Header image
Såld Arkitektritat och naturnära skärgårdsboende med plats för många!

Arentorp Gåsviksgården 1

Sankt Anna

Arkitektritat och naturnära skärgårdsboende med plats för många!

Välkommen till detta rymliga och välbyggda hus på en fastighet om 2,5 hektar med ett fantastiskt läge vid Sankt Annas vackra skärgård. Här erbjuds en varm träinredd mangårdsbyggnad i två rymliga plan med generösa bo- och sällskapsytor där hela huset framhäver träets naturliga färg och struktur. Ekonomibyggnaden innehåller två garage, ett förråd samt ett tänkt stall. Det senare innebär att det finns möjlighet till viss djurhållning. Med fastigheten följer rätt till båtplats vid brygga åtkomlig via gångväg direkt från tomtgräns. Detta är det perfekta boendet för dig som jobbar hemifrån alternativt är egenföretagare eller kanske som generationsboende? Detta är bara några av flera tänkbara användningsområden. Allmänna kommunikationer och skolbuss finns i Bottna bara någon km från fastigheten.

Fakta

Adress:
Arentorp Gåsviksgården 1
Område:
Sankt Anna, Söderköping
Kommun:
Söderköping
Fastighetsbeteckning:
ARENTORP 5:35
Typ:
Villa
Ägandeform:
Gård - Friköpt
Byggnadstyp:
1 1/2 plansvilla
Byggnadsår:
2004
Vatten och avlopp:
Enskilt vatten året om från egen borrad källa. Enskilt avlopp till 3-kammarbrunn med infiltration
Fönster:
2-glas isoler
Uppvärmning:
Vedspisar och vattenburen elvärme
Ventilation:
Självdrag. Mekanisk frånluftsventilation i fuktiga utrymmen.
Fasad:
Träpanel
Tak:
Betongpannor
Stomme:
Trä
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Krypgrund
Grundmur:
Gjuten
Murstock:
Plåt
Badrum:
2 st
Eldstad:
Det finns totalt fyra eldstäder i huvudbygganden fördelat på 2 kakelugnar, en öppen spis samt en vedspis av fåtöljmodell.
TV- Internetutbud:
Fiber är indraget
Gästtoalett:
Ja
Förvärvstillstånd krävs:
Ja

Ekonomi

Energideklaration

Driftkostnad

Beskrivning

Friskrivning

Observera att fastigheten säljs med sk friskrivningsklausul vilken även omfattar sk Dolda Fel. Det är därför av särskilt stor vikt att man som köpare före köpet noggrant undersöker fastighetens skick.

Huvudbyggnaden är besiktigad mars 2021.

Huvudbyggnad

ENTRÉPLAN

Entré till fastigheten sker via den gruslagda gården och en väl tilltagen farstukvist. I entréplanet är det ca 2,60 meter i takhöjd.

Entréhall
Väl innanför ytterdörren finner man en rymlig hall med gott om plats för både möbler och avhängning. 

Gästtoalett
Belägen i anslutning till entréhallen med klinker på golvet och träpanel på väggarna finner man denna gästtoalett. Utrustad med wc, handfat samt ett ljusinsläpp.

Allrum / Matsal

Stort och härligt allrum med flera fönster genom vilka man har skön utsikt mot vattnet. Från vardagsrummet når man genom pardörrar det stora altandäcket, delvis beläget under tak. Härifrån har man skön utsikt över den delvis sluttande trädgården samt Trännöfjärdens glittrande vatten. Vid den öppna spisen har soffgruppen sin givna plats och i en vinkel vid fönstret hittar vi matsalsbordet. Möjlighet finns också för en hobbyvrå/pysselhörna mot väggen som vetter mot köket. 

Hemmakontor

Detta ljusa härliga rum ligger i förlängningen av vardagsrummet och har en egen utgång till ett litet trädäck med söderläge på entrésidan. Fönstren vetter huvudsakligen mot vattnet och ger skön arbetsro till distansarbetet.

Bibliotek / Sovrum

Här finns fasta hyllor för böcker och gott om plats för en dubbelsäng om man som nuvarande ägare hellre önskar använda det som sovrum.

Matplats

Vid trappfoten till övre planet praktiskt belägen i anslutning till köket, finns kökets huvudsakliga matplats till vardags, vilken rymmer många till bords.

Kök

Kök med en mindre matplats vid fönstret som vetter mot vattnet. Vid matplatsen finns en utgång till altandäcket. Utrustning i form av vedspis, inbyggnadsugn, diskmaskin samt en kyl/frys. I köket hittar vi även en eldstad med pannmur och värmereservoar vilken är husets huvudsakliga värmekälla om man inte vill använda eluppvärmning.

