Såld Välbyggt med skogsnära läge och gott om plats!
Besiktigat

Storängsvägen 1

Valdemarsvik

Välbyggt med skogsnära läge och gott om plats!

Detta ljusa och rymliga Gullringshus i genomgående gott skick passar perfekt för den stora familjen som behöver många sovrum. Totalt finns redan fyra sovrum men de kan bli både fem och även sex för den som behöver.

Både fastigheten och byggnaderna är väl underhållna och läget med berg och skog på ovansidan av tomten gör den umgängesvänliga trädgården både insynsskyddad och ombonad. För dig som gillar odling finns pallkragar, äppelträd och vinbärsbuskar på den sydvästra delen av tomten.

Välkommen med din intresseanmälan!

Fakta

Adress:
Storängsvägen 1
Område:
Valdemarsvik
Kommun:
Valdemarsvik
Fastighetsbeteckning:
TALLEN 11
Typ:
Enfamiljsvilla
Ägandeform:
Småhus - Friköpt
Byggnadstyp:
Suterrängvilla
Byggnadsår:
1970
Vatten och avlopp:
Kommunalt vatten året om/Kommunalt avlopp.
Uppvärmning:
2 st luft/luftvärmepumpar (båda 2006), elpatron till vattenburet system samt eldstad
Ventilation:
Självdrag i torra utrymmen. Mekanisk i kök och badrum.
Fasad:
Puts / Tegel och Träpanel
Tak:
Betongpannor (nytt inkl undertak, papp och läkt 2010)
Bjälklag:
Armerat betongvalv i bottenbjälklag. Trä i vindsbjälklag.
Grundläggning:
Betongsula
Grundmur:
Betonghålsten
Badrum:
2 st
Eldstad:
Insats i öppen spis i entréplanet
TV- Internetutbud:
Fiber installerat 2015
Gästtoalett:
Ja

Ekonomi

Taxeringsvärde byggnad(er):
900 000 kr
Taxeringsvärde tomt:
162 000 kr
Taxeringsvärde totalt:
1 062 000 kr
Bef. pantbrev:
3st om 395 000 kr
Taxeringsår:
2021
Värdeår:
1970
Taxeringskod:
220
Försäkring fullvärde:
Ja

Energideklaration

Utförd
2023-03-21
C
69 kWh/m²/år

Driftkostnad

Beräknad på 2 personer
24 846 kr/år
7 875 kr/år
2 672 kr/år
3 804 kr/år
39 197 kr/år
Enligt säljarens uppgifter. Kostnad för hushållsel ingår i uppvärmningskostnaden. Elförbrukningen uppgick under kalenderåret 2022 till 11 075 kWh. Fastighetsskatt tillkommer.
7 965 kr/år

Beskrivning

Interiör

ENTRÉPLAN

Den asfalterade uppfarten leder fram till en stenlagd uteplats som löper längs med hela entrésidan i markplan.

Entréhall 

När vi träder in i den rymliga hallen som renoverades 2016 återfinns såväl plats för avhängning som en garderob. Hallen har klinkergolv med el-golvvärme och målade väggar samt infällda spotlights i takets grålaserade glespanel. Det är också i hallen som trappan till det övre planet finns. 

Toalett 

I anslutning till hallen finns en separat toalett med klinkergolv, helkaklade väggar samt grålaserad glespanel i taket. I utrymmet finns WC, ett mindre handfat i kommod samt en spegel. Utrymmet är renoverat 2015.

Sovrum 4 / Kontor /Gästrum

I detta mindre sovrum med trägolv och grålaserad glespanel i taket återfinns möjlighet till såväl sovrum som kontor eller gästrum. Ett utmärkt utrymme att skräddarsy efter behov. I rummet finns en garderob.

