Tillbaka

Ta inte första mäklaren

Varför ska jag kolla med en annan mäklare som inte min bank har rekommenderat mig innan jag säljer min bostad?

Det är viktigt att din banks rekommenderade mäklare får konkurrens, det gör att du har ett bättre läge att diskutera arvodet samt kan jämföra vem som bäst kan marknadsföra och sälja din bostad.

 

Min bankman säger att en mäklare från deras fastighetsmäklarsektion måste komma ut och värdera för att mina lån ska få samma villkor gällande ränta eller att jag överhuvudtaget ska få lån beviljat. Stämmer det?

Absolut inte, det är inte enligt gällande regler att din bankman uttalar sig på det viset. Om din bankman säger att enbart någon från deras fastighetsmäklarsektion får komma ut och värdera för att bevilja lån eller för att du ska få igenom olika villkor så är det något du kan anmäla. Det är mycket allvarligt om din bankman säger något sådant.
Du kan få din bostad värderad av vilken mäklare du än önskar.

 

Banken ändå kräver att någon från deras fastighetsmäklarsektion ska komma ut och värdera, vad gör jag då?

Då rekommenderar vi att anmäla händelsen, därefter ta kontakt med en oberoende mäklare.

 

Om jag värderar min bostad av någon från bankens fastighetsmäklarsektion så bjuder de på den skriftliga värderingen om de även får sälja bostaden. Gäller det fler mäklarbyråer?

Vi kan inte uttala oss vad resten av våra kollegor i branschen har för policy kring detta. Hos oss på Properties & Partners får du en gratis skriftlig värdering om du väljer att förmedla din bostad via oss.

 

Bankens fastighetsmäklarsektion utför deras möten helt gratis, gör fler mäklarbyråer det?

Hos Properties & Partners är alla möten helt gratis.