Kallskafferi/Förråd

I anslutning till köket finns ett stort skafferi med fönster mot vattnet. Perfekt som bakstuga eller bara för förvaring. Här finns förutom en arbetsbänk och väggfasta hyllor även både kyl/frys, en frysbox samt ett frysskåp.

Tvättstuga med groventré

Utrustad med tvättställ, tvättmaskin samt en torktumlare (båda av äldre modell). I tvättstugan finner man även värme- och ventilationsanläggningen, elcentralen som har VIP-brytare samt en vattenreningsanläggning för kalkavhärdning.

ÖVRE PLAN

I detta plan är takhöjden ca 2,40 meter. Dock finns förstås en hel del snedtak i anslutning till takkuporna.

Allrum

En lounge för det perfekta umgänget lata innedagar. Här hittar du även utgången till balkongen vilken fick nytt räcke härom året. 

Balkong

Balkongen har skönt sydvästläge och därmed utsikt över infarten till fastigheten samt entrégården.

Sovrum 1

Fönsterkupa mot entrésidan. Här finns även ett ljusinsläpp mot norr.

Badrum 1

Rymligt kombinerat dusch- och badrum med helkaklad duschhörna. Klinker på golv och träpanel på väggarna i övrigt. Utrustat med wc, handfat, badkar, duschplats samt en bidé.  

Sovrum 2

Fönsterkupa mot vattnet och därmed öster. Det finns även ett fönster som vetter mot norr.

Klädkammare / Förråd

Beläget under snedtaket mellan sovrum 2 och 3 finns praktisk förvaring.

Sovrum 3

Fönsterkupa mot vattnet och därmed öster. Det finns även ett fönster mot söder.

Badrum 2

Rymligt kombinerat dusch- och badrum med helkaklad duschhörna. Klinker på golv och träpanel på väggarna i övrigt. Utrustat med wc, dubbla handfat, badkar samt duschplats.  

Sovrum 4

Fönsterkupa mot entrésidan och därmed väster. Det finns även ett fönster mot söder.

Ekonomibyggnad

Enligt bygglovansökan skulle denna byggnad om 190 kvm innehålla stall och pannrum. Någon djurhållning har dock till dags dato aldrig förekommit på fastigheten vare sig av nuvarande eller tidigare ägare. Ekonomibyggnaden är grundlagd på betongplatta med stomme av trä och med betongpannor på taket. Den fördelar sig på ett dubbelgarage, ett förrådsutrymme samt en stalldel vilken som sagt aldrig använts för djurhållning. I stalldelen finner man vattenpumpen och hydroforen.

Vidare finns ovanpå dessa utrymmen en inredningsbar övervåning vilken är golvlagd med isolering i bjälklaget. Även väggarna är isolerade men inte taket. Utanför stallbyggnaden finns en ledning som går till avloppsanläggningen så det skulle sannolikt även vara möjligt att installera ett sanitärt utrymme samt kök i vindsvåningen. I dagsläget är vinden åtkomlig via en lucka från stalldelen men även via stege från den östra gaveln av byggnaden. Tanken enligt bygglovritningen var att anlägga en fast trappa upp till vindsvåningen på nämnda gavel. Detta arbete överlåts nu med varm hand på köparen.

Vedbod

Denna rymmer ett flertal kubik ved och återfinns i anslutning till groventrén, mellan garagen och huvudbyggnaden.

Allmänt om fastigheten

Alla eldstäder brandskyddskontrollerades senast 2019. Den stora eldstaden i köket/vardagsrummet är dock helt nybesiktad till följd av att den renoverats.

Balkongens räcke byttes 2020.

Fastigheten ligger lantligt och lättillgängligt precis vid Östersjöns strand. Det är bara ca 25 minuter in till pittoreska Söderköping med sina medeltida anor. På ytterligare 10 min är man i Norrköping och så är det ca 2 timmar kvar till Stockholm. Till Linköping har man en resväg på ca 60 minuter.

Rätt till brygga

Via en gångväg direkt från fastigheten och en promenad på bara några minuter når man den båtbrygga men enligt servitut har rätt till. Möjlighet finns också att vid behov köra ner till bryggan på den samfällda vägen.

Säljaren berättar

Att bo och vistas i denna historiska och rogivande omgivning är en fröjd. Denna miljö erbjuder allt för naturälskare som uppskattar bad, båtliv och natur. Gården är omgiven av en levande landsbygd, naturupplevelser utöver det vanliga och den vackra Sankt Anna skärgård. Det finns även närhet till många möjligheter att uppleva och njuta av god kultur, diverse aktiviteter, handel, njutningsfulla måltider på restauranger av högsta klass eller varför inte ett glas vin på hamnkrogen vid Stegeborg.

