Properzine Marketing UNIKT OCH SPEKTAKULÄRT PÅ HÖGT OCH SVÅRSLAGET LÄGE
Dolda fel-försäkrat
Besiktigat

Lejonbacken

Finspångsvägen 574

UNIKT OCH SPEKTAKULÄRT PÅ HÖGT OCH SVÅRSLAGET LÄGE

På högt läge och med vy över vattnet ligger Lejonbacken - en spektakulär fastighet med lika slående vyer som utpräglad detaljrikedom. Uppfört av byggmästare Carl Landström har huset sin kärna i 1920-talets nationalromantik och som ett knappt sekel senare kompletterades med den storslagna utbyggnaden där rymd, ljus och vyer står i centrum. Fastigheten rymmer därmed idag en totalyta om närmare 400 kvm där varje detalj är noga utvald för att spegla husets historia, berättelse och smakfullt unika hantverksdesign.

Signerat konstnär Carl Henning Beckfelt är huvudbyggnaden utsmyckad till minsta detalj för största möjliga intryck. Pelare, takmålningar och träsniderier är till varje beståndsdel ett konstverk i sig och bidrar alla gemensamt till husets sällsynt unika karaktär och storslagna herrgårdskänsla. Allt omsluts av en grönskande trädgård med orangeri, en mängd uteplatser och solcellsparken som beräknas generera 16.000 kWh/år. Allt för ett modernt boende i historisk atmosfär.

Fakta

Adress:
Lejonbacken
Område:
Finspångsvägen 574, Svärtinge
Kommun:
Norrköping
Fastighetsbeteckning:
SVÄRTINGE 40:10
Typ:
Villa
Ägandeform:
Småhus - Friköpt
Byggnadstyp:
1 1/2 plansvilla med källare
Byggnadsår:
1928 Tillbyggt 2007
Vatten och avlopp:
Kommunalt vatten och avlopp.
Fönster:
1+1-glas samt 2-glas isolerfönster
Uppvärmning:
Bergvärme, eldstäder samt frånluftsvärmepump.
Ventilation:
Självdrag samt AC
Fasad:
Trä
Tak:
Korrugerad plåt
Stomme:
Timme & Trä
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Källare, krypgrund, plintar (tillbyggnad)
Murstock:
Tegel
Eldstad:
Kakelugn, öppen spis samt täljstenskamin.
TV- Internetutbud:
Fiber

Ekonomi

Driftkostnad

Beskrivning

Hall
Du välkomnas in till den dalainspirerade hallen. Här är väggmålningarna en del av detaljrikedomen, tillsammans med färgskimrande blyinfattade fönster.

Tambur
Innanför hallen finns tamburen, en inre hall med anslutning till kapprum, trappa till övervåning, wc, vardagsrum och till husets kännetecknande sällskapsrum.

Vardagsrum
För mer avslappnade dagar finns på entréplan ett enklare vardagsrum, möblerat med större soffa och TV.

WC
Intill husets inre hall finns en mindre wc med toalettstol och handfat. Rummet är inrett med påkostade materialval inspirerade av havet. Spegeln är inbyggd i ett kromat skeppsfönster och på golvet ligger ett notat och massivt teakgolv, hitfraktat från Alvarbåtar i Norrköping.

Vasarummet
Husets själ och hjärta finns i det stora allrummet - Vasarummet. Utsmyckat av konstnär Carl Henning Beckfelt fylls rummet med detaljrika tak-och väggmålningar och smakfullt hantverk - från takkronan dörrknopparna till väggdekoren och armaturmålningarna som följer samma flödande mönster som husets fasad. Rummets mittpunkt och karaktär ligger dock främst i den spektakulära pjäsen längs rummets inre vägg. Som delägare i Kolmårdens marmorbruk fick husets byggmästare Carl Landström tillgång till brukets vackraste sten, med vilken han uppförde den öppna spisen i rummets centrum. Ovan eldstaden förstärks rummets historiska hjärtslag av stenreliefen av Gustav Vasa efter Willem Boy samt den ovanstående textraden ”Glädjens Broms och lyckans Fluga Surren Surren i min Stuga”, citerat av 1800-tals lyrikern Elias Sehlstedt. Detaljrikedomen fortsätter vidare till golvet som täcks i handgjort klinker i lertegel från S:T Eriks i Uppsala. Rummet får ett genomgående vackert ljusinsläpp där de melerade fönstren vid rummets gavlar ger skimrande ljus från kvälls-och morgonsolen, varpå de vackra dubbeldörrarna däremellan öppnar upp mot framsidan och ger en svårslagen vy över vattnet.

Matsal
Beläget mellan köket och Vasarummet finns matsalen. Med plats för 6-8 personer nyttjas detta väl till vardag och intima middagar. För större sällskap, högtider och fest finns tillbyggnadens stora ytor att tillgång - idag med plats för 12-14 middagsgäster.

