Väggarna har tapetserats med en Sandbergtapet. Här inne hittar en av husets kakelugnar. 

Sällskapsrum och matsal

Till vänster i hallen ligger dessa båda rum i fil vilka båda har utsikt mot Valdemarsviken. Båda rummen har också vackra gamla trägolv vilka varsamt lades tillbaka efter att hela bjälklaget grävdes ur. Rummen har också varsin kakelugn i gott skick. 

Färgsättningen går i gult och grått med inslag av engelskt rött.

Kök

Det rymliga köket med gott om förvaring i skåp och lådor har stora mörka granitplattor på golvet med golvvärme under. Köksinredningen kommer från Falerumkök och matchar den gamla stilen i huset. Den går i olika nyanser av grått och de dubbla diskhoarna är nedsänkta i den svarta granitbänken. Vid sidan av ett av vitrinskåpen finns ett platsbyggt vinställ. Den maskinella utrustningen består av en spishäll med ugn, spisfläkt, mikrovågsugn samt en kyl och frys av fullhöjd i rostfritt. I köket finns slutligen en liten köksö samt en mindre matplats. Den gamla vedspisen har bevarats och vid fönstret framför vedspisen finns en platsbyggd sittbänk från vilken man har utsikt mot gästhamnen. Vitvarorna är huvudsakligen från 2006 men spisfläkten är nyare, diskmaskin och spishäll är från 2022.

Groventré

I anslutning till köket finns denna groventré som byggts till på sent 1800-tal och under 1930-talet. Här finns en fristående dubbelgarderob samt ett platsbyggt skåp med hyllor liksom även plats för avhängning innanför dörren. I groventrén har den rödslammade timmerväggen som tidigare var yttervägg synliggjorts.

Wc/dusch

Även denna är belägen i tillbyggnaden och har våtrumsmatta på golvet och våtrumbehandlad och målad vävtapet på väggarna. Utrustat med wc, handfat, handukstork samt en duschplats. Ett vädringsfönster samt en mekanisk fläkt står för ventilationen. Färgsättningen går i engelskt rött och grått.

Trapphus

Det gamla trapphuset har trappsteg som trampats av mången fötter genom åren samt vackra dekorationsmålningar på väggarna, sk bondmarmorering.

Övre hall

Väl uppe möts man av ett vackert trägolv och tidsenliga tapeter efter gammal förlaga från början av 1800-talet.

Salen

Detta rymliga allrum med grå färgsättning har ett tidstypiskt kilsågat trägolv och är utrustat med en ny kakelugn installerad 2006. Även i detta rum har man från fönstren en skön vy mot båthamnen och Valdemarsviken.

Kontor/Sovrum

Detta mindre rum har också det kilsågat trägolv och används idag som kontor. Det var ursprungligen övre planets kök. Här finns tre platsbyggda garderober. Väggarna är tapetserade med en taktapet från Boråstapeter gammaldax.

Duschrum

Ljust, rymligt och trevligt med våtrumsmatta på både golvet och på väggarna. Utrustat med wc (wc-stol från 2022), handfat i kommod samt en helt ny duschkabin-22. 

Tvättstuga

Denna är belägen i tillbyggnaden ovanpå entréplanets groventré och duschrum. Här har man valt att låta det vara öppet till nock och på golvet lagt ett mörkt klinker med golvvärme och väggarna är kaklade. Färgsättningen går i grått och engelskt rött. I utrymmet finns tvättmaskin (-15), torktumlare, tvättbänk i rostfritt samt en handukstork, Här finns även varmvattenberedaren av märket Nibe samt garderober längs ena väggen. På balkongen utanför torkar tvätten på nolltid om bara solen skiner i och med att balkongen har söderläge.  Dessutom har man skön vy över både terrassen och köksodlingen. Yttertaket över denna tillbyggnad är klätt med ett nytt falsat plåttak.

Sovrum/Gästrum

Slutligen finns på plan 2 ett sovrum som har ett vackert trägolv och en färgsättning i gult och grått med en Sandbergstapet. Här finns ytterligare en av husets kakelugnar. Som kuriosa kan nämnas att man här valt att bevara ett gammalt englasfönster med innanfönster.

