Såld Välskött 1800-talstorp med sjöutsikt!

Forsum Albacken 1

Ringarum

Välskött 1800-talstorp med sjöutsikt!

Välkommen till denna enkla sommaridyll med både sjöutsikt och kvällssol bara några hundra meter från Stolångens strand! Detta charmiga och för tiden rymliga 1800-talstorp med stora och ljusa rum har genom åren varsamt renoverats i gammal stil. Här lever man enkelt och med dagens teknik i form av solpaneler finns tillgång till både el och rinnande vatten. I huvudbyggnaden finns två vedspisar och två rörspisar vilka tillsammans står för uppvärmningen. På den lummigt inramade och insynsskyddade tomten finns förutom huvudbyggnaden en vedeldad bastu med sk pannmur för tvätt och disk, en snickarbod samt en förrådsbyggnad med torrdass.

Läget intill Forsums naturreservat skänker själen välbehövlig avkoppling och ger dessutom möjligheter till långa sköna promenader i vår vackra natur. I närområdet finns det dessutom gott om svamp och bär.

Fakta

Adress:
Forsum Albacken 1
Område:
Ringarum
Kommun:
Valdemarsvik
Fastighetsbeteckning:
FORSUM 1:19
Typ:
Fritidshus
Ägandeform:
Småhus - Friköpt
Byggnadstyp:
2 plans 1800-talstorp
Vatten och avlopp:
Vatten via gemensam grävd källa. Avlopp saknas.
Fönster:
Englas med innanfönster
Uppvärmning:
Eldstäder och fotogenvärmare
Ventilation:
Självdrag
Fasad:
Trä
Tak:
Tvåkupigt tegel
Stomme:
Timmer
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Torpargrund
Grundmur:
Natursten
Eldstad:
Två rörspisar samt två vedspisar

Ytor

Tomtarea
2 155Kvm

Ekonomi

Energideklaration

Driftkostnad

Beskrivning

Friskrivning

Observera att fastigheten säljs med sk friskrivningsklausul vilken även omfattar sk Dolda Fel. Det är därför av särskilt stor vikt att man som köpare före köpet noggrant undersöker fastighetens skick.

Interiör

Farstukvist/Veranda

Entré sker via en väl tilltagen entréveranda vilken byggdes till 2014. Tidigare fick man gå direkt in i entréhallen med blöta kläder och smutsiga skor. På farstukvisten har man skön morgonsol så här avnjuts med fördel frukostmackan under varma dagar. 

ENTRÉPLAN

Hall/entré

Som sig bör i gamla torp finner man i entréhallen en platsbyggd garderob för ytterkläderna. Det finns även ett skafferi med friskluftsintag under trappan. I hallen finns slutligen också en gammaldags platsbyggd hatthylla med gamla krokar under.

Kök

Köket är i princip bevarat i originalskick men upprustat. Den platsbyggda skänken med överskåp har kompletterats med ett antal moderna underskåp i liknande stil. Ovan dessa en arbetsbänk och diskho med utsikt mot sjön nedanför. Trägolvet är målat liksom även takpanelen. I köket finns en fungerande vedspis men även en gasolspis samt en gasolkylskåp. Gasoltuben är placerad på utsidan vid entrén.

 

Storstugan

Här finner man synnerligen snygga och välbevarade såpade golvplank och ett pappspänt innertak. På väggarna sitter en gammaldags papperstapet. I storstugan finns en fungerande rörspis murad av säljaren samt fönster åt tre håll vilket ger massor av ljus. Vid det fönster där matplatsen är placerad har man skön utsikt mot sjön till middagen. I storstugan finns slutligen en platsbyggd garderob.

ÖVRE PLAN

I och med att det ursprungligen varit två separata bostäder i huset ser övre planet i princip likadant ut som det nedre.

Övre hall

Här är det trägolv och träpanel på väggarna och det finns en lucka till vinden som är helt golvlagd vilket är ganska ovanligt. På vinden finns ett gammalt månformat fönster på varje gavelspets.

Gamla köket/Sovrum

Här återfinns det välbevarade och såpade originalgolvet och väggarna är klädda med gammaldags tapeter. Eftersom detta tidigare var övre planets kök finns all platsbyggd skåpsinredning bevarad. Vedspisen finns också kvar och är i allra högsta grad fungerande. Från köksbänken med den inbyggda lilla vedlåren har man fin vy över sjön. I anslutning till detta rum finns också ett litet förrådsutrymme där laddningen från solpanelen på taket laddas ner i två batterier. 

Storstuga/Sovrum

Även i detta ljusa och rymliga sovrum är originalgolvet såpat och innertaket pappspänt. Väggarna är lerklinade på gammalt vis. Liksom i nedre planets storstuga finns fönster åt tre håll och även här en fungerande rörspis. Här vaknar man gott till en fantastiskt vacker utsikt mot sjön.

