Header image
Såld Charmigt torp med sjöutsikt och rätt till brygga!

Vångsten 6

Valdemarsvik

Charmigt torp med sjöutsikt och rätt till brygga!

Charmiga Lurbacka är ett torp med gamla anor som flyttades från Ulriksdals Slott till sin nuvarande plats 1962. Det syns bland annat på de gamla detaljerna såsom vindflöjeln, de sirliga gångjärnen och de dubbla entrédörrarna. Torpet lär på sin ursprungliga plats ha nyttjats som jaktstuga och sedan på denna plats byggts till. Stugan innehåller nu en storstuga med öppet till nock, ett delvis nedmonterat kök samt två sovrum och en toalett. En öppen spis och en järnkamin bidrar till stämningsfull uppvärmning och från altanen under tak på entrésidan ser man Valdemarsvikens glittrande vatten. Dessutom har man servitutsrätt till brygga bara ett par hundra meter från fastigheten. På tomten finns även en friggebod i gott skick samt en förrådslänga. Välkommen att boka tid för visning!

Fakta

Adress:
Vångsten 6
Område:
Valdemarsvik
Kommun:
Valdemarsvik
Fastighetsbeteckning:
VÅNGSTEN 4:10
Typ:
Fritidshus
Ägandeform:
Småhus - Friköpt
Byggnadstyp:
1 plans fritidshus
Byggnadsår:
1962 Byggnaden flyttades hit då
Vatten och avlopp:
Enskilt sommarvatten från gemensam borrad källa via servitut/Enskilt eget reningsverk anlagt 2020.
Fönster:
2-glas kopplade med spröjs
Uppvärmning:
Direktverkande el samt eldstäder
Ventilation:
Självdrag
Fasad:
Liggande träpanel
Tak:
Plåt
Stomme:
Timmer och Trä
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Krypgrund
Grundmur:
Stenfot/natursten
Eldstad:
Öppen spis samt järnkamin
TV- Internetutbud:
Fiber finns i vägen men är inte framdraget till huset

Ytor

Tomtarea
2 097Kvm
Boarea
51Kvm

Ekonomi

Energideklaration

Driftkostnad

Beskrivning

Friskrivning

Observera att då fastigheten ägs av ett dödsbo säljs den med sk friskrivningsklausul vilken även omfattar säljarens ansvar för sk dolda fel. Det är därför av särskilt stor vikt att man som köpare före köpet noggrant undersöker fastighetens skick.

Interiör

Entré

Via en klassisk veranda under tak och med sjöutsikt leder vackra gamla pardörrar oss in till stugan.

