Properties & Partners

Valdemarsvik - Valdemarsvik


Vångsten 4


Såld

Vångsten 4

Valdemarsvik

Strandfastighet med soligt och stadsnära läge!

Detta är verkligen stället för dig som har höga krav på läget när det gäller ditt fritidsboende. Fastigheten är på totalt nästan 2 Ha varav drygt 1 Ha eget vatten och lämpar sig mycket väl för t ex generationsboende. Här finns inte mindre än tre bostadshus, varav två är användbara året om. Man har vid placeringen av byggnaderna varit noga med att samtliga skall ha vattenutsikt utan att man störs av varandra när man vistas på sina respektive uteplatser. Ingår gör bland annat egen brygga med plats för tre båtar, separat flytbrygga, badklippor med grillplats och kvällssol, gott om plats för uppställning av bilar samt en helt ny avloppsanläggning. Glöm inte att anmäla dig om du vill komma på visning!

Fakta

Adress:
Vångsten 4
Område:
Valdemarsvik
Kommun:
Valdemarsvik
Församling:
Valdemarsvik
Fastighetsbeteckning:
VÅNGSTEN 4:9
Typ:
Fritidshus
Ägandeform:
Småhus - Friköpt
Byggnadstyp:
1-plans fritidshus
Byggnadsår:
1975, 1998 samt troligen 1932 Faktan nedan avser huvudbyggnaden "Sjöstugan"
Vatten och avlopp:
Enskilt vatten, dels från egen källa och dels från källa via servitut. Värmekabel finns. Enskilt avlopp till minireningsverk anlagt 2020.
Fönster:
3-glas
Uppvärmning:
Direktverkande el, Luft/luftvärmepump samt braskamin
Ventilation:
Självdrag
Fasad:
Trä
Tak:
Betongpannor
Stomme:
Trä
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Krypgrund och delvis källare
Badrum:
3 st
Eldstad:
Braskamin
TV- Internetutbud:
Fiber finns/Telia

Ytor

Vatten
10 829Kvm
Tomtarea
7 197Kvm
Biarea
28Kvm
Boarea
62Kvm
Boarea
56Kvm
Boarea
45Kvm

Ekonomi

Taxeringsvärde byggnad(er):
1 137 000 kr
Taxeringsvärde tomt:
2 128 000 kr
Taxeringsvärde totalt:
3 265 000 kr
Bef. pantbrev:
1st om 230 000 kr
Taxeringsår:
2021
Värdeår:
1975
Taxeringskod:
220
Försäkring fullvärde:
Ja

Energideklaration

Behövs ej

Driftkostnad

Beräknad på 2 personer
17 418 kr/år
3 299 kr/år
300 kr/år
1 527 kr/år
2 450 kr/år
5 148 kr/år
2 300 kr/år
32 442 kr/år
Enligt säljarens uppgifter. Hushållsel ingår i uppvärmningskostnaden. Fastighetsskatt tillkommer med 8 524 kr/år. Övrigt = Conclean service.
8 524 kr/år

Beskrivning

Sjöstugan

Detta Annebergshus är det vi i fakta-avsnittet kallar för huvudbyggnaden och som även kallas Sjöstugan. Här bor nuvarande ägare i huvudsak medan övriga byggnader nyttjas av släkt, vänner och ibland även av sommarboende hyresgäster. Denna byggnad har enligt fastighetsregistret en boarea om 62 kvm och en biarea om 28 kvm.

Entré och hall

Entré sker via en liten farstukvist med sittbänkar. Innanför ytterdörren finner man plats för sedvanlig avhängning. I hallen finns även en garderob.

Kök

Här är det laminat på golvet. Köksinredningen som sattes in för ca 8 år sedan går i vitt med delvis vitrinskåp. Den maskinella utrustningen består av en hällspis med ugn och spisfläkt, kyl/frys samt en integrerad diskmaskin. Vid matplatsen finns två stora fönster med markiser ovan och panoramautsikt mot Valdemarsvikens glittrande vatten. 

Allrum

Här har man valt att lägga en textilmatta på golvet och i rummet finns en luftvärmepump. Det finns även en öppen spis med insats för sköna brasor under årets kallare månader. Mellan köket och allrummet finns utgången till det delvis öppna altandäcket som sedan har en trappa som leder oss vidare ned till trädgården. 

Altandäck

Från denna soliga och varma plats har man den allra bästa utsikt över vattnet. För riktigt heta dagar finns en markis att fälla ned. Nedanför trappan till trädgården finner man en plattsatt uteplats med härlig kvällssol. Vindskydd finns mot nord/väst vinden.