Söderköping, en halvtimme från huset, är en medeltida pittoresk liten stad med anor från 900-talet. En charmig småstadsidyll med Göta kanal som går genom staden. Här finns utbud av trevliga affärer, restauranger och caféer utefter de trevliga gångvägarna som slingrar sig genom stadskvarteren. Staden var också inspelningsplats för de populära Madickenfilmerna och även Göta kanalfilmerna. Här finns ett utbud av grundskolor och gymnasier som drivs som friskolor eller av kommunen. Bara tio minuter från Söderköping ligger storstaden Norrköping med utbud som överträffar alla förväntningar på handel, aktiviteter, restauranger, skolor och företag.

Ett par kilometer från huset ligger St: Annas gamla träkyrka från 1300-talet med en spännande historia; kapellet Sancte Annae in Scopulis uppfördes på det smala näset mellan Slätbaken och Gropviken. Kapellet helgades åt sjöfararnas helgon Sankta Anna, Marias mor. Liksom kyrkan i Skällvik låg den direkt intill vattnet. Man band sina båtar i järnringarna i kyrkomuren.

Sedan efter vägen vid strandkanten finner ni Sankt Anna Gården med en restaurang på en idyllisk plats vid porten till Sankt Anna skärgård där de serverar måltider med lokala och företrädesvis ekologiska produkter. Ett ställe man inte får missa. Det är enkelt att lägga till med båten för en lugn dag med god mat och trevlig personal.

Även i närheten ligger Stegeborgs slott där Kung Magnus Ladulås arv delades på 1200-talet; här föddes även Gustav Vasas son, Johan III, som byggde om borgen till ett pampigt renässansslott. Man bor även granne med andra spännande slott och gårdar, som Herrborum från 1300-talet vilket har ägts under perioder av släkter som Banér, Posse Gyllenstierna, Stenbock, och Kreuger; här finner ni nu en gårdsbutik med produkter från Missjö Gård, såsom lammkött, nötkött, skinn och garn; även ett café med hembakade kakor, bröd och glass.

Kör ut till Skärgårdskrogen på Lagnö i ytterskärgården där ni finner båthuset som är ett populärt utflyktsmål med sitt utsökta läge över hålfjärden i vackra Sankt Anna skärgård. Från båthusets panoramafönster på övre våningen har ni en fantastisk utsikt över himmel och hav. Här finner ni en krog/bistro. Kom för en kaffe eller varför inte en cappuccino eller latte och avnjut den på deras brygga. Ta ett gott glas vin & en stor räksmörgås medan kvällssolen fortfarande värmer. De erbjuder lättare rätter, såsom sallader, grillade smarriga mackor, pizza, stekt strömming, räkor med dipp & självklart olika sorters fikabröd.

Även Husby Herresäte som var en del av drottning Gunilla Bielkes ägor på 1500-talet då hon huserade på Bråborg. Husby tillhörde senare Stegeborg och pfalzgreven Johan Casimir. Här finns nu hotell- och restaurangverksamhet och man kan även njuta av en avslappnande eftermiddag med ”afternoon tea” med ett dignande bord fullt av smaskiga bakverk.

Har man en större båt på besök kan de ankra i viken nedanför huset, eller lägga till vid Stegeborgs gästhamn som ligger i viken Slätbaken mellan Göta Kanals mynning och S:t Annas skärgård några kilometer från huset. Vid hamnen på Slottsholmen med den gamla Vasaborgen i blickfånget ligger också den populära Hamnkrogen; caféet med en glasseria finns i samma byggnad. Vid Stegeborg finns även en 18-håls minigolfbana, kajaker och bastu att hyra. 

Är man flygintresserad eller har bekanta med flygplan finns även ett litet flygfält beläget på Skällviksäng mellan Hamnkrogen och Trädgårdshotellet vid Stegeborg.

Vill man aktivera hela familjen kan man ta en timmes biltur till Skandinaviens största djurpark, Kolmården; fylld av upplevelser för alla åldrar med mängder av spännande aktiviteter och äventyr.

Efter en rofylld vår så fullständigt exploderar Sankt Anna på sommaren i ett eldorado för den aktive. För den som älskar vatten kan man hitta härliga platser för bad, hyra en båt, vattenskoter eller bryta vågorna med en kajak. Vill du hålla till på torra land kan du t.ex. spela tennis, minigolf eller varför inte ta en härlig cykeltur eller en promenad på någon av de fina naturstigarna. Utbudet är stort och endast fantasin begränsar dig. 

Välkommen hit!

Förvärvstillstånd

Observera att fastigheten är taxerad som lantbruksfastighet vilket innebär att förvärvstillstånd kan komma att krävas.

Planritning

Ansvarig fastighetsmäklare

Birgitta Johansson
Fastighetsmäklare

Extra kontakt

Hans Larsson
Kontorschef