Vasastan - Stockholm


Sankt Eriksgatan 65


Såld

Sankt Eriksgatan 65

Vasastan

Välplanerad 2,5:a med balkong bland takåsarna!

På högt läge bland takåsarna i Birkastan/Sankt Eriksplan finner ni denna välplanerade 2,5:a med genomgående planlösning och ljuvlig balkong i soligt västerläge! Bostaden är 69 kvm och har en väldisponerad planlösning med ett luftigt vardagsrum, sovrum, hall med kontorsdel samt kök med utgång till den rymliga balkongen. Sovrummet är insynsskyddat och ligger högt beläget mot innergården med en bländande utsikt över himmeln. I denna lägenheten bjuds det på riktig ”Karlsson på taket”-känsla. Bostaden är smakfullt renoverad i stilrena materialval med bland annat ny el, oljad fiskbensparkett samt ett vackert hallgolv i kalksten från Borghamn. Bostaden erbjuder även gott om förvaring med flertalet garderober i sovrummet samt ytterligare avhängningsmöjligheter i hall. Det stora badrummet är helkaklat och här finns även tvättmaskin. Föreningen har ett dolt kapital i de hyresrätter som finns kvar (162 kvm boyta), råvind samt flertalet lokaler som kan ombildas till bostadsrätter vid behov.

Fakta

Adress:
Sankt Eriksgatan 65
Område:
Vasastan, Stockholm
Kommun:
Stockholm
Församling:
S:t Matteus
Lägenhetsnummer:
0081  /  1301
Typ:
Bostadsrätt
Ägandeform:
Bostadsrätt - Lägenhet
Andelstal ägande:
0.027623000
Byggnadstyp:
Flerfamiljshus
Byggnadsår:
1927-29
Fönster:
3-glas
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Balkong:
Balkong
Förråd:
Källarförråd
TV- Internetutbud:
Ingår i månadsavgiften (100 mbit) från Bredbandsbolaget.
Inkluderat i avgift:
Värme, vatten, Bredband 100mbit (obligatoriskt balkongtillägg om 158 kr/ mån)
Hiss:
Ja

Ekonomi

Pantsatt:
Ja
Pantsättningsavgift:
476 kr
Överlåtelseavgift:
1190
Överlåtelseavgift betalas av:
Köpare
Kommunal skatt (exkl. kyrkoskatt):
29.82%

Energideklaration

Utförd
2019-11-27
155 kWh/m²/år

Driftkostnad

Beräknad på 2 personer
2 400 kr/år
2 160 kr/år
4 560 kr/år
Schablonberäknad

Förening

Brf Porslinsbruket 29
716421-8765
Ja
Nej

Om föreningen:

Brf Porslinsbruket 29

Föreningen äger fastigheten Porslinsbruket 29. Föreningen består av 34 st lägenheter, varav 32 st är upplåtna med bostadsrätt och 2 st är upplåtna med hyresrätt ( totalyta på hyresrätterna 162 kvm). Föreningen har även 5 st lokaler med hyresrätt (306 kvm lokalyta). Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1927 av arkitekterna Kjellberg & Conradsson.

Föreningen ombildades år 1999.

Mark:

Föreningen äger marken.

Utförda renoveringar:

2021, Stamspolning

2019-2020, Taket utbytt och taksäkerhet monterats. Fasaden är omputsad. Samtliga fönster är utbytta mot 3-glas energifönster. Brandgaslucka installerad.

2018, Byte av samtliga takfläktar samt rörstambyte och stamventiler utbytta på källarplan.

2015, Hissen renoverades.

2011, Värmeanläggning. Termostater på samtliga radiatorer. Avluftare samt expansionskärl installerats i värmecentralen. Ny utebelysning vid entrén på Norrbackagatan samt på gården. Ombyggnad tvättstuga och föreningslokal för övernattning.

2006, Ny undercentral för fjärrvärme.

2000, Nya balkonger.

1981, Rörstambyte och elstambyte.

Kommande renoveringar:

Stammarna har nyligen spolats och filmats. Troligtvis kommer en relining av stammarna att ske. Inom en femårsperiod planeras en trapphusrenovering.

Ekonomi:

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2019 till 22 mkr, vilket ger cirka 8000 kr/kvm boyta, vilket får ses som en normal belåningsgrad i förhållande till de stora renoveringar man låtit genomföra de senaste åren. Föreningen har också ett dolt kapital i de hyresrätter som finns kvar (162 kvadratmeter boyta), råvind samt flertalet lokaler som kan ombildas till bostadsrätter vid behov. Föreningen har även intäkter från lokalerna. I lokalerna bedrivs följande verksamheter: frisersalong, kiropraktor, marknadsföring och mobiloperatör.

Gemensamma utrymmen:

Tvättstuga med två tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och mangel. Liten plats med cykelparkering på innergården. Gästlägenhet som kan hyras för 150 kr/natt. Cykelrum och barnvagnsrum finns i källaren. Grovsoprum med miljösortering finns också.