Allrum

Detta är entréplanets största utrymme och används av nuvarande ägare som allrum/TV-rum. Rummet upplevs som ljust och luftigt genom att det finns både ett stort fönster samt två mindre. I denna del av huset lades under 2021 ett helt nytt ventilerat regelsystem från Nivell och i TV-hörnet finns en öppen spis med insats. I anslutning till allrummet finns en rymlig klädkammare med hylla och stång. 

Tvättstuga

Denna har målat betonggolv och fick sig en uppfräschning så sent som 2016. Väggarna är delvis målade men den del som vetter mot ovansidan har av föregående ägare klätts med en ventilerande glespanel. Den stora tvättstugan är utrustad med tvättho, tvättmaskin, torkskåp, plats för avhängning, arbetsbänk samt bänk- och väggskåp. Genom tvättstugan nås pannrummet som gjorts om till förråd. Där finns en äldre kombipanna med elpatron vilken endast används som extra resurs vid behov. Det är också här man finner husets varmvattenberedare (2006). 

Bastu och duschrum

Till vänster om tvättstugan mellan den och förråd/garage återfinns ett duschrum med klinkergolv och helkaklade väggar. Det finns även en bastu att njuta i efter en stressig dag på jobbet. En perfekt komplettering för den som gillar avkoppling. Från duschrummet nås som sagt ett förrådsutrymme väl lämpat för matförvaring då det ligger mot norr. Liksom i tvättstugan återfinns den ventilerade glespanelen på väggarna medan golvet är gjutet. 

Garage

Från förrådet i källaren nås garaget som har plats för en bil alternativt andra saker. Det har en slagport med dubbla dörrar från infarten och det finns såväl vatten som avloppsbrunn.

ÖVRE PLAN

Via trapporna från entréplanet tar vi oss till det övre planet som erbjuder öppenhet och har gott om ljusinsläpp. 

Övre hall

Väggarna är klädda med ljust gråmålad bröstpanel med tapet ovan och på golvet är det laminat. I hallen finns utgången till husets längsgående balkong vilken vetter mot sydväst. Från hallen nås samtliga utrymmen på det övre planet. I hallen finns slutligen ett linneförråd med hyllor.

Badrum 

Detta ljusa badrum är renoverat 2011 med klinker på golvet med elburen golvvärme och helkaklade väggar samt infällda spotlights i den vitlaserade takpanelen. Badrummet är utrustat med en vägghängd WC, handfat i kommod, badkar, spegel, mekanisk fläkt samt en elburen handdukstork.

Sovrum 3

Detta är det minsta av övre planets tre sovrum vilket har fönster mot balkongen och därmed sydväst. I detta sovrum finns två garderober.

Master bedroom 

Stort och rymligt med egen utgång till altanen under tak som vetter mot den insynsskyddande skogen på fastighetens ovansida. I detta sovrum finns två garderober samt ett linneskåp. 

 

Sovrum 2

Även detta sovrum är väl tilltaget och har plats för en dubbelsäng. Fönstret vetter mot skogen och det finns en garderob och ett linneskåp. 

Kök

Köket är senast renoverat 2016 med nya köksluckor och lådor medan golvet lades in 2017. Mellan köksdelen och matplatsen har man valt att behålla den avdelare som i original även hade en traditionell överskåpsmodul. Detta för den praktiska förvaringen i underskåpen samt det inbyggda bakbordet. Bänkytan är dessutom perfekt för bufféer och långa mysiga frukostar. Vitvaror i form av spis (2021) med spisfläkt (2014), kyl (2016), kyl/frys (2015) samt en diskmaskin (2014). I anslutning till köksdelen finns utgång till ett öppet altandäck från vilket man även når trädgården och den andra altanen.

Vardagsrum

Det ljusa och rymliga vardagsrummet går i vinkel och är till en del genomgående. Stora ljusinsläpp mot sydväst gör rummet mycket ljust och blir det för mycket av det goda finns persienner att dra ner. På golvet ligger ett 14 mm slipbart parkettgolv. Utrymmet i vinkeln har genom åren varit avdelat till ytterligare ett sovrum eftersom familjen har fyra barn. 