Allrum

På plan 3 finns ytterligare ett stort allrum med ett vackert trägolv samt en ljusgrå målad råspont med infällda spotlights i snedtaket. Här har man valt att installera en liten braskamin och framhäva den putsade murstocken. Från fönstret i allrummet har man den allra bästa utsikten mot Valdemarsviken och ser alla båtar som kommer gående längs Valdemarsviken till och från hamnen. I rummet finns även ett litet takfönster.

Sovrum

Detta sovrum har samma vackra trägolv samt snedtak med ljusgrå målad råspont och infällda spotlights. Som väggbeklädnad har man här valt en fransk tapet. I rummet finns en fristående dubbelgarderob.

Uthus/Ateljé/Vinkällare

Denna isolerade uthusbyggnad i tre plan innehåller i entréplanet en snickarbod, ett vidbyggt trädgårdsförråd samt en vedbod. Via en trappa i golvet i förrådet når man vinkällaren vilken är belägen under förrådet. I vinkällaren har man lagt klinker direkt på det grusade underlaget och inrett med diverse hyllor, en burkkyl, en vinkyl samt pallar med ett litet bord. I vinkällaren finns även en avfuktare och självklart finns el och belysning. Utrymmet är perfekt för en vinprovning eller en liten aperitif före grillen vilken med fördel avnjutes på den intilliggande terrassen. Vidare finns på plan 3 i denna byggnad en ateljé alternativt sovrum med snedtak och inspirerande vy mot Valdemarsviken. 

Garage

Garage med en isolerad förrådsdel byggt 2007. Grundlagt på en betongplatta med en stomme av trä och tegel på taket. El finns indraget och på garageuppfarten finns plats för ytterligare två bilar.

Terrass och uteplatser

Den stora härliga terrassen med glasräcke har skön utsikt mot både hamnen och Valdemarsviks centrum. Här finns plats för många till middag vid ett stort matbord under sommartak. Terrassen är stor nog för att rymma även en skön loungegrupp för fördrinken eller kanske konjaken efter kaffet. Intill terrassen finns en anlagd grillplats liksom även tillgång till den odlade delen av trädgården vid behov av köksväxter. 

Förutom denna självklara plats för umgänge i trädgården finns ytterligare två uteplatser i olika väderstreck. Den ena belägen med söderläge och den andra vid groventrén, vilken skänker skön skugga när solen blir alltför stark. Förarbete är gjort för anläggning av ytterligare en uteplats alternativt en badtunna med utsikt mot gästhamnen.

Trädgården

Den vackra parkliknande trädgården är delvis terrasserad och erbjuder en stor variation av både perenna och anuella växter. Såväl blommor som träd och buskar. Alltid blommar det någonstans under säsongen. Om man inte nöjer sig med växterna i rabatterna finns flera trevliga och naturliga platser att placera krukor av varierande storlek. I anslutning till den träbelagda terassen och husets groventré finns som sagt odlingsbänkar för stort som smått.

Man har även tänkt till när det gäller placeringen av uteplatser och vilobänkar i trädgården. Från varje plats har man eftersträvat tillgång till vattenutsikt mot hamnen och Valdemarsviken. 

Säljaren berättar

Huset byggdes av skepparen Janne Pettersson i början av 1800-talet. Det ägdes av familjen Pettersson i tre generationer. Husets läge ger god överblick över hamnen och Valdemarsvikens inlopp. Under en längre tid på 1900-talet var huset uthyrt och uppdelat i två lägenheter. Kyrkogatan kallades under lång tid för Jannebacken eller Skepparbacken då där låg flera liknande hus bebodda av skeppare.   Vi förvärvade huset 1977 som då hade stort behov av renovering. Spegeldörrar var igensatta med masonit, huvudsaklig uppvärmning var vedspis och kakelugnar. Vi förundrades över kvalitén i stomme, golvplankor och övrigt materialval och har försökt bibehålla det mesta av det kvalitativa materialet.   Efter 16 år som sommarhus är huset åter permanentbostad sedan 2005. Huset har sedan 2005 genomgått en omfattande renovering, likaså uthuset. Nytt garage byggdes 2009. Ett omfattande arbete med trädgården har genomförts, nya murar, altaner/uteplatser samt kryddträdgård har anlagts. Plantering av träd, buskar och perenna växter och blomsterlökar har successivt gjorts. Tanken med trädgården har varit att skapa olika rum, växternas blomningstid är från tidig vår/vinter till sen höst.   Med vänlig hälsning / Birgitta och Nils-Hugo

Allmänt

Skepparen Janne Pettersson tänkte verkligen till när han valde hur placeringen av bostadsbyggnaden skulle vara. Detta för att han då, liksom vi nu skulle kunna njuta av utsikten mot Valdemarsviken och hamnen från samtliga sällskapsrum. Som skeppare behövde han dessutom hålla koll på när hans fartyg kom och gick i Valdemarsviken. Ett annat klokt val var att han placerade husets sovrum mot svala norr.