Inre hall

Belägen i anslutning till sovavdelningen och duschrummet finns denna inre hall med tre garderober.

Sovrum

Det största av sovrummen har nålfiltsmatta på golvet. I rummet finns tre garderober och fönstret vetter mot söder.

Duschrum

Våtrumsmatta på golvet och helkaklade väggar. Utrustat med wc, handfat i kommod med spegelskåp samt en duschplats. Ett vädringsfönster och en mekanisk fläkt står för ventilationen.

Sovrum 

Mindre sovrum med trägolv och fönster mot vattnet. 

Sovrum

Mindre sovrum med trägolv och fönster mot vattnet. 

Källare

Denna nås endast från utsidan och här finns: Tvättmaskin, torktumlare, bastu samt duschkabin och en matkällare/vinkällare. I källardelen finner man också varmvattenberedaren. I en liten separat källardel finns plats för t ex trädgårdsredskap. Under huset finns även ett litet garage för åkgräsklipparen.

Snickarbod

Vidbyggd huvudbyggnaden finns slutligen en snickarbod med gott om verktyg, mm. Med anledning av regnvattentanken som installerades 2019 finns i snickarboden en ny elcentral för den. 

Utes hus

Värsåsstugan som kallas för "Utes hus" är grundlagd med en krypgrund med grundmur av betonghålsten och har liggande träpanel på en trästomme. På taket är det betongpannor. Byggdnaden är uppförd 1998 och har enligt fastighetsregistret en boarea om 56 kvm.

Entré och Hall

Entré sker via en veranda under tak med sittbänkar. Innanför ytterdörren är det laminatgolv och det finns plats för avhängning.

Duschrum

Beläget i anslutning till entrén med våtrumsmatta på golv och väggar. Utrustat med wc, handfat med spegel, ett högskåp samt en duschkabin. Här finns också en tvättmaskin samt ett vädringsfönster.

Allrum

Även här är det laminat på golvet och det är en öppen planlösning mot köket. Plats för soffgruppen finns vid burspråket vilket är försett med markis. I allrummet finns en Contura braskamin.

Kök

I köksdelen är det klinker på golvet och det är här man finner utgången till altandäcket som har sjöutsikt och huvudsakligen vetter mot sydväst. I köket finns en spis med spisfläkt, kyl/frys samt en diskmaskin. Köksbänken som har en nedsänkt ho har klinker som stänkskydd och det finns ett fönster med utsikt mot vattnet.

Altandäck

Härifrån har man strålande utsikt mot vattnet. Ca halva altandäcket är delvis inglasat och den öppna delen har en markis som skyddar när solen ligger på.

Sovrum

Nålfiltsmatta på golvet. Här finns en dubbelgarderob samt en enkel och fönstret vetter mot norr.

Sovrum

Nålfiltsmatta på golvet. Här finns en dubbelgarderob samt en enkel och fönstret vetter mot söder.

Strandstugan

Strandstugan är det äldsta huset på fastigheten och har en boarea på ca 45 kvm. Det är grundlagt på en plintgrund med ett litet gjutet källarutrymme under entréverandan där varmvattenberedaren finns samt även ett litet frysskåp. Husets stomme är av trä, klätt med liggande träpanel, lertegel på taket och både 2-glasfönster samt 1-glasfönster med spröjs. Huset är troligen byggt 1932. Under 1996-2000 renoverades det från botten till toppen.

Entré

Sker via en liten veranda med sjöutsikt direkt in till allrummet.

Allrum

Här är det trägolv och det finns en matplats med sjöutsikt vid de vackra gamla fönstren. I allrummet finns också plats för en dubbelsäng.

Kök

Även i köket är det trägolv och köksinredningen installerades för ca 10 år sedan. I köket finns en arbetsbänk med nedsänkt ho, en hällspis med ugn samt spisfläkt och en mindre kyl. I taket är det spotlights. Vid fönstret utsikt mot bryggan.

Duschrum

Utrustat med wc, handfat med ett spegelskåp samt en duschkabin. Våtrumslaminat på golv och målad väv på väggarna.

Allmänt om fastigheten och byggnaderna

För alla tre stugorna gäller följande.

Samtliga altaner är byggda så att man ska kunna uppehålla sig där i avskildhet utan att bli störd av de övriga husen.

En egen borrad vattenkälla finns på fastigheten vilken försörjer Utes hus och Strandstugan. Därtill har man servitut på en vattenkälla till Sjöstugan. Denna källa ligger på grannfastigheten och ledningen ligger på frostsäkert djup. Man har helt nyligen anlagt ett minireningsverk för alla tre hus vilket töms per automatik vart annat år. Serviceavtal finns med Conclean som kommer och servar 1 gång/år.