Beskrivning

Hall:

Välkomnande entréhall med luftig takhöjd, infällda spotlights i tak, vitmålade väggar samt en vacker kalksten på golv. I hallen finns gott om förvaring för ytterkläder och skor bakom ett draperi. Vidare in i den inre hallen löper en oljad fiskbensparkett på golv och här finns plats för ett hemmakontor/ arbetshörna. 

Kök:

Rymligt kök med härligt ljusinsläpp via dubbeldörrar i glas som leder dig ut till bostadens rymliga balkong i soligt västerläge. Köket är luftigt och här finns plats för ett rejält matbord som lockar till många trevliga middagar. Köket är fullt utrustat med diskmaskin, kyl & frys, induktionshäll, ugn samt fläkt. Samtliga vitvaror är i rostfritt utförande. Köksluckorna är vita, bänkskivorna är i ek samt ovanför bänkskivan är väggen putsad med en sober grön microcement. Kökets väggar är vitmålade och på golvet ligger en vacker oljad fiskbensparkett.

Balkong:

Ljuvlig balkong i soligt västerläge med bländande utsikt över himmel och Vasastans takåsar. Här kan du avnjuta många soltimmar då balkongen har sol från eftermiddag till kväll. 

Vardagsrum:

Trevligt vardagsrum med vitmålade väggar och en vacker oljad fiskbensparkett på golv. I vardagsrummet finns gott om plats för både en soffgrupp samt ett matbord om så önskas. Från vardagsrummet får du även en sjöglimt av vackra Karlbergskanalen.

Sovrum:

Insynsskyddat sovrum som vetter mot föreningens lugna innergård. Här finns plats för en dubbelsäng samt nattduksbord och du har även gott om förvaring i en praktisk garderobsvägg som sträcker sig från golv till tak. Sovrummets väggar är vitmålade och på golvet ligger en vacker oljad fiskbensparkett. Från sovrummet har du en trevlig utsikt över himmel samt takåsar.

Badrum:

Helkaklat badrum med vitt kakel på vägg och grå klinker på golv. Badrummet är utrustat med tvättmaskin, förvaringsskåp, duschhörna, wc, tvättställ samt spegelskåp. 

Om fastigheten:

Porslinsbruket 29 är ett bostadshus i kvarteret Porslinsbruket vid Sankt Eriksgatan 65 i Vasastan i centrala Stockholm. Kvarteret har sitt namn efter ett industriområde väster om Sankt Eriksgatan, där Rörstrands Porslinsfabrik hade sin verksamhet under en period. Området revs i slutet av 1920-talet för att göra plats åt bostäder. Byggnaden uppfördes 1927-29 efter ritningar av arkitekterna Nils G. Kjellberg och Waldemar Conradson, och markerar Sankt Eriksbrons norra fäste tillsammans med det andra likadana tornet vid namn Loket 1 (färdig 1929) på Sankt Eriksgatan 64. Hörndelen av huset är utformad som ett 13 våningar högt torn, varav två tornvåningar. Från början fanns lägenhetsstorlekar från 1 rum och kokvrå till 3 rum och kök. Det fanns även 2-3 rum och kök plus jungfrukammare. År 1930 genomfördes en uppdelning av tornvåningen och 1943–1944 ersattes kökstrappan (trappan för kökspersonal och tjänstefolk) med bland annat ett sopnedkast.

Entréporten är original och har en omfattning av granit. Fasaderna mot gatan och gården är av gulfärgad spritputs, tornvåningen avslutas mot taket av en tandsnittslist och taket är täckt med svart plåt. Byggnaden är gestaltad i tjugotalsklassicism och ansluter på så vis till motsvarande byggnad på östra sidan av Sankt Eriksgatan.

Närområde:

Sankt Eriksbron är platsen där två trevliga stadsdelar möts. På ena sidan har du Vasastan och på andra sidan Kungsholmen, båda med närhet till restauranger, butiker, stadsparker och vatten. Karlbergskanalens båtliv är ett idylliskt inslag, härligt att följa om våren och sommaren! För den med båt ligger Rörstrands båtklubb på gångavstånd. Mysiga caféer så som Kaffeverket eller glassbaren Snö med sin hemmagjorda italienska glass skapar en familjär, välkomnande atmosfär. På Rörstrandsgatan finns klassiska Mellqvist kaffebar och det otroligt populära bageriet Lillebrors. Om somrarna omvandlas gatan till gågata med uteserveringar längs med trottoaren. Här bor du med gångavstånd till både Vasaparkens grönska, och från Karlbergs Slott når du så småningom Pampas Marina med sina mysiga promenadstråk och aqua-villor. Detta är ett område att trivas och bo på länge, som trots promenadavstånd till det mesta både har St. Eriksplans tunnelbanestation och busstorg precis runt knuten som snabbt tar dig dit du behöver.

Dokument

Planritning

Alexander König
Fastighetsmäklare & Partner
072-310 70 60