Properties & Partners

Valdemarsvik - Valdemarsvik


Vångsten Fridhem 1


Såld

Vångsten Fridhem 1

Valdemarsvik

När det är läget som räknas!

Denna strandfastighet med egen brygga och båthus belägen på fastlandet bara 10 minuter med bil från Valdemarsvik har ett riktigt fridfullt och insynsskyddat läge. Bryggan är pålad och därmed mycket stabil och i båthuset finns en båtvinsch. Stugan som är i originalskick från 1980, är både välplanerad och välvårdad men nu i behov av lite kärlek för att återfå sin forna glans. Umgängesdelen omfattande kök och allrum har stora ljusinsläpp mot Valdemarsvikens vatten medan sovrummen ligger i andra änden av huset. Längs två sidor av huvudbyggnaden löper ett altandäck som vetter mot söder respektive väster. På den delvis kuperade tomten som sluttar ner mot vattnet finns ytterligare två mindre byggnader vilka båda är i behov av lite omsorg. Välkommen på en rofylld visning!

Fakta

Adress:
Vångsten Fridhem 1
Område:
Valdemarsvik
Kommun:
Valdemarsvik
Församling:
Valdemarsvik
Fastighetsbeteckning:
VÅNGSTEN 3:15
Typ:
Fritidshus
Ägandeform:
Småhus - Friköpt
Byggnadstyp:
1 plans fritidshus
Byggnadsår:
1980
Vatten och avlopp:
Enskilt vatten året om från borrad källa. Enskilt avlopp till 3-kammarbrunn med markbädd. Avloppsanläggningen behöver förnyas senast i augusti 2023.
Fönster:
2-glas
Uppvärmning:
Direkt el
Ventilation:
Självdrag
Fasad:
Trä
Tak:
Betongpannor
Stomme:
Trä
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Krypgrund + liten källare
Grundmur:
Betonghålsten
Eldstad:
Öppen spis med insats

Ytor

Tomtarea
2 577Kvm
Boarea
79Kvm

Ekonomi

Taxeringsvärde byggnad(er):
739 000 kr
Taxeringsvärde tomt:
1 640 000 kr
Taxeringsvärde totalt:
2 379 000 kr
Bef. pantbrev:
3st om 145 000 kr
Taxeringsår:
2021
Värdeår:
1980
Taxeringskod:
220
Försäkring fullvärde:
Ja

Energideklaration

Behövs ej

Driftkostnad

Beräknad på 2 personer
7 337 kr/år
1 421 kr/år
1 429 kr/år
2 070 kr/år
12 257 kr/år
Enligt säljarens uppgifter vid boende endast under sommarhalvåret. Kostnad för hushållsel ingår i uppvärmningskostnaden. Vatten/Avlopp avser slamtömning. Fastighetsskatt tillkommer.
8 874 kr/år

Beskrivning

Interiör

Hall

Via altandäcket finner man huvudentrén som leder oss in till en hall med avhängning innanför ytterdörren samt en dubbel- och en enkelgarderob. I hallen är det textilväv på väggarna och heltäckningsmatta på golvet. 

Kök

Köket är integrerat med allrummet vilket gör det lätt även för kocken att umgås med familj och gäster. Skåpsluckorna är furulaminerade och arbetsbänkarna mörka vilket var inne när huset byggdes. En skåpsmodul med bänkyta avdelar mot matplatsen. Den maskinella utrustningen i köket består av en spis med spisfläkt, en kyl/frys samt en mindre diskmaskin.

Allrum

Både allrummet och köket har öppet upp till nock och stora ljusinsläpp mot Valdemarsvikens glittrande vatten. I allrumsdelens ena hörn finner man den öppna spisen som har en insats.  I båda utrymmena ligger det en heltäckningsmatta på golvet och såväl väggar som innertak är klädda med träpanel. På husets västra gavel finns en och utgång till altandäcket från vilket man har fri utsikt mot bryggan, båthuset och vattnet. Altandäcket löper längs två sidor av huset. Ovan fönstren i både köket och allrummet finns markiser som skyddar mot solens strålar.

Sovrum 1

Heltäckningsmatta på golvet och tapetserade väggar. Här inne finns tre garderober. Fönster mot entrésidan och därmed söder.

