Såld Unik och naturnära fastighet för ett extraordinärt boende med möjlighet till egen verksamhet!
Dolda fel-försäkrat
Besiktigat

Dröstorp Ekhaga

Arkösund

Unik och naturnära fastighet för ett extraordinärt boende med möjlighet till egen verksamhet!

Strax utanför Arkösunds villasamhälle ligger Dröstorps gamla skola som idag är omvandlad till en magnifik fastighet, omgiven av naturskyddade ekbackar och med Östergötlands skärgård runt hörnet.

De senaste åren har huvudbyggnaden genomgått mycket omfattande renoveringar. Upprustningen har skett varsamt med flera historiska originaldetaljer bevarade, där bland kakelugnar och eldstäder, det robusta plankgolvet i gran från den gamla skolsalen och den karaktäristiska 60-talstapeten i kork.

Ekhaga nyttjas idag som privatbostad med tillhörande verksamhet. På marken har två fullt utrustade gäststugor uppförts med uthyrning året runt. Till fastigheten hör även en tjärad och vedeldad bastu samt ateljé med studio.

Ekhaga är en fastighet som är unik i sitt slag och bör med fascination upplevas på plats!

Fakta

Adress:
Dröstorp Ekhaga
Område:
Arkösund, Vikbolandet
Kommun:
Norrköping
Fastighetsbeteckning:
DRÖSTORP 1:5
Typ:
Villa
Ägandeform:
Småhus - Friköpt
Byggnadstyp:
1 1/2 plansvilla
Byggnadsår:
1875
Vatten och avlopp:
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp.
Fönster:
3-glas
Uppvärmning:
Värmepump och direktverkande el
Ventilation:
Självdrag
Fasad:
Trä
Tak:
Betongpannor
Stomme:
Trä
Plåtarb.:
Lackerad plåt
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Torpargrund, krypgrund
Murstock:
Tegel
Badrum:
2 st
Eldstad:
Kakelugn, öppen spis och järnkamin
Bastu:
Egen, ved
Radon:
Denna area kan av olika skäl vara felaktig. Den köpare som anser arean vara av betydelse för köpet bör därför vidta en uppmätning före köpet.
Allmänt skick:
Mycket gott
Huvudsakligt vädersträck:
SV

Ekonomi

Taxeringsvärde byggnad(er):
1 904 000 kr
Taxeringsvärde tomt:
576 000 kr
Taxeringsvärde totalt:
2 480 000 kr
Bef. pantbrev:
7st om 2 570 000 kr
Taxeringsår:
2018
Värdeår:
1929
Taxeringskod:
220

Energideklaration

Utförd
2021-05-17
E
142 kWh/m²/år

Driftkostnad

Beräknad på 3 personer
60 000 kr/år
3 600 kr/år
1 800 kr/år
10 080 kr/år
3 000 kr/år
78 480 kr/år
Elkostnaden inkluderar även förbrukning för gäststugor och ateljé med tatueringsstudio samt värme i samtliga byggnader. Under beräknade år har även stora renoveringar genomförts vilket har ökat elförbrukningen. Övrig driftskostnad är avgift för båtplats.
8 524 kr/år

Beskrivning

Huvudbyggnad

Huvudbyggnaden Dröstorp gamla skola uppfördes redan på 1870-talet och nyttjas idag som villabostad fördelad på två separata lägenheter. Då separata ingångar och kök på båda plan finns finns möjlighet att hyra ut ovanvåningen och själv bo på nedre plan men går även utmärkt att använda som rymlig enfamiljsbostad. Huvudbyggnaden har de senaste åren genomgått mycket omfattande renoveringar som nytt tak, utgrävd och tätat husgrund, ny murstock, ny fasad, el, våtrum och ytskikt.

Entré
Innanför ytterdörren möts du av en stor och rymlig hall med rakt genomgående utsikt mot trädgården på baksidan. Från hallen når du både över-och undervåningens sociala ytor. I anslutning till trappan till övervåningen finns en låsbar dörr som gör det möjligt att dela upp huvudbyggnaden i två separata lägenheter med egen ingång från hallen. Från hallen nås även den då gemensamma tvättstugan utan att passera annan boyta. Avgränsningen går även att nyttja om du önskar nyttja huset för både boende och verksamhet. Hallen inreds av ett rutigt golv och vit/grönmålade väggar med fina detaljer. Vidare ut från hallen når du också altanen med utsikt över träden, grönområdena och bubbelpoolen som finns på baksidan.

Kök
Att Ekhaga är en unik fastighet speglas även i köket som andas historia, originalitet och kvalitet. Personligheten lyfts fram i de exponerade takbjälkarna, gjutjärnskaminen i hörnet och den rödtonade korktapeten som sattes upp i rummet då huset för första gången gjordes om från lärarbostad på 60-talet. Köket har även utrustats med diskmaskin, kyl och frys, goda köksytor vid de stora fönstren ut mot baksidan samt en exklusiv italiensk spis av märket J.Corradi med tillhörande fläkt. Köket har ljust rutigt golv och ovanför köksdelen finns ett mönstrat marockanskt kakel.

Storsalen
Sällskapsrum, bibliotek eller extraordinärt kontor? I byggnadens nordöstra hörn ligger detta magnifika rum som en gång nyttjades som skolsal. Vid sekelskiftet anlände skolvaktmästaren tidigt på morgonen för att tända den kamin som skulle få tid på sig att värma upp salen med dess stora ytor och generösa takhöjd. Kaminen har nu ersatts med en vackert utsmyckad kakelugn men kvar finns de rustikt vackra plankgolven i gran, de stora fönstren och den generösa takhöjden. Innertaket kläds av ljuddämpande plattor för att dämpa akustiken, men om så önskas kan dessa tas bort för att exponera den vitmålade träpanelen som gömmer sig bakom. I taket finns även projektor med projektorduk monterat samt en whiteboard-talva som gömmer sig bakom bokhyllan som kan dras fram när önskas för kreativitet eller aktiviteter. Ytterligare en vacker detalj är de låga och breddade fönsterbänkarna som ger plats åt böcker, växter eller valfritt utsedd kuriosa. 