På fastigheten finns två nedgrävda tankar som tar hand om dagvatten och används för bevattning av trädgårdens alla växter. Den ena är belägen vid Sjöstugan och av modellen Garden Comfort (via Conclean). Den är på 5 000 liter och kan kopplas till vattenslangen så att man får tryck för att vattna. Den andra är belägen vid Utes hus och består av en gammal avloppstank på 2 000 liter som numer istället samlar upp dagvattnet från detta hus.

I anslutning till Sjöstugan finns ett enklare fristående förråd med tillhörande vedbod.

Nere vid Valdemarsviken finns en fast förankrad brygga med ett djup längst ut på ca. 3,5 m. Det finns plats för totalt tre båtar av normalstorlek. Längs med viken finns ett flertal sköna badklippor och självklart finns det även en grillplats. Det finns även en sektion flytbrygga.

I anslutning till infarten finns gott om p-platser på den egna tomten. Bara på gårdsplanen finns det plats för inte mindre än 6 bilar. Fastigheten nås via en tillfartsväg som ingår i två olika vägsamfälligheter.

Större delen av befintliga inventarier ingår i överlåtelsen.

Läs gärna mer om fastigheten via: http://www.vikeboda-estate.nl

Säljaren berättar

Vångsten 4:9, Vikeboda -Estate som vi kallar vårt lilla paradis har varit i familjens ägo i nästan 100 år nu! . Det var min morfar C.G. Sundius som köpte helheten den 7 maj 1923. Vi,; det vill säga Ute och Bertil Rupp, har Nederländskt nationalitet. Vi kom till Vikeboda för att min mamma Margit Sundius ursprungligen var Svensk. Hon var en av fyra döttrar till Valdemarsviksbaserade Landsfiskal C.G. Sundius och hans fru Annie Petré.

Vikeboda Estate har varit familjens semestermål i många år. Vi har delat glädje nöjet med vår familj, barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Men säkert också med våra kära vänner som har besökt oss från över hela världen.

Bertil har varit på Vikeboda varje sommarlov sedan han var 4 år. Här träffade han sin Svenska familj, morfar, mormor, mostrar, samt sina syskonbarn.

Ute har kommit varje sommar sedan vi gifte oss 1963. Sedan pensioneringen 2000 bor vi på Vikeboda från slutet av april till början av september.

Bertils hobby är underhåll och renovering av husen. Fler och fler nya projekt såg ljuset, som att renovera grunden till Strandstugan, totalrenovering och byggande av en ny stenkista för båt till läggning. Men också, förverkligandet av regnvattensamling i underjordiska tankar för att ha vatten på efterhand.

Det största projekt var väl den totala renoveringen och ombyggnaden av det äldsta huset Strandstugan med att sätta in ett stort kök och toalett och dusch med anslutning till Minireningsverket. Sista projekt var utjämning och byggande av en parkeringsplats centralt på området.

Utes gröna fingrar visade sig vara lösningen för byggandet av några blomsterbäddar, så att vi från tidig vår till höst ser vackra färger runt omkring oss. Lägg till hennes gästfrihet och hennes hobby: matlagning, då kommer du att förstå att vi har välkomnad många vänner, bekanta och familjemedlemmar här.

Vem vill inte njuta av naturen tillsammans. Blir medveten om lugnet och skönheten. Du vill väl också blir imponerad av skimret på fjorden Valdemarsvikensvatten och att avsluta kvällen med ständigt föränderliga kvällsansikten när solen går ner ljusröd bakom Hammarstenberget. Vi kallar denna berget redan från barndomen för "Limpan" efter det runda brödet med mandeln på.

Även på vintern kom vi regelbundet till Vikeboda Estate. Vi njöt av isen på fjorden och den tjocka snön på fälten och de omgivande skogarna. Då knöt vi ihop våra längdskidor och gjorde tysta promenader genom vinterlandskapet.

Och helt plötsligt är det dags. Din ålder kommer att komma ikapp dig och du måste erkänna att avståndet Vikeboda - Nederländerna är långt. Även om ditt sinne fortfarande tror att du är 40 eller 50, får verkligheten dig att se annorlunda. Att vid 80 måste du säga adjö till något som du har älskat och byggt tillsammans.

Vikeboda – Estate kommer alltid och på många sätt att finnas kvar i våra minnen.

Ute och Bertil

Planritning

Birgitta Johansson
Fastighetsmäklare
070-735 35 30
Hans Larsson
Kontorschef
070-724 44 50