Duschrum

Färgstark våtrumsmatta på golvet med en matchande och lika färgstark våtrumstapet på väggarna. Utrustat med wc, handfat i en stor kommod med spegelskåp samt en duschplats. Fönstret här inne vetter mot öster.

Sovrum 2

Liksom i det första sovrummet är det heltäckningsmatta på golvet och väggarna är tapetserade. Här inne finns en platsbyggd garderob samt ett fönster som vetter mot öster.

Sovrum 3

Detta lite mindre sovrum har plats för antingen en våningssäng eller en enkelsäng. Även här är det heltäckningsmatta på golvet och det finns en platsbyggd garderob. Fönstret vetter mot svala norr.

KÄLLARE

Det lilla källarutrymmet nås endast utifrån. Här finns tvättmaskin, torktumlare, varmvattenberedare och inkommande vatten med filter för kalkrening. Det är också här man hittar luckan in till krypgrunden.

Gäststuga/förråd

Denna lilla byggnad är fördelad på två separata utrymmen. Den ena delen är snickarbod och den andra har genom åren används som gäststuga. El finns indragen i byggnaden.

Båthus

Båthuset är i gott skick och har plåt på taket. Inne i båthuset finns eluttag och belysning samt en båtvinsch. I anslutning till båthuset finns en stor och stadig pålad brygga. Bästa platsen för att njuta av vårsolens strålar är att sitta mot båthusets vägg.

Lekstuga/Gäststuga

Denna äldre lilla stuga längtar efter en varsam hand som fixar till den lite. Den är byggd 1942 med en stomme av trä och tegel på taket. El finns indraget.

Tomten

Tomten är delvis plan och delvis kuperad och har egen strandkant. Några äldre fruktträd finns liksom en gammal jordkällare.

Säljaren berättar

Jag tror jag har kommit till Fridhem sedan 1947. Det var precis efter kriget. Naturligtvis var jag fortfarande väldigt ung, ändå minns jag vissa saker. Till exempel att jag fick följa med min morfar i hans öppna motorbåt från Vikeboda till familjen Stommel som ägde Fridhem. Han var en ledande tysk kemist/tekniker som introducerade kromgarvning i Tyskland. Han lämnade Tyskland på grund av kriget och kom till Valdemarsvik och introducerade kromgarvningstekniken i Lundbergs läderfabrik. Det blev en mycket stor succé och Walter blev en mycket viktig person. Min morfar landsfiskalen C.G Sundius var också bland de noterbara i Valdemarsvik.

Sedan 1947 har jag varit på Vikeboda nästan alla år under sommarlovet med mina föräldrar. Vikeboda ägdes av mormor och morfar. Ett mycket fint och vackert område med flera mindre hus. Vikeboda ligger kanske 1 000 meter bakom berget "Limpan" som vi kallade berget Hammarsten för. Fridhem och Vikeboda har haft ett särskilt förhållande och engagemang i över hundra år. 

Familjen Maj och Walter Stommel hade tre barn. Den yngsta sonen Björn var en vänlig grabb och antingen så kom han till Vikeboda eller så åkte vi till Fridhem för att leka tillsammans. Huvudskälet för oss Vikeboda-barn var väl att vid "Badberget" nära Fridhem fanns det en språngbräda där man kunde dyka ner i vattnet. Vi tillbringade många trevliga och glada timmar som barn i Fridhem. I och på vattnet i den gamla roddbåten, i familjen Stommels gamla stuga med den täckta verandan, det låga taket i det lilla vardagsrummet och det ändå lägre taket i köket där vedspisen brann sommar som vinter. Kort sagt; ett hus som omedelbart påminner dig om sagobilderna från dina barns böcker.

När min man Ferdi och jag 1973 fick höra att Maj Stommel ville sälja sin fastighet efter att hennes man Walter gått bort, och hennes yngste son Björn valt ett liv till sjöss, tvekade vi inte ett ögonblick. Trots det stora avståndet från Nederländerna till Sverige funderade vi på att köpa Fridhem. Det var inte så lätt eftersom Sverige höll gränserna stängda för utlänningar att köpa svenska fastigheter med strandnära lägen. Med hjälp av morfar som var landsfiskal lyckades vi ändå till slut.

Sedan 1977 äger vi således Fridhem. Tyvärr kunde vi inte skona det gamla huset och vi tvingades av den kommunala inspektören att riva det på grund av husbock. Vi kunde höra dom gnaga på det torra virket på nätterna när det var tyst. I en övning brände därför Valdemarsviks brandkår skickligt ner huset. 