Sovrum på nedre plan
Med hörnläge finns nedervåningens stora sovrum. De stora ytorna och goda ljusinsläpp ger tillsammans med pärlsponten och den öppna spisen en luftig och trivsam känsla. En fin finess är skjutdörren, monterad av en spegel, som leder ut mot matsalen.

Duschrum
Duschrummet på nedre plan är inrett med marockanskt kakel i rött, vitt och blått. Kaklad dusch med duschvägg, WC och handfat på en blåmålad bänkskiva i trä.

Allrum på övre plan
Övervåningen har allt som behövs för ett separat boende om så önskas. Kök, WC med dusch, två sovrum och en rejäl balkong. Allrummet har en fin utformning med snedtak och stora centrerade fönster i gaveln. Mönstrade tapeter och stora öppna ytor.

Kök
På övre plan finns även ett fullt utrustat kök med kyl/frys, ugn, induktionshäll och diskmaskin. Plats för matbord i anslutning till balkongen som nås via skjutdörren i glas vilket ger en ute/inne-känsla. Köksluckorna är i lantlig, ljus stil med pärlspont ovanför bänkskivan.

Sovrum 1
Det större av sovrummen är ljust och har bevarade originaldetaljer som plankgolv och kakelugn. Utsikt mot naturområdet som angränsar till fastigheten.

Sovrum 2
Även det mindre sovrummet vetter ut mot den orörda skogen. Rummet är ljust med hög list och plankgolv målat i vitt.

Duschrum
På övervåningen finns även ett mindre duschrum som följer samma stil som nedervåningens duschrum. WC, dusch och handfat finns på plats.

Lilla stugan

Lilla stugan i korthet:

- 55 kvm + loft
- Uppförd 2017
- Byggd för året runt-boende
- Altan med plats för matgrupp
- Fullt utrustat kök
- Luftvärmepump
- Egen parkering

Intäkt: 6000kr/månad

Beskrivning

Lillstugan är i sin stil liknande gäststugan, men med helt annan utformning och planlösning. Här möts du genast av den magnifika takhöjden och den stora rymden som skapar stora ytor även med villamått sett. I hallen finns ingång till duschrummet och platsbyggda garderober. Vidare in finns sällskapsytor och det fullt utrustade köket som inkluderar kyl/frys, diskmaskin, ugn och spishäll. Elegant marockanskt kakel sitter ovanför bänkskivan i trä och runt om i stugan löper en vit pärlspont från golvlisten upp till takets nock som endast delvis bryts av sovloftet en trappa upp. Under det senaste året har även en tillbyggnad gjorts till stugan vilket ger ett helt extrarum för extra sovplatser eller mer sällskapsyta. Rummet har även en enskild ingång mot altanen.

Gäststugan

Gäststugan i korthet:

- 42 kvm
- Uppförd 2017
- Byggd för året runt-boende
- Veranda + balkong
- Fullt utrustat kök
- Luftvärmepump
- Egen parkering

Intäkt: 6000kr/månad

Beskrivning:

Gäststugan är uppförd med inspiration av den österrikiska arkitekturen med både veranda och balkong. Stugan uppfördes 2015 och är anpassad för att kunna bebos året runt med indraget vatten, fiber och uppvärmning via luftvärmepump.

På nedre plan finns köket och sällskapsytan i öppen planlösning. Det smakfulla köket från IKEAs mer kvalitativa serie är fullt utrustat med kyl/frys, diskmaskin, ugn, induktionshäll och en rejäl diskho med påkostad blandare. Väggarna till köket pryds av ett marockanskt kakel och väggarna i övrigt täcks av grå pärlspont som tillsammans med plankgolvet åter igen ger ett exempel av lantlig elegans. 

På gäststugans övre plan finns sovavdelning, duschrum och utgång till balkongen. Här återfinns genuina materialval genom vitmålade plankgolv, pärlspont och tak exponerat upp till nock. I duschrummet finns dusch, förbränningstoalett och handfat. På övre plan finns även möjlighet till mindre förvaring.

Ateljé

Där en gång det gamla hönshuset stod finns nu Ateljé Ekhaga, en ateljé fördelad på två avdelningar. Här är fullt av charmiga detaljer och originaldelar från skoltiden som fått nytt liv. Här finns lådfronter bevarade, exponerade takbjälkar och en UPLAND-kamin. Ateljén är lämplig för att bedriva egen verksamhet med butiksyta i främre delen och lager/kontor i bakre delen. Gäst-wc, el och vatten finns även i ateljén. I byggnadens bakre del finns fem sängplatser byggda, fyra i våningstyp och en på loft. Gästutrymmet är välgjort med plankgolv, fint uppbyggda gavlar och ett värdefullt extrarum för storbesöken.

Bastu

Intill skogsbrynet finns den vedeldade bastun med plats för ett större sällskap. I anslutning till bastun finns den härligt doftande tjärade entrén med takdusch samt en extra rumsutrymme som är fritt att rymma med större kyl/frys-förvaring, förråd eller social yta.

Planritning

Ansvarig fastighetsmäklare

Oskar Skagervik
Fastighetsmäklare

Extra kontakt

Daniel Johansson
Ägare/Fastighetsmäklare