Properties & Partners

Kungsholmen - Stockholm


Hantverkargatan 35


Såld

Hantverkargatan 35

Kungsholmen

Genomgående sekelskifteslägenhet anno 1882 med balkong i söderläge!

På nedre Kungsholmen ett stenkast från Kungsholms torg och Norr Mälarstrand finner ni denna fantastiska sekelskifteslägenhet om 3,5 rok, anno 1882. Lägenheten är genomgående med ett härligt naturligt ljusinsläpp. Lägenheten renoverades 2018 med ny planlösning, nya ytskikt och helt nytt badrum. Här blandas moderna lösningar med klassiska sekelskiftesdetaljer som högt till tak, spatiösa dubbeldörrar, höga golvsocklar och djupa fönsternischer. Sociala ytor med kök, vardagsrum och balkong samt sovdel med två stora sovrum och ett kontor/gästrum. Stabil förening med möjlighet att sälja av vinden. En lägenhet utöver det vanliga med fantastiskt läge på Kungsholmen!

Fakta

Adress:
Hantverkargatan 35
Område:
Kungsholmen, Stockholm
Kommun:
Stockholm
Församling:
Ej angiven
Lägenhetsnummer:
807  /  1201
Typ:
Bostadsrätt
Ägandeform:
Lägenhet - Bostadsrätt
Andelstal ägande:
10.6775%
Andelstal avgift:
10.81%
Byggnadstyp:
Flerfamiljshus
Byggnadsår:
1882
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Balkong:
Balkong
Förråd:
Vindsförråd
TV- Internetutbud:
Com hem, Ownit
Inkluderat i avgift:
Värme, vatten, internet via fiber (symmetrisk 1000 Mbit/s), basutbud kabel-tv (analog från Comhem), vindsförråd, tvättstuga.
Hiss:
Ja

Ekonomi

Pantsatt:
Ja
Pantsättningsavgift:
445 kr
Överlåtelseavgift:
1 113 kr
Överlåtelseavgift betalas av:
Köpare

Energideklaration

Ej utförd

Driftkostnad

Beräknad på 4 personer
3 300 kr/år
2 100 kr/år
5 400 kr/år
Schablonberäknad

Förening

BRF Bergamotträdet 8
769605-0553
Ja

Om föreningen

En så kallad äkta bostadsrättsförening med 8 lägenheter och 1 lokal (restaurang). 

TV/Internet:
Fastigheten är ansluten till Comhem samt det kommunägda fibernätet Stokab. Nuvarande operatör är Ownit. 

Avgiften har varit oförändrad de senaste 10 åren med ett undantag. Avgifterna höjdes när föreningen installerade fiber i hela fastigheten. Avgifterna höjdes då med den faktiska abonnemangkostnaden.

Föreningen äger fiberinstallation fram till accespunkten i varje lägenhet.

Föreningen har gemensamma städdagar, ordnar och bekostar grovsophämtning 1-2 ggr / år.

Delat ägande accepteras enligt föreningens stadgar §9. I annat fall än makar / sambor krävs särskild prövning som är avgörande för att eventuellt medlemskap ska kunna beviljas. Juridiska personer godkänns ej utan särskilt styrelsebeslut.

Fastigheten:

Byygår: 1882

Fastigheten förvärvades av föreningen 2001.

Marken upplåts med tomträtt. Tomträttsavgälden omförhandlades 2014, vilket resulterade i ett tilläggsavtal som gäller från och med 2016-04-01.

Nya elstammar / elledningar: 3-fas från 1979.

Nya vatten och avloppsstammar i kök och badrum 1979. Bedömningen är att dessa ej behöver bytas i närtid utom vissa sektioner som byts löpande i källarplan. Det har dock uppstått ett flertal problem med senare tid varför föreningen ställer högre krav på rengöring av brunnar samt vid renovering av kök och badrum.

Nya tät- och ytskikt i badrum år 1979 + senare renoveringar som medlemmarna själva ordnat. För renovering av våtutrymmen kräver föreningen intyg, våtrumsbehörighet och godkänd slutbesiktning av ackrediterad besiktningsman.

Hissen är renoverad 1979. Styrsystemet byttes 2017.

Fönster bytta 1979.

Trapphus renoverat 2005.

Balkonger uppförda 2003.

Tvättstuga totalrenoverad 2007.

Takbeläggning från 1979.

Fasadbeläggning 1979.

Fjärrvärme år 2015.

Spolning av stammar: 2017

OVK: 2017

Energideklaration: 2009

Fastigheten består av 8 lägenheter. Behov av omedelbara större renoveringar föreligger ej. Det finns däremot en underhållsfond. Det är sannolikt att små skador på fasaden mot gatan kommer att åtgärdas för att på så sätt undvika behov av totalrenovering under de tio kommande åren. Spolning av stammar görs regelbundet. 2017 gjordes en total spolning. Successivt byte av stammarna i källarplan. Styrelsens bedömning är att inga större insatser behövs på stamsidan för närvarande men det är ingen garanti för att inget behöver göras.

Taket har inspekterats. Inga större åtgärder krävs förutom ommålning och anpassning av skydd och räcken till senaste arbetsmiljöregler. Plåtkonsult har anlitats för upphandling. Ryms inom befintlig budget.

Undercentralen till fjärrvärmeväxlaren är bytt år 2015 vilket lett till en markant förbättring av fastighetens energieffektivitet.