På den lediga platsen byggde vi upp ett Ramunderhus helt efter våra egna önskemål och arrangerat på ett sådant sätt att vi och våra barn var och en hade en egen plats, runt det centrala mysiga vardagsrummet öppet mot köket, öppen spis och fri utsikt mot fälten, skogen och Valdemarsvikens vatten. Varje år kom vi med våra barn och senare även deras partners och ännu senare även deras barn till Fridhem. Där njöt vi av samhörigheten, friheten och lugnet. Senare åkte våra barn ofta på egen hand. Även på vintrarna för att njuta av skönheten och lugnet.

Min man Ferdi hade måleri som hobby. Han njöt av att sitta ensam i trädgården, på fältet eller vid vattnet och lyssna och observera naturen på en pall med sitt staffli och med penseldrag lägga fast de vackra färger som var så typiska för honom. En hobby förresten som den tidigare ägaren Walter Stommel också hade.

Nu måste jag dessvärre erkänna att åldern gör sig påmind och inte gör det lätt för mig och avståndet med den besvärliga resan från Nederländerna till Valdemarsvik blir alldeles för mycket. Även mina barn har nu antytt att de inte har något intresse av att äga sommarhus på så långt avstånd. Därför har jag bestämt mig för att sälja Fridhem. Jag tröstar mig med tanken på att bevara alla trevliga minnen och många fina timmar som vi vistades där med familj och vänner. Även de färgglada minnen som fångats av Ferdi på duken bildar ett varaktigt band mellan mig och Fridhem.

//Ingmarie Pino - Nederländerna

 

 

Valdemarsvik

Valdemarsvik är framför allt en trevlig sommarstad. Då sjuder staden av liv medan den är något slumrande under resten av året. I stadens centrum finner man förutom ett flertal trevliga butiker vilka erbjuder t ex kläder och hantverk också den trevliga gästhamnen med möjlighet att hyra båtplats. Vidare finns i centrala Valdemarsvik även ett flertal mysiga caféer och restauranger samt sommartid även den populära glasskiosken Havsbris belägen på sparbankstorget för besökarna att njuta av.

För den bofasta befolkningen finns allt man kan behöva i form av förskola och skola för barnen, idrottsanläggning, vårdcentral, folktandvård, matbutiker, bilverkstäder samt kollektiva kommunikationer.

Många är de som besöker Valdemarsvik med husbil och fritidsbåt. Valdemarsvik har dessutom en egen träbåtsförening, Waldemarsviks träbåtsförening, vilken är en ideell förening. Sommartid finns föreningens båtar att betrakta i träbåtshamnen i centrala Valdemarsvik. Här kan man kan strosa på bryggorna, njuta av vackert bevarade och välvårdade träbåtar av olika slag. Föreningens största evenemang är Waldemarsviksrodden, ett evenemang i förra sekelskiftets anda, med rodd utifrån Valdemarsviken och med skärgårdsmarknad på kajen. För ungdomar arrangeras ”Piratresan” i regel en lördag i augusti innan skolan startar. Sjöslag och skattjakt är inslag på denna resa. Föreningen ordnar även andra evenemang för medlemmarna av mer social karaktär. Du kan läsa mer om träbåtsföreningen via länken https://www.vikenstf.se/

Från Valdemarsvik är det landvägen bara ett par mil till populära Fyrudden från vilken man når Gryts vackra skärgård. Vill man hellre ta båten är det bara att lägga ut från sin hyrda båtplats vid bryggan och gå Valdemarsviken ut. Gryts skärgård erbjuder bland annat båtutflykter, kajakuthyrning, cykling samt vandring längs Östgötaleden. Populära utflyktsmål är vidare Häradsskärs fyr, Kärlekens trädgård i Lilla Vik samt öarna Harstena och Ekön. 

Läs gärna mer om Valdemarsviks stad och Gryts skärgård via följande länkar:

Valdemarsvik: https://visit.valdemarsvik.se/nyheter/

Grytportalen: https://www.gryt.se/

Visit Östergötland/Gryt: https://www.visitostergotland.se/inspireras/ostgotaskargarden/ 

Planritning

Birgitta Johansson
Fastighetsmäklare
070-735 35 30
Hans Larsson
Kontorschef
070-724 44 50