Söderköping - Söderköping


Ågatan 51


Ågatan 51

Söderköping

Välskött hyresfastighet med ypperligt läge vid Göta kanal!

Detta synnerligen välskötta sekelskifteshus med ett centralt läge mellan Göta kanal och Söderköpingsån erbjuder tre lägenheter om 3-4 rum och kök. Till detta kommer en riktigt fin källare med gemensamma utrymmen. Fastigheten med det vackra namnet "Villa Port Arthur" har funnits i familjens ägo sedan 1958. Nuvarande ägare disponerar själv lägenheten i markplan medan de båda våningarna ovanpå hyrs ut på långtidskontrakt. Ett ypperligt sätt att finansiera sitt eget boende! De båda nedre våningarna har sekelskiftescharm med vackra trägolv, pardörrar, högt i tak, stora spröjsade fönster och serveringsgångar. Båda har också balkonger mot både nordost o sydväst. Vindsvåningen har också den vackra trägolv men även spännande takvinklar och delvis låg takhöjd. Takfönster fungerar som ljusinsläpp och liksom i de båda nedre våningarna finns även ett glasparti med spröjsade fönster som erbjuder utsikt över trafiken på Göta kanal. Välkommen till en av Söderköpings allra vackraste byggnader!

Fakta

Adress:
Ågatan 51
Område:
Söderköping
Kommun:
Söderköping
Församling:
Söderköping S:t Anna
Fastighetsbeteckning:
PALMEN 4
Typ:
Kommersiell fastighet
Ägandeform:
Friköpt - Kommersiell fastighet
Byggnadstyp:
Flerbostadshus
Byggnadsår:
1903-1905
Vatten och avlopp:
Kommunalt VA
Fönster:
2-glas kopplade
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Ventilation:
Självdrag i torra utrymmen. Mekanisk i duschrummen.
Fasad:
Liggande träpanel
Tak:
Falsad plåt
Stomme:
Trä
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Källare med gjutet golv
Grundmur:
Betong
Badrum:
3 st
TV- Internetutbud:
Fiber finns vid tomtgräns men är ej installerat i byggnaden.

Ekonomi

Taxeringsvärde byggnad(er):
1 840 000 kr
Taxeringsvärde tomt:
1 347 000 kr
Taxeringsvärde totalt:
3 187 000 kr
Taxeringen är preliminär:
Nej
Bef. pantbrev:
10st om 840 000 kr
Taxeringsår:
2019
Kommunal skatt (exkl. kyrkoskatt):
32.73%
Taxeringskod:
321
Försäkring fullvärde:
Ja

Energideklaration

Utförd
2020-11-05
D
93 kWh/m²/år

Driftkostnad

34 177 kr/år
21 075 kr/år
9 439 kr/år
300 kr/år
5 100 kr/år
15 895 kr/år
3 650 kr/år
1 377 kr/år
91 013 kr/år
Enligt säljarens uppgifter. Övrigt avser arrendeavgift till Kanalbolaget. Fastighetsskatt tillkommer. Total hyresintäkt med lägenheterna på plan 2 och 3 uthyrda uppgår till 243 600 kr.
4 880 kr/år

Förening

Nej
Nej

Beskrivning

Beskrivning

VÄLKOMMEN TILL ÅGATAN 51!

Via den gruslagda gången från Ågatan finner man huvudentrén till fastigheten på byggnadens långsida mot Göta Kanal. Via en trappa med bara ett fåtal steg välkomnas man in i det gemensamma trapphuset. 

LÄGENHETEN I ENTRÉPLANET

4 rok om totalt 108 kvm. Bebos av ägaren.

Denna lägenhet disponeras av fastighetsägaren medan övriga två lägenheter hyrs ut.

Innanför ytterdörren möts man av en hall med trägolv och tidsenlig bröstpanel på väggarna. Lite längre in i bostaden finns plats för avhängning. Det vackra trägolvet i hallen återfinns i flera av våningens rum.

Om vi börjar till vänster finner vi den stora och ljusa salongen vilken har parkettgolv och stora höga fönster mot Göta Kanal. Det är för övrigt genomgående tidsenligt högt i tak i hela våningen och just i salongen och även i det största sovrummet faktiskt finns snygga takrosetter i gott skick. Ett stort valv delar av rummet i två avdelningar varav den ena fungerar som matsal medan den andra lämpar sig väl för till exempel fördrinken eller kaffet med avec efter maten. Från salongen finns utgång till en trevlig balkong med utsikt mot trädgården och Göta Kanal. 

