Såld Välkommen till paradiset!

Lilla Ålö Pettersborg 1

Gryt

Välkommen till paradiset!

På Lilla Ålö är det lätt att trivas, såväl sommar som vinter. Med närheten till bryggan på fastlandet i Nybyggefjärden och Östgötatrafiken som lägger till på ön är fastigheten användbar året om. Den charmiga och synnerligen gediget renoverade och tillbyggda huvudbyggnaden har anor från slutet av 1800-talet och är numera välisolerad och beboelig året om. Dessutom finns inte mindre än 5 eldstäder i huset och man har nyligen anlagt stort altandäck med ett nedsänkt bubbelbad att njuta i under stjärnorna. Fastigheten har sjöutsikt åt två håll och servitut på både brygga och sjöbod. För dig som gillar att odla har Lilla Ålö visat sig ha ett mycket bra odlingsklimat och till din hjälp har du både ett stort och ett mindre växthus. Vill du veta mer? Välkommen att höra av dig!

Fakta

Adress:
Lilla Ålö Pettersborg 1
Område:
Gryt
Kommun:
Valdemarsvik
Församling:
Valdemarsvik
Fastighetsbeteckning:
LILLA ÅLÖ 3:16
Typ:
Fritidshus
Ägandeform:
Småhus - Friköpt
Byggnadstyp:
1 1/2 plansvilla
Byggnadsår:
1890 Tillbyggt 2021 i båda plan + ett stort altandäck
Vatten och avlopp:
Enskilt vatten året om från borrad källa. Avlopp till godkänd anläggning omfattande 3-kammarbrunn samt infiltration.
Fönster:
3-glas (2019)
Uppvärmning:
Luft/Vattenvärmepump
Ventilation:
Självdrag
Fasad:
Trä (bytt 2021)
Tak:
Enkupigt tegel
Stomme:
Timmer
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Torpargrund
Eldstad:
Tre rörspisar samt vedspis och bakugn

Ytor

Tomtarea
4 780Kvm
Biarea
10Kvm
Boarea
110Kvm

Ekonomi

Taxeringsvärde byggnad(er):
292 000 kr
Taxeringsvärde tomt:
2 124 000 kr
Taxeringsvärde totalt:
2 416 000 kr
Bef. pantbrev:
3st om 2 125 000 kr
Taxeringsår:
2021
Värdeår:
1929
Taxeringskod:
220
Försäkring fullvärde:
Ja

Energideklaration

Behövs ej

Driftkostnad

Beräknad på 4 personer
31 000 kr/år
1 600 kr/år
1 179 kr/år
5 500 kr/år
2 471 kr/år
41 750 kr/år
Enligt säljarens uppgifter då familjen bott stora delen av året på fastigheten. Kostnad för hushållsel ingår i uppvärmningskostnaden. Samfällighet avser två vägsamfälligheter samt båtplats i Nybyggefjärden och P-plats i land. Fastighetsskatt tillkommer.
8 874 kr/år

Beskrivning

Interiör

ENTRÉPLAN

Entré

Via en gammaldags veranda med pardörrar välkomnas man in till en klassisk torparhall med breda golvplank. Även i taket återfinns gamla fina träplank. I hallen finns trappan som leder till det övre planet. Under trappan finns plats för förvaring.

Det är genomgående delvis gamla charmiga trägolv men även nyare i samtliga rum utom i duschrummet och tvättstugan/teknikrummet.

Storstugan

Till höger om hallen kommer vi in i storstugan som har fönster med sjöutsikt mot sydväst. I storstugan finns en fungerande rörspis.

Genomgångsrum / Hemmakontor

Detta rum med sjöutsikt passar utmärkt för hemmakontoret. I rummet finns en altandörr som leder ut till det stora trädäcket vilket löper längs två sidor av huset. Det finns en fungerande rörspis även i detta rum.

 

Kök

Här har bjälklaget grävts ur och så har man gjutit och lagt ner golvvärme under vinylgolvet. Det finns en köksbänk med en nedsänkt dubbel porslinsho (utbytt 2022) med ett fönster ovan som vetter mot sydost. På väggen har man valt ett vitt kakel som stänkskydd. I köket har man bevarat den gamla spiskåpan och det finns såväl vedspis som bakugn. Det finns förstås även mer modern köksutrustning i form av en hällspis med ugn, kyl/frys, diskmaskin samt ett rymligt gammaldags skafferi. Det fristående skåpet som står mot väggen bakom vilken trappan till övre planet är belägen ingår.

Matrum

Ljust och trevligt tillbyggt 2019 med ett flertal specialdesignade spröjsade fönster i gammal stil mot havsviken på den nordöstra sidan av fastigheten. Härifrån finns en utgång till ett litet altandäck och vidare ut i trädgården.

Duschrum

I tillbyggnaden finns även detta duschrum som har klinker på golvet med vattenburen golvvärme och helkaklade väggar. Utrustat med en urinseparerande toalett, duschplats, handfat i kommod med spegel samt en elburen handukstork. En mekanisk fläkt och ett vädringsfönster står för ventilationen.

Tvättstuga/Teknikrum med groventré

Även detta utrymme återfinns i tillbyggnaden. En mindre hall leder oss från matrummet in till detta utrymme som man även når från den stora altanen. Klinker på golvet med vattenburen golvvärme och målad väv på väggarna. Innanför dörren finns plats för avhängning. Vidare finns en tvättho, tvättmaskin, inkommande vatten med hydrofor samt golvvärmecentralen. Även luft/vattevärmepumpens innedel sitter här liksom inkommande 5G med mottagare på taket (ingår ej men kan köpas separat).

ÖVRE PLAN

En lite svängd trappa med belysning vid stegen leder oss nu upp till det övre planet.

Hall

En liten hall med snedtak där spotlights är monterade. Här finns luckan till vinden.

Allrum/Sovrum 1

Här är trägolvet målat och det finns flera charmiga vinklar i taket. En tillbyggd takkupa göra att rummet känns ljus och luftigt. I rummet finns en platsbyggd garderob med hyllor och intill rummet, i den ursprungliga kattvinden, finns en liten kammare eller ett lekrum vilket har ett eget litet ljusinsläpp.

Sovrum 2

Detta sovrum kom till i samband med tillbyggnaden och är beläget ovanpå matrummet. Taket är öppet till nock och det finns ett fönster med skön utsikt mot havsviken och bryggan på den nordöstra sidan om fastigheten. Sommartid ser man soluppgången härifrån. 

 

 

Sovrum 3

Detta är det huvudsakliga sovrummet vilket har en egen rörspis och fönster mot eftermiddagssolen och Valdemarsvikens glittrande vatten. Längs ena väggen finns måttanpassad klädförvaring i skåp och lådor byggt 2021.

Mysrum/Gästrum

I anslutning till övre hallen finns denna inredda lilla kattvind som är en perfekt plats för barnen regntunga dagar. I snedtaket är det spotlights och det finns både ett eget element och ett litet fönster.

Altandäck

Stort och härligt där solen, om den håller sig framme, lyser mest hela dagen. I delen närmast Valdemarsviken finns ett nedsänkt bubbelbad med utsikt mot vattnet där du även kan sitta o njuta av solnedgången. Vid altanens anslutning till groventrén finns en trappa som leder upp till en liten lekstuga med en egen liten altan. Lekstugans ägarinna använder detta som kiosk och café sommartid.

På den del av altanen som är belägen utanför storstugan och kontoret hade de nuvarande ägarna planerat att bygga en vinterträdgård med skön havsutsikt. En del förberedelser är gjorda men slutförandet av projektet överlämnas nu med varm hand till köparen.

Gäststuga 1

Grundlagd på plintar med en stomme av liggande rödmålat halvtimmer och falsat plåttak. Invändigt vitmålat och plats för två sängar. 

Gäststuga 2

Grundlagd på plintar med en stomme av trä med liggande panel och betongpannor på taket. Här finns plats för fem bäddar (delvis våningssäng). 

Två Växthus

Det större är 18 kvm med 6 mm kanalplast i väggar och tak. Här finns fast odlingsinredning/odlingsbänkar och indraget sommarvatten från den grävda brunnen. På utsidan finns plats för ytterligare odling.

Det mindre växthuset är på 6 kvm och har klara glaspartier.

Lilla Ålö verkar ha ett särskilt gynnsamt klimat för odling då både grönsaksplantorna och frukterna har en tendens att bli både extra stora och mycket smakrika.

Sjöbod/brygga

Via servitut har man tillgång till grönområdet mellan fastigheten och vattenlinjen på den nordöstra sidan av fastigheten. Servitutet omfattar även gångstig och den på grönområdet belägna sjöboden samt den intilliggande båtbryggan.

Trädgård/tomt

Stor och härlig delvis kuperad tomt med plats för både spel och lek samt gott om plats för egen odling. Tomten är delvis plan och det finns en del berg i dagen. I trädgården finns en mängd perenna växter såsom blommor, syrenbuskar, fruktträd mm. På våren är berget väster om huvudbyggnaden fullständigt översållat med både styvmorsviol och orkidéer. En flaggstång finns så alla födelsedagar kan firas med hissad flagga!

Allmänt

Huvudbyggnaden har genomgått stora förändringar sedan nuvarande ägare tog över. Bland annat har den fått ett nytt yttertak inklusive takstolar och tegel, ny fasad och nya 3-glas fönster (allt under åren 2019-2021). I samband med bytet av fasadpanel tilläggsisolerades hela huset med 2x40 mm isolering. Även vinden tilläggsisolerades med 70 cm lösull i den vevan. Bottenbjälklaget är, förutom i entréhallen, också tilläggsisolerat. Tillbyggnaden från 2019 rymmer matrum, duschrum, tvättstuga/teknikrum med groventré samt ett sovrum på övre plan. Luft/vattenvärmeanläggningen är installerad 2020 och samtliga ytskikt i huset har uppdaterats på ett tidstypiskt och stilrent sätt.

Som kuriosa kan nämnas att huvudbyggnaden förr beboddes av två familjer. En i entréplanet och en på det övre planet och så delade man på hall, kök och utedass.

Förutom den borrade brunnen finns på fastigheten även en grävd brunn som används till bland annat bevattning av odlingarna. Denna ledning är endast användbar sommartid då den ej ligger på frostfritt djup. Även vattnet till toaletten kommer sommartid från den grävda brunnen då det finns en omkopplare i tvättstugan. Ute på tomten finns en brunn dit urinen rinner. Denna behöver tömmas några gånger/år beroende hur många som tillbringar sin tid i huset. Nuvarande ägare har tillstånd att omhänderta urinet på den egna fastigheten men detta beslut måste omprövas i samband med ägarbyte. Det gamla dasset finns kvar och kan användas vid behov.

5G-anläggningen med mottagare på taket ingår inte men kan köpas till. Inköpskostnaden 2021 var 20 000 kr.

Båtplats i land finns vid en av bryggorna i Nybyggefjärden. Alternativa båtplatser kan finnas i Breviksnäs eller vid Gryts varv. För att bilvägen ta sig till bryggan i Nybyggefjärden måste man vara med i två vägföreningar. Första delen kostar 700 kr/år och båtplats, vägsamfällighet + p-plats kostar 4 800 kr/år.

Östgötatrafiken trafikerar Lilla Ålö via beställningstrafik och lägger till vid en brygga en kort promenad från fastigheten. Sommarpost går att få till den "egna" bryggan. Det finns många trevliga promenadstigar på ön. Även de med barnvagn tar sig fram.

Säljaren berättar

Det är verkligen härligt att bo på Lilla Ålö! Man får den sanna ö-känslan även om det bara är 5 minuters båtfärd från parkeringen på fastlandet. Miljön på fastigheten gör att man kommer in i lugnet väldigt snabbt efter ankomst. 

Kombinationen av vatten, skog och den gamla uppväxta trädgården som är väl genomtänk med bland annat väldoftande och grönskande syrenbuskar gör att man alltid finner en favoritplats. Vi har bott på Lilla Ålö alla årstider. Många jular och nyår har firats här. Enda gången vi inte kan ta oss ut på egen hand är när isen varken bär eller brister men med Östgöta trafiken kommer man alltid ut. 

Det är lika mysigt på vintern med snö och pulkaåkning som på sommaren med bad och fiske. Vi badar mycket vid bryggan men det är mysigt att ta med picnic-korgen och bada från klipporna som finns på andra sidan av ön. 

//Andrea och Mathias med familj

Område

Läs gärna mer om närområdet på Visit Östergötlands hemsida https://www.visitostergotland.se/inspireras/ostgotaskargarden/ alternativt på Grytportalen https://www.gryt.se/

Planritning

Ansvarig fastighetsmäklare

Birgitta Johansson
Fastighetsmäklare

Extra kontakt

Hans Larsson
Kontorschef