Observera att den i fastighetsregistret registrerade boarean är 190 kvm och att det finns en registrerad biarea om 10 kvm. Enligt en helt nygjord areamätning är dock all yta boarea och uppgår till totalt 201 kvm. 

Möjlighet finns för den båtintresserade att hyra plats vid någon av bryggorna i småbåtshamnen, belägen bara ca 400 meter från fastigheten. Man kan antingen hyra en plats via kommunen alternativt via segelbåtsklubben. Priserna i småbåtshamnen varierar mellan ca 3 330 - 3 700 kr/år enligt kommunens hemsida. Möjlighet finns även att hyra båtplats i Gryt eller Fyrudden till en kostnad av ca 4 200 - 5 800 kr/år. Läs gärna mer via https://www.valdemarsvik.se/kommun/kultur-fritid/batplatser/

 

Om Valdemarsvik

Valdemarsvik är framför allt en trevlig sommarstad. Då sjuder staden av liv medan den är något slumrande under resten av året. I stadens centrum finner man förutom ett flertal trevliga butiker vilka erbjuder t ex kläder och hantverk också den trevliga gästhamnen med möjlighet att hyra båtplats. Vidare finns i centrala Valdemarsvik även ett flertal mysiga caféer och restauranger samt sommartid även den populära glasskiosken Havsbris belägen på sparbankstorget för besökarna att njuta av.

För den bofasta befolkningen finns allt man kan behöva i form av förskola och skola för barnen, idrottsanläggning, vårdcentral, folktandvård, matbutiker, bilverkstäder samt kollektiva kommunikationer.

Många är de som besöker Valdemarsvik med husbil och fritidsbåt. Valdemarsvik har dessutom en egen träbåtsförening, Waldemarsviks träbåtsförening, vilken är en ideell förening. Sommartid finns föreningens båtar att betrakta i träbåtshamnen i centrala Valdemarsvik. Här kan man kan strosa på bryggorna, njuta av vackert bevarade och välvårdade träbåtar av olika slag. Föreningens största evenemang är Waldemarsviksrodden, ett evenemang i förra sekelskiftets anda, med rodd utifrån Valdemarsviken och med skärgårdsmarknad på kajen. För ungdomar arrangeras ”Piratresan” i regel en lördag i augusti innan skolan startar. Sjöslag och skattjakt är inslag på denna resa. Föreningen ordnar även andra evenemang för medlemmarna av mer social karaktär. Du kan läsa mer om träbåtsföreningen via länken https://www.vikenstf.se/

Från Valdemarsvik är det landvägen bara ett par mil till populära Fyrudden från vilken man når Gryts vackra skärgård. Vill man hellre ta båten är det bara att lägga ut från sin hyrda båtplats vid bryggan och gå Valdemarsviken ut. Gryts skärgård erbjuder bland annat båtutflykter, kajakuthyrning, cykling samt vandring längs Östgötaleden. Populära utflyktsmål är vidare Häradsskärs fyr, Kärlekens trädgård i Lilla Vik samt öarna Harstena och Ekön. 

Läs gärna mer om Valdemarsviks stad och Gryts skärgård via följande länkar:

Valdemarsvik: https://visit.valdemarsvik.se/nyheter/

Grytportalen: https://www.gryt.se/

Visit Östergötland/Gryt: https://www.visitostergotland.se/inspireras/ostgotaskargarden/ 

Planritning

Fyll i formuläret nedan för att anmäla dig till visningen för Kyrkogatan 4

Välj en tid för visning nedan
:
2024-07-19

Fyll i formuläret nedan för att anmäla ditt intresse för objektet Kyrkogatan 4

Ansvarig fastighetsmäklare

Birgitta Johansson
Fastighetsmäklare

Extra kontakt

Hans Larsson
Kontorschef