Kök
Köket har legat på samma plats sedan huset uppfördes och är en kombination av originalutformningen från 1928 renoveringen som gjordes 2018. Falerum-köket målades och byggdes för att smälta in med det platsbyggda vitrinskåpet från byggåret och uppdaterades med exklusiva materialval, däribland en diamantslipad bänkskiva i granit och ILVE-spisen med dubbla ugnar. Bevarad finns även ringdosan som meddelande dåtidens hushållerska vart och när hon behövdes. Spår av tiden finns även i husets övriga rum där knapparna finns som skickade signalerna direkt till köket. 

Skrivarrum
Beläget mellan Vasarummet och tillbyggnaden finns det gamla skrivarrummet. Här pryds väggarna av ljusa och röda originaltapeter från 1928 och ovan skrivhörnan finns en av bostadens vackraste takmålningar.

Tillbyggnad
Med sina 6,20 meter i takhöjd reser sig tillbyggnaden med slående rymd, ljus och vyer. Utsikten domineras av den massiva täljstenskaminen och den otroligt vackra utsikten över vattnet och trädtopparna. Rummet med sina 90 kvm ger möjligheter till både luft och andrum, samt yta för tillställningar med de största sällskapen. En trappa upp nås också loftet, noggrant planerat för att ge balanserad vy över horisonten och med elegant ljusinsläpp från det restaurerade kapellfönstret daterat 1890-tal.. Klimatet hålls behagligt via genomgående golvvärme och luftvärmepumpen med AC. Från utbyggnaden finns också utgång mot uteplatsen intill blandskogens grönska. Högt och insynsskyddat beläget med fantastiskt lugn och trivsamt läge.

Övervåning
Från hallen nås övervåningen via den rundade trappen, utsmyckad med vackra takmålningar och snidade räcken. Hallen på övervåningen är även den ett konstverk i sig och en uppvisning i moget och mästerligt hantverk. Ovan fiskbensparketten reser sig pelarna och valven som ramar in rummets stora fönster och utgång mot balkongen ut mot skogen. Här kryllar av detaljer som vittnar om de oräkneliga timmar som lagts ned på att ge huset den anda som det kräver. Kronan på verket blev de utsmyckade listerna med inbyggd belysning i original - en exklusiv raritet vid tiden huset uppfördes.

Master bedroom
Genom det eleganta valvet når du husets största sovrum. Utöver plats för dubbelsäng, förvaring och andra givna funktioner finns här också platsen som ger husets bästa utsikt. Två trappsteg upp ligger som på en enskild avdelning ett podium, anpassat för fåtöljen eller skrivbordet där hemmaarbetet eller romanen kan ägnas timmar tillsammans med en magnifik utsikt över sjön.

Sovrum 2
Mot väst ligger det andra av övervåningens fyra sovrum. Vid dubbelsängens gavel finns förvaring i varsin kattvind och gemensamt utsmyckas rummet av den vackra kakelugnen. Ytorna är annars enklare med vackert plankgolv och ljusa väggar. Från rummet når du övervåningens badrum.

Badrum
Intill sovrummet finns övervåningens stora badrum. Utrustat med dubbla handfat, wc, badkar och handdukstork finns från takfönstret även vacker utsikt - en extra lyx att ta vara på.

Sovrum 3
Med egen balkong i morgonsol ligger husets tredje sovrum med goda ytor för säng, skrivbord och förvaring i kattvind. Balkongen ger utöver frisk luft även möjlighet till en fantastisk uteplats med sjöutsikt.

Sovrum 4
Med ingång från master bedroom eller sovrum 3 finns övervåningens fjärde sovrum. Här kan du ta vara på ytorna och plankgolvet och nyttja som walk-in closet, gästrum eller ett större hemmakontor.

Källarplan
På husets källarplan finns en blandning av nytta och nöje. Här finns förutom tvättstuga och maskinrum även ett större hobbyrum med bioduk och egen wc även vinkällaren med plats för en stor samling viner, bord och stolar. 

Orangeri
Ovanpå husets ens garage är står ett orangeri. Elegant uppfört med glas från bas till nock är orangeriet med sina 24
kvm ett härligt extra vardagsrum som kan nyttjas större delen av året. Huset har plats för möblemang och är utrustat med både luftvärmepump/AC och pentry med kylskåp vilket skapar förutsättningar till långa, trevliga vistelser med odlingar och goda sällskap.

Garage

Insprängt i berget ligger dubbelgaraget med plats för två bilar. Här finns laddbox installerat och taket pryds av ett diskret sedumtak som gör att garaget smälter in i omgivningarna.

Planritning

Fyll i formuläret nedan för att anmäla dig till visningen för Lejonbacken

Välj en tid för visning nedan

Fyll i formuläret nedan för att anmäla ditt intresse för objektet Lejonbacken

Ansvarig fastighetsmäklare

Oskar Skagervik
Fastighetsmäklare