Gården har renoverats i samband med en omfattande upprustning av grannföreningarnas underbyggda lokaler 2016. Ny dränering av huset, nya brunnar för dagvatten kopplade till kommunens ledningar. Nya plattor. Återstår att plantera / inreda gården, vilket ryms inom befintlig budget.

Radonmätning har utförts på slumpvist uppdrag från Stockholms Stad 2012. Låga värden

Föreningen äger restauranglokalen i fastigheten. 

Gemensamma utrymmen: Tvättstuga, uteplats / planterad gård, barnvagnsförråd.

Övrig info:

Huset är enkel i sin konstruktion med förhållandevis många och välfördelade bärande delar. Det har inte noterats några sättningar som det ofta är fallet i hus byggda under samma period. Huset som tidigare ägdes av Familjebostäder har genomgått en total renovering med betydande standardhöjning 1979. Vid tidigare renoveringar i andra lägenheter noterades att originalgolv och många av originaldetaljerna fanns kvar trots att lägenheterna inretts med modernare inslag. Taken har sänkts i delar av lägenheterna (osäkert om detta skett på plan 4). Ursprunglig takhöjd går oftast att få tillbaka utan komplikationer.

När fastigheten renoverades tog man bort alla onödiga trösklar och trappsteg, vilket gör lägenheterna förhållandevis tillgängliga och anpassade för funktionsnedsatta.

Föreningen har möjlighet att sälja av vinden och göra lägenheter. Förråd kan flyttas till källaren eller gården. Inget är beslutat i dagsläget men frågan utreds löpande. 

Tv och bredband:
Kabel-tv basutbud (ComHem) samt internet via fiber (1000 Mbit/s, Ownit) ingår i avgiften. Fastigheten är ansluten till det kommunägda fibernätet Stokab. 

Parkering:
Det råder boendeparkering på gatorna,1100 kr/mån. 

Gemensamma utrymmen:
Tvättstuga, uteplats/planterad gård samt barnvagnsförråd. 

Stammarna
De vertikala stammarna mår ok enligt föreningen. I källarplan har vi börjat byta sektioner successivt inom ramen för deras löpande underhåll. Vid varje köks- och badrumsrenovering ställer föreningen krav på att alla förgreningar och anslutningar fram till de vertikala stammarna ska bytas. Men inget planerat totalt stambyte och det ska inte behövas heller enligt ordförande Bertrand. 


Föreningen har ett belastande servitut som innebär att de fått anlägga en liten väg så att andra fastighetsägare kan passera. Denna förening har den enda porten med direkt ingång utan trappor etc i hela kvarteret.
De har även en lastzon mitt emot fastigheten. Soptömning sker genom Hantverkargatan 35.
Tidigare fanns det avtal med alla andra föreningar, vilket var svårt att administrera. Nu är det servitut i stället. 

All information är från ordförande Bertrand Gryspeert ([email protected]

Beskrivning

Hall:
Rymlig hall med slipat och ljusbetsat trägolv. Väggar målade i ljus ton. Gott om plats för garderober och övrig förvaring. 

Inre hall: 
I sovrumsdelen finns en inre hall med slipat och ljusbetsat trägolv samt målade väggar i ljusgrå ton. Två garderobsväggar med smart förvaring samt en mysig kontors/läshörna.

Sovrum 1:
Vacker industrivägg med skjutdörr in mot sovrummet. Yteffektivt och ger dessutom en rymlig känsla både i sovrum och inre hall. Skjutbara gardiner för att slippa insyn. Slipat och ljusbetsat trägolv samt målade väggar i ljusgrå ton. Ett fönster. 

Sovrum 2:
Vackra dubbeldörrar in till sovrum 2. Slipat och ljusbetsat trägolv samt målade väggar i mintgrön ton. Plats för ytterligare garderober. Ett fönster. 

Kontor/Gästrum:
Slipat och ljusbetsat trägolv samt målade väggar i ljusgrå ton. Perfekt yta för kontor eller som gästrum. Vackra dubbeldörrar mot den inre hallen och smart skjutdörr som smälter in med väggen mot vardagsrummet. 

Vardagsrum:
Öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Slipat och ljusbetsat trägolv samt målade väggar i ljusgrå ton. Plats för soffdel och stort matbord. Två stora fönster mot innergården. 

Kök:
Rymligt och stilfullt kök med ljusa skåpsluckor, vit kakel och valnötsfärgad bänkskiva. Svart blandare, svart diskho och svarta knoppar. Köksmaskiner i form av induktionshäll, ugn, diskmaskin, mikro, fläkt och kyl/frys. Slipat och ljusbetsat trägolv samt målade väggar i ljusgrå ton.

Balkong:
Möblerbar balkong om ca 4,5 kvm med härligt söderläge. Utsikt över lummig innergård.  

Badrum:
Badrummet är totalrenoverat 2018 med marmorgolv och vitkaklade väggar. Handfat i kommod, wc, handdukstork, badrumsskåp samt tvättmaskin. Vikbara glasdörrar till duschen. Gulddetaljer med blandare till handfat och dusch samt spotlights taket. 

Planritning

Alexander Solmell
VD/Fastighetsmäklare
070-698 47 10
Daniel Johansson
Ägare/Fastighetsmäklare
070-895 07 35