Såld Drömmen om ett liv på landet
Besiktigat

Stora Merum

Vikbolandet

Drömmen om ett liv på landet

Där grusvägen slutar och skärgården tar sin början ligger Stora Merum, en idyllisk gård med anor från tidigt 1800-tal.

Som på en egen ö omgivet av åkrar och med utsikt över ekbackarna och Slätbakens vatten köper du in dig i historien som ägare till en fantastisk fastighet som andas lugn, rymd och drömmen om ett liv på landet.

Huvudbyggnaden från 1890 bär en tydlig tidsenlig karaktär och har de senaste åren genomgått flera tunga renoveringar vilket ger huset en svårslagen kombination av karaktär från sekelskiftet och infrastruktur från idag. Här blandas glasverandan med Marbodalköket från 2018 och doften av timmer förenas med vyn över Stegeborg och Göta Kanals inlopp.

Här bor du omgivet av naturen och med ett närvarande lugn i en fantastisk gårdsmiljö som bjuder in till aktiviteter genom årets alla månader. Du har dessutom tillgång till båtplats och närhet till Stegeborg med både kursgård och restaurangen med bästa sjöläge. Varmt välkommen till Stora Merum!

Fakta

Adress:
Stora Merum
Område:
Vikbolandet
Kommun:
Norrköping
Fastighetsbeteckning:
MERUM 2:4
Typ:
Villa
Ägandeform:
Småhus - Friköpt
Byggnadstyp:
1 1/2 plansvilla
Byggnadsår:
1890 om-och tillbyggt 1952
Vatten och avlopp:
Enskilt vatten året om/Enskilt avlopp.
Fönster:
3-glas isolerfönster
Uppvärmning:
Bergvärme
Ventilation:
Mekanisk (endast frånluft)
Fasad:
Trä
Tak:
Tegel
Stomme:
Timmer
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Torpargrund och plintgrund
TV- Internetutbud:
Fiber via IP-only

Ekonomi

Energideklaration

Driftkostnad

Beskrivning

Välkommen till Stora Merum!
Här nedan följer en rumsbeskrivning av det som ryms innanför väggarna. Vi börjar från husets vänstra entré och tar oss steg för steg genom bostaden. Låt mig visa dig runt...

Hall
Innanför entrédörren har du en mindre hall, lagom för att hänga av sig jackan och ställa av sig skorna. Till höger når du köket och framåt har du den lilla avsatsen som tar dig till tvättstugan och groventrén med dusch. Här ligger ett mörkt laminatgolv och väggarna går i vitt och mönstrad tapet ovanpå en mörk bröstpanel. Till huset finns ytterligare två ingångar - en groventré på gaveln samt den mycket vackra ingången genom den nyrenoverade glasverandan.

Tvättstuga/groventré
I groventrén som nås från gaveln har du en riktigt god yta för grövre kläder, extra förvaring och mer därtill. Här finns bergvärmepumpen och varmvattenberedaren och en egen avdelning för tvättstugan. Tvättstugan hålls enkel men praktisk. På våtrumsmattan står både nyare tvättmaskin och torktumlare, plats finns för upphängning av upphängning av kläder och under bänkskivan finns gott om skåp och lådor för förvaring för allt som hör vardagssysslorna till.

Duschrum
I anslutning till tvättstugan finns även ett duschrum med wc. Med våtrumsmatta och våtrumstapet är rummet installerad med dusch med infällbara duschväggar i glas, wc och handfat i kommod.

Kök
Tar du höger från entrén kommer du till husets stora hjärta - köket. Med luftiga, stora och rymliga ytor finns här Ballingslöv-köket du alltid drömt om med både gott om arbetsytor och förvaringsmöjligheter goda nog för ett restaurangkök. Köket är fullutrustat med kyl och frys i fullstorlek, integrerad diskmaskin och upphöjd ugn och micro samt induktionshäll. Här finns även en äldre men fungerande vedspis.

Entréhall
Med ingång via glasverandan finns huvudentrén där även trappan upp till övervåningen finns. Här ligger klinkergolv, väggarna täcks av en bröstpanel och från rummet når du förutom övervåningen även köket och det stora vardagsrummet.