Det största av sovrummen har fönster mot öster och Göta kanal. I rummet finns tre enkelgarderober samt en dubbelgarderob, samtliga med överskåp.

På vår väg mot nästa sovrum passerar vi en skjutdörr som skärmar av mot serveringsgången. Vi finner också duschrummet vilket har våtrumsmatta på golvet och helkaklade väggar. Utrustat med wc, handfat i kommod, handdukstork samt en duschkabin. En mekanisk fläkt står för ventilationen i utrymmet.

Nästa sovrum är det mellanstora och används av nuvarande ägare som TV-rum. Här vetter fönstret mot Ågatan.

Det tredje sovrummet är det minsta och lämpar sig väl som kontor eller walk-in-closet för den som ej behöver mer än två sovrum. Även här vetter fönstret mot Ågatan.

Via en klassisk serveringsgång med platsbyggda skåp tar vi oss nu till köket. Detta renoverades så sent som 2018 med ett ljust trägolv samt en ljust grå köksinredning med delvis vitrinskåp och matchande mörkgrå arbetsbänkar. Den maskinella utrustningen består av en spishäll med separat ugn, spisfläkt, en kyl/frys samt en mindre diskmaskin. I anslutning till matplatsen finns utgång till våningens andra balkong vilken har skönt sydvästläge med utsikt mot framsidans trädgård samt ån på andra sidan Ågatan. 

Nu styr vi stegen upp för trappan till Lägenheten på plan 2.

LÄGENHETEN PÅ PLAN 2

4 rok om totalt 108 kvm. Årshyra 144 000 kr.

Denna är vad gäller planlösningen identisk med våningen i entréplanet. Här har man valt att lägga in ett snyggt lite mörkare trägolv i hela lägenheten förutom i köket och duschrummet.

Innanför ytterdörren möts man av en hall med plats för avhängning lite längre in i bostaden.  

Till vänster om hallen når vi salongen via de vackra gamla pardörrarna vilken har stora höga fönster mot Göta Kanal. Det är för övrigt genomgående tidsenligt högt i tak i hela våningen. Rummet har två avdelningar varav den ena fungerar som matplats medan den andra lämpar sig väl för avslappnat umgänge. I den senare delen finns en öppen spis som i nuvarande skick inte är eldningsbar då ett insatsrör i skorstenskanalen krävs för godkännande. Från salongen finns utgång till en trevlig balkong med utsikt mot trädgården och Göta Kanal. 

Nästa rum vi kommer till är det största av sovrummen vilket också det har pardörrar mot salongen. Fönstret vetter mot kanalen och därmed öster. I sovrummet finns tre platsbyggda dubbelgarderober, samtliga med överskåp.

På vår väg till nästa sovrum passerar vi duschrummet vilket har våtrumsmatta på golvet och helkaklade väggar. Utrustat med wc, handfat i kommod och en duschkabin. En mekanisk fläkt står för ventilationen.

Nästa sovrum är det mellanstora och används av nuvarande ägare som sy- och hobbyrum. Här vetter fönstret mot Ågatan.

Det tredje sovrummet är det minsta och används av nuvarande hyresgäst som kontor. Även här vetter fönstret mot Ågatan.

Via en klassisk serveringsgång med platsbyggda skåp tar vi oss nu till köket. Detta renoverades så sent som 2016 med ett mörkt laminatgolv som matchar de svarta arbetsbänkarna. Köksinredningen i övrigt går i ljust grått och den maskinella utrustningen består av en hällspis med ugn, spisfläkt i rostfritt samt en kyl/frys och en diskmaskin. I anslutning till matplatsen finns utgång till våningens andra balkong vilken har skönt sydvästläge med utsikt mot ån på andra sidan Ågatan. 

VINDSLÄGENHET

3 rok om totalt 80 kvm. Årshyra 99 600 kr.

Högst upp i huset som sig bör finns denna mysiga vindslägenhet med snedtak och flertalet charmiga vinklar och vrår under taknocken. Hela lägenheten förutom duschrummet har trägolv. I trapphuset finns plats för ett par stolar för den som vill njuta av den vackra utsikten.

Innanför ytterdörren når man en stor och rymlig hall med takfönster som gör den ljus och trevlig. I entréhallen finns plats för avhängning samt två platsbyggda garderober. I den inre hallen finns ytterligare en platsbyggd garderob. 