Övriga utrymmen

På huvudbyggnadens södra gavel finns ett delvis öppet kallförråd vilket passar utmärkt för förvaring av t ex cyklar och trädgårdsmateriel. Eller kanske ved för den som så önskar. Vidare finns på tomtens ovansida en liten separat byggnad som används för förvaring av trädgårdsredskap, mm.

Trädgård

Trädgården har så att säga två etager. På den nedre delen i anslutning till infarten finns pallkragar för hobbyodling. På denna nedre del finns också ett par äppelträd och även några vinbärsbuskar.

På ovansidan av tomten som gränsar mot berg och skog umgås man helt enkelt. Sommartid är det gott om sol här hela dagen. Via en stig direkt från tomten kommer man rakt ut i den vackra naturen. Uppe på berget finns gott om promenadstråk samt både bär och svamp. Berget var perfekt för barnens vinterlekar när de var små då de åkte kana uppifrån och ned.

Säljaren berättar

Innan vi köpte huset 1986 hade vi tittade på flera andra hus men det var inget av dessa som riktigt föll oss i smaken. När vi var på visning i detta hus kändes allt rätt från första stund så vi bestämde direkt efter visningen att det var det här huset vi skulle ha. Det var ingen enskild del som avgjorde vårt val utan vi fastnade för helheten, huset, platsen, läget och omgivningarna. Det ligger som sista hus på en återvändsgata så det är ingen störande genomfartstrafik som passerar utanför. Läget är i vårt tycke bästa tänkbara med endast en granne tomt mot tomt mot den norra sidan. Östra och södra sidan av tomten är allmän mark i form av ett litet berg- och skogsområde och på västra sidan ut mot gatan är det en vändplan.

Baksidan är fri från insyn och har ett stort trädäck på ca 30 m2 med utgång från köket. Där finns gott om plats för en grupp av utemöbler, grill och blomurnor om man så vill. I anslutning till stora sovrummet på baksidan finns en altan under tak på ca 10 m2. Baksidan av huset nås också utifrån via trappor och stenbelagda gångar på båda gavlarna. Balkongen på framsidan är under tak och sträcker sig längs hela långsidan i västerläge. Dit kommer värmen tidigt på våren när solen ligger på. En fin avkopplande och skön plats att exempelvis sitta och fika på från senvintern när solen börjar ge värme.

När vi köpte huset fanns ett plommonträd på tomten och det står fortfarande kvar. Ungefär vartannat år ger det rikligt med frukt. Det har varit utmärkt för oss som tycker om att ta vara på frukten, dels för att äta som den är men också till att göra bl.a. marmelad och kräm.

Efter vi köpte huset planterade vi två äppleträd 1987 som efter några år började ge rikligt med frukt ungefär vartannat år. Det finns fyra vinbärsbuskar, två röda och två svarta och det finns tre odlingslådor på framsidan där vi på våren planterar frön av olika sorters grönsaker som sedan skördas under sommar/höst.

Skogarna i närheten har många fina promenadstigar. Viker man av från stigarna och går lite djupare in i skogen så finns där väldigt många fina bär- och svampmarker.

Huset ligger centralt men ändå i ett ogenerat läge i Valdemarsviks tätort i populära Storängsområdet. Här bor en blandning med barnfamiljer, medelålders och pensionärer i ett lugnt och tryggt område. Närheten till den nybyggda förskolan, som också syns från huset, uppskattas av barnfamiljer. Till Valdemarsviks centrum med den fina hamnen och butiker, sparbanken, mataffär, apotek, systembolag mm tar det bara 10 min att gå.

När vi flytta in tyckte vi huset var stort men efter några år hade familjen utökats och då var det mera lagom stort. Vi satt senare upp en vägg i vinkeln i vardagsrummet och gjorde ett sovrum till så barnen skulle ha varsitt ett eget rum. Väggen är nu borttaget men kan enkelt byggas upp på nytt. När barnen bjöd hem sina kompisar kom gillestugan väl till pass där de ostört kunde hålla till med sina olika aktiviteter. Då var det en fördel att ha ett hus med stora ytor.