Vardagsrum
Det stora, L-formade vardagsrummet rymmer både sällskapsdel med "finmöblemang" och matsalsdel med plats för ett större matsalsbord. Här ligger ett delvis slipat plankgolv och rummet fördelas av via ett större valv som skärmar av matsalsdelen från soffgruppen men ändå behåller den öppna känslan. Från vardagsrummet finns även utgång till den stora inglasade balkongen med uteplats.

Övervåningen

Övre hall
Ovanför trappan finns den övre hallen som även är väl lämpad för läshörna, tv-rum eller sällskapsrum. Här ligger ett fint plankgolv, bröstpanelen med pärlspont varvas med exponerat tegel och mot fasadsidan finns stora fönsterpartier med utsikt över naturen och vattnet. Rummet kan även öppnas upp mot balkongen med vy över ägorna. Här kan du även se vattnet och Stegeborgs marker där du även kan skymta Stegeborgs Herrgård på andra sidan Slätbaken.

Sovrum 1
Upp för trappen och till höger har du husets ena sovrum. Det rymmer en stor dubbelsäng, bra förvaring och egen ingång till det stora badrummet. Här ligger ett fint plankgolv, vitmålat tak samt ljusa väggar med en blå fondtapet. Garderob och förvaring finns i en större kattvind på varsin sida av rummet.

Badrum
Med ingång från sovrummet har når du det stora badrummet med generösa ytor. Här finns badkar, vägghängd wc och kommod. Hit hör även en garderob/linneskåp för förvaring av allt som hör badrummet till. På golvet ligger en våtrumsmatta och väggarna är kaklade.

Sovrum 2
Upp för trappen och vänster förbi allrummet finns husets andra sovrum. Även här ligger ett fint plankgolv och rummet håller rejäla ytor för dubbelsäng, skrivbord och övrigt möblemang enligt önskemål. 

WC
Intill sovrum 2 finns en extra wc med handfat. Våtrumsmatta med vävtapet i äldre skick.


Övriga byggnader

Utöver huvudbyggnaden finns tre byggnader som tillhör fastigheten - den lilla gäststugan, den gamla storstugan och verkstaden med garage. Ladan intill gården tillhör inte fastigheten.

Lillstugan
Till vänster från huset sett ligger det mindre av de två extrahusen. Huset rymmer verkstad och förvaring av åkgräsklippare, trädgårdsmaterial med mera. Dörren vid entrén under tak leder till en mindre oisolerad bostadsdel som tidigare använts som lekrum och gästboende, huset är dock inte isolerat och inte i dagsläget lämpat som heltidsboende. Ovanpå ytorna i entréplan finns en större loge med plats för förvaring eller möjlighet till upprustning.

Gamla storstugan
Till höger sett från huset ligger den gamla storstugan. Planerat som ett boende i två plan finns här potential och utrymme för ett extra gästhus eller generationsboende. Husets ytor och skick påminner dock om gårdens historia och har inte nyttjats som bostad eller underhållits under en längre tid, förutom taket som nyligen lades om för att skydda mot regn och fukt utifrån. Storstugan rymmer et sällskapsrum, kök med skafferi och vedspis, ett par sovrum och flera kaminer som i dagsläget inte är brukbara. Här har på många sätt tiden stått stilla, men med rätt kunskap, engagemang och varsamhet kan även storstugan åter nyttjas som en del av livet på Stora Merum.

Verkstaden
Innan du svänger in mot gårdens kärna finns den stora verkstaden med garageutrymme. Här finns flera olika rum och ytor som kan användas som hönshus, verkstad, snickarbod, vedförråd och mycket annat. En trappa upp finns också en större loge med potential att rymma både sommarfest och kräftskiva.

Ladan
Intill Stora Merum ligger en lada som tillhör grannfastigheten och därmed inte nyttjas av nuvarande ägare.

Planritning

Ansvarig fastighetsmäklare

Oskar Skagervik
Fastighetsmäklare

Bilder