Direkt till vänster i hallen är det minsta sovrummet beläget. Här inne är det snedtak och det finns tre platsbyggda mindre garderober.

Rakt fram från entréhallen finner vi duschrummet och till höger innanför takvalvet det lilla mysiga köket. I duschrummet är det våtrumsmattor på väggar och golv och det finns wc, handfat i kommod, en handdukstork samt duschkabin. Det finns även ett platsbyggt skåp samt en mekanisk fläkt. 

Köket är som sagt litet men väl fungerande och det finns plats för två till frukosten. Köksinredningen är platsbyggd och går i vitt. Maskinell utrustning i form av en spis med tre plattor, spisfläkt samt en kyl/frys. 

Till vänster om hallen öppnar sig ett allrum upp med stora glaspartier mot Göta Kanal. I allrummet finns en liten järnkamin för brasmys. Denna är för övrigt husets enda idag fungerande eldstad.

Via ytterligare ett takvalv kommer vi in i det största av sovrummen vilket har praktisk förvaring i både ett platsbyggt skåp samt i de båda kattvindarna. I taket finns två stora fönster som gör rummet extra ljust och trevligt.

KÄLLARPLAN

Källaren vilken är i mycket bra skick, har rejäla gamla grundmurar och är fördelad på gemensamma utrymmen för de boende i huset. Bland annat finns ett flertal större och mindre förrådsutrymmen samt ett rymligt hobbyrum fördelat på två avdelningar. I det ena utrymmet finns en praktisk snickarbänk och det är här fjärrvärmeanläggningen har sin plats. Det är också i källaren man finner den gemensamma tvättstugan och här centraldammsugaren är placerad. Förutom att källaren nås inifrån via det gemensamma trapphuset finns en groventré från trädgården som gör det lätt att t ex köra ned cykeln så att den står i säkert förvar. 

GARAGE

I anslutning till huvudentrén finns ett dubbelgarage som idag endast disponeras av fastighetens ägare. Garaget är grundlagt på en betongplatta, har en stomme av trä klädd med träpanel samt enkupigt tegel på taket. 

Genomförda renoveringar

2020

Ny markis på andra våningens balkong mot kanalen samt ny kyl/frys i köket. Ommålning av samtliga vita byggnadsdetaljer. Tornet målas om.

2019

Nya markiser ovan framsidans fönster samt båda balkongerna.

2018

Renovering av köket i entréplanet. Nya dörrar till balkongerna. Dräneringsledningar spolas.

2017

Ny tvättmaskin och torktumlare i den gemensamma tvättstugan.

2016

Lusthuset uppförs och uteplatsen i anslutning till detta anläggs.

2015

Köket på övre planet renoveras med nytt golv. Skåpsluckorna målas om och samtliga vitvaror byts ut. Nytt staket mot gatan på entrésidan. Nytt plank mot Geria. 

2013

Nytt yttertak förutom på tornet. Nya fönster mot kanalen. Balkongerna mot kanalen byggs. Hela huvudbyggnadens fasad målas om.

2008

Fjärrvärmen installeras.

00-tal

Badrummen i både entréplanet och på andra våningen renoveras. Badrumsinredningen har dock bytts igen vid ett senare tillfälle.

1978

Stambyte genomförs gällande både badrum och kök.

70-tal

Fönstren mot entrésidan byts.

60-tal

Nybyggnation av dubbelgaraget.

Bo- och biareor

Observera att Boarean enligt taxeringen är uppgiven till 324 kvm. Enligt energideklarationen är den totala ytan dock 442 kvm inklusive källarplanet. En tredje uppgift gällande boarean är dess fördelning på respektive lägenhet vilken enligt en ungefärlig mätning på ritning uppges till 108 + 108 + 80 kvm.

Om de exakta bo- respektive biareorna är av stor betydelse för dig som köpare rekommenderas att du gör en uppmätning av desamma i enlighet med gällande mätregler.

Trädgården

Trädgården är plan och lättskött och fördelad på en mer allmän yta och en mer privat. Mellan huset och Ågatan finns bland annat ett stort valnötsträd och en stor bok samt närmare huskroppen en vibrokig lönn. Över staketet klättrar vackra gammaldags rosor och det finns ett flertal perenna planteringar, bl a en lavendelhäck som doftar ljuvligt och glädjer fjärilarna vid blomning.