Vi har tidigare inte haft någon tanke på att sälja eller flytta härifrån eftersom vi trivs så bra med huset. Vår tanke var att bo kvar så länge vi känner att vi orkar ta hand om det, för vi trivs här, inte bara med huset utan med Valdemarsvik som ort, närheten till naturen, lugnet och grannarna.

Men sommaren 2022 köpte vi helt oplanerat en tomt. Det var ett spontant köp och vi bestämde oss för att bygga nytt och flytta till nordvästra Dalarna. Det är ingen ny plats för, där har vi tillbringat mycket tid under många år såväl sommar som vinter.

Vi har nu tagit det avgörande steget och bestämt oss för att sälja och flytta från Valdemarsvik och det hus som varit vårt hem i många år, en plats med många minnen där vi trivts och där barnen har haft förmånen att kunna växa upp i ett tryggt och lugnt samhälle med en bra skola.

Förhoppningsvis kommer den nya ägaren att trivas lika bra med huset som vi gjort här under vår tid.

/Lena och Lars

Valdemarsvik

Valdemarsvik är framför allt en trevlig sommarstad. Då sjuder staden av liv medan den är något slumrande under resten av året. I stadens centrum finner man förutom ett flertal trevliga butiker vilka erbjuder t ex kläder och hantverk också den trevliga gästhamnen med möjlighet att hyra båtplats. Vidare finns i centrala Valdemarsvik även ett flertal mysiga caféer och restauranger samt sommartid även den populära glasskiosken Havsbris belägen på sparbankstorget för besökarna att njuta av.

För den bofasta befolkningen finns allt man kan behöva i form av förskola och skola för barnen, idrottsanläggning, vårdcentral, folktandvård, matbutiker, bilverkstäder samt kollektiva kommunikationer.

Många är de som besöker Valdemarsvik med husbil och fritidsbåt. Valdemarsvik har dessutom en egen träbåtsförening, Waldemarsviks träbåtsförening, vilken är en ideell förening. Sommartid finns föreningens båtar att betrakta i träbåtshamnen i centrala Valdemarsvik. Här kan man kan strosa på bryggorna, njuta av vackert bevarade och välvårdade träbåtar av olika slag. Föreningens största evenemang är Waldemarsviksrodden, ett evenemang i förra sekelskiftets anda, med rodd utifrån Valdemarsviken och med skärgårdsmarknad på kajen. För ungdomar arrangeras ”Piratresan” i regel en lördag i augusti innan skolan startar. Sjöslag och skattjakt är inslag på denna resa. Föreningen ordnar även andra evenemang för medlemmarna av mer social karaktär. Du kan läsa mer om träbåtsföreningen via länken https://www.vikenstf.se/

Från Valdemarsvik är det landvägen bara ett par mil till populära Fyrudden från vilken man når Gryts vackra skärgård. Vill man hellre ta båten är det bara att lägga ut från sin hyrda båtplats vid bryggan och gå Valdemarsviken ut. Gryts skärgård erbjuder bland annat båtutflykter, kajakuthyrning, cykling samt vandring längs Östgötaleden. Populära utflyktsmål är vidare Häradsskärs fyr, Kärlekens trädgård i Lilla Vik samt öarna Harstena och Ekön. 

Läs gärna mer om Valdemarsviks stad och Gryts skärgård via följande länkar:

Valdemarsvik: https://visit.valdemarsvik.se/nyheter/

Grytportalen: https://www.gryt.se/

Visit Östergötland/Gryt: https://www.visitostergotland.se/inspireras/ostgotaskargarden/ 

Planritning

Ansvarig fastighetsmäklare

Birgitta Johansson
Fastighetsmäklare

Extra kontakt

Hans Larsson
Kontorschef