Uthus 1

Den nyaste av bodarna har en trästomme klädd med panel och enkupigt tegel på taket. Den är grundlagd på natursten kring sekelskiftet 1900. På taket finns en solpanel för laddning av skruvdragare och andra praktiska verktyg och trädgårdsredskap. Vänstra delen av boden är delvis isolerad och rymmer en vedeldad bastu samt en vedeldad vattentunna (sk. pannmur) för uppvärmning av vatten för tvätt och disk. I utrymmet finns en golvbrunn.

I den högra delen av byggnaden finns snickarboden med allt som behövs för torpets underhåll. Även plats för gräsklippare, bensindrivet elaggregat, mm. På gaveln finns ett mindre förråd där bland annat reservpannor av taktegel finns staplade.

Uthus 2

Denna byggnad skulle behöva lite kärlek i form av underhåll. Även denna har en stomme av trä klädd med träpanel samt enkupigt tegel på taket. Denna byggnad är grundlagd på natursten. Den rymmer två separata förråd för förvaring av diverse ting bra att ha saker. På baksidan finns det klassiska dasset som har två holkar, båda med urinseparering vilken är godkänd av Miljö o hälsa.

Trädgård

Tomten består delvis av trädgård och gräsmatta men även delvis av naturtomt och i anslutning till grannens tomtgräns finns en liten bäck som porlar rogivande. Tomten är i princip helt insynsskyddad och det finns ett flertal gamla perenner och buskar som blommar vackert. Det finns faktiskt också ett specialbyggt litet växthus utan tak som funkar utmärkt för odling av till exempel tomat, gurka, köksörter och chili. I och med att det inte finns något tak får växterna möjlighet till naturlig bevattning när det regnar och man inte är på plats.

 

Jordkällare

I anslutning till den lilla bäcken finns denna väl tilltagna jordkällare som funkar perfekt för förvaring av kylda drycker, grönsaker, mm. Vintertid funkar den bra för förvaring av t ex färgburkar och annat som inte tål att frysa då det ännu aldrig varit kallare än strax över nollan i den.

Allmänt

Huvudbyggnaden är hitflyttat från annan plats, troligen år 1900 men det kan vara byggt redan på mitten av 1800-talet. Huset målades om 2020 då även originalfönstren kittades om och målades. Här har man bott året om fram till 1970 men efter det har fastigheten endast används som sommarhus. Allt är renoverat i gammal stil med till exempel lerklinade väggar i några rum och gamla rörspisar varav den ena är tillverkad 2009 i enlighet med gamla metoder.

Det finns inget dricksvatten, el eller avlopp på fastigheten. Dock finns två solpaneler som till exempel ger den belysning man behöver och även som sagt fungerar bra för att ladda diverse redskap och verktyg. Solpanelerna går förstås att utöka och förbättra. Fastigheten har servitut på en vattenkälla belägen på Holmens mark och därifrån pumpas vatten upp till en tunna för bevattning och annat. Dricksvatten hämtar man i t ex Ringarum eller Gusum. 

Alla eldstäder är sotade och brandskyddskontrollerade 2020.

Vid sjön Strolongen finns möjlighet till båtplats på land men ingen brygga. Man får dra upp båten efter turen på sjön. På våren får man ta med sig lien och slå lite vass. Det finns inget servitut avseende bad- och båtplats utan bara ett muntligt löfte från markägaren. Vid sjön finns även en liten, liten sandstrand där nuvarande ägare brukar bada. 

Bara någon km bort finns Forsums naturreservat. Forsums gammelskog är ett naturreservat i Valdemarsviks kommun i Östergötlands län. Området är naturskyddat sedan 2013 och är 98 hektar stort. Reservatet består av tallskogsklädda hällmarker, granskog med inslag av lövträd och sumpskog. Följ länken och läs mer.

https://www.lansstyrelsen.se/ostergotland/besoksmal/naturreservat/forsums-gammelskog-naturreservat.html

 

 

Säljaren berättar

En vårdag för 20 år sedan begav vi oss av till fyra olika adresser under en och samma dag för att titta och eventuellt hitta ett sommarställe. Efter "rundturen" var detta hus en klar vinnare. Läget är fantastiskt och för oss var det viktigt att ingen hade "förstört" huset med felaktiga renoveringar (utom vissa färgval!). Vi blev "byggnadsvårdare", gick bland annat en kurs i lerklining och min man en murarkurs. Vi har vårdat huset till stor del med gamla metoder (tak, väggar, fönster, osv), pö om pö. Men här har vi också njutit av fågelsång, lantligt lugn, bär- och svampplockning. På kvällarna har vi suttit ute på baksidan av huset med familj och vänner och grillat, tagit ett glas (eller två) och njutit av den fantastiska solnedgången på andra sidan sjön.

Det har varit mycket jobb men huset fungerar så bra utan el och vatten (som man säger) men med dagens teknik har vi ju både el och rinnande vatten (ända till tunnan). De stora rummen och tomten ger utrymme för många utan trängsel och atmosfären när man stiger in i huset är oslagbar! Hoppas att ni som kommer efter oss upplever detsamma.

Hälsar Tuula och Lennart

Planritning

Ansvarig fastighetsmäklare

Birgitta Johansson
Fastighetsmäklare

Extra kontakt

Hans Larsson
Kontorschef

Bilder