På baksidan av huset finns en hög skyddande häck mot Göra Kanal. På denna sidan finns en lusthus med tillhörande altandäck vilka båda är tillgängliga för samtliga boende i huset. Trädgårdsdelen närmast kanalen arrenderas av kanalbolaget på långtidskontrakt. I samband med att kanalbanken renoverades härom året lät nuvarande ägare bygga en trappa direkt från trädgården upp till promenadstråket. Gången upp mot kanalen är kantad med väldoftande jasmin och i anslutning till huvudbyggnadens entré finns ett gullregnsträd. Vidare finner man i denna del av trädgården bland annat rhododendron, ullungsrönn, hägg, kattsura och på en spaljé mot garaget klättrar björnbär.

Säljaren berättar

Välkommen till Port Arthur, Söderköpings röda kanalvilla som vilar fridsamt mellan Söderköpins å och Göta kanal. Det stora röda huset är ett välkänt landmärke för alla båtturister som färdas längst Göta Kanal på sommaren. I den lummiga trädgården finns många gömställen och sällskapsytor för både stora och små. Huset och dess omgivningar bär med sig en historia av lyckliga minnen från de generationer som samlats här sen starten 1958 när min morfar Kristian Söderstjerna köpte huset, fram till dags datum. Det har avnjutits många förmiddagsfikan i syrenbersån och på eftermiddagarna har man kunnat dra sig tillbaka i skuggan på balkongen omgiven av doftande kaprifol. Trädgården är föränderlig i sin natur men har också kommit att förnyas under de generationer som bott där. Det har funnits både bigarråträd och plommonträd och en lekstuga där grannskapets barn haft mycket lek och bus. Idag finns där istället ett fint lusthus där det dukats upp till många middagar och fester på sommarkvällarna. Det stora pilträdet har fungerat som en utmärkt koja för alla barn och barnbarn att leka under. På höstarna har vi skördat äpplen och valnötter från trädgården på framsidan och i sin vinterskrud när snön faller är huset om än möjligt ännu vackrare, med glittrande ljusslingor i trollhasselträdet och med isarna tysta och stumma på kanalen utanför. Mitt barndomshem är ett sagohus, fyllt av minnen, hemligheter, skratt och skapande. Ett hus som andas och lever och som väntar på att få välkomna sin nya ägare.

 //Angelica Söderstjerna

Söderköping

Söderköping är en gemytlig liten stad med medeltida anor. Staden bebos idag av ca 7 000 invånare och är i nutid kanske mest känd för Göta Kanal och dess slussar. Parallellt med Göta Kanal flyter den stilla Storån som bjuder skön avkoppling vid någon av de angränsande sittplatserna.

Stadskärnan har i stort sett bevarat medeltida gatunät och delar av staden har en äldre samlad småstadsarkitektur i trä. Under marken finns upp till tre meter tjocka lager med lämningar av medeltidsbebyggelsen. Två av Söderköpings sevärdheter är dess båda kyrkor, S:t Laurentii kyrka och Drothems kyrka, som båda är från slutet av 1200-talet. I staden finns medeltida källarstugor, det vill säga höga stenkällare med en trävåning över, bland annat Braskens tryckeri, Rådhuset (1777) och det intilliggande Blomqvistska huset (1857–1859).

Mitt i staden ligger Ramunderberget som med sina klippor lockar klättrare ifrån hela regionen. På berget finns även ett välbesökt utkikstorn.

Sommartid när kanalen är öppen myllrar Söderköping av liv. Både bofasta och turister vaknar till liv och umgås gärna på någon av stadens många säsongsöppna uteserveringar och caféer. Flera av dom är belägna i Söderköpings kanalhamn som är en hamnanläggning vars stenkaj kantas av hamnmagasin, butiker och restauranger

För den friluftsintresserade finns Ramunderbergets motionsanläggning, Söderköpings Golfklubb och Sankt Annas vackra skärgård inom ca 30 minuter med bil. Ett besök på Sankt Anna Portalen rekommenderas varmt. På https://www.sanktanna.com/ finns en mängd matnyttig information om vår vackra skärgård samt dess rörelser och aktiviteter.

Planritning

Fyll i formuläret nedan för att anmäla dig till visningen för Ågatan 51

Välj en tid för visning nedan
2022-07-13

Fyll i formuläret nedan för att anmäla ditt intresse för objektet Ågatan 51

Birgitta Johansson
Fastighetsmäklare
070-735 35 30
Hans Larsson
Kontorschef
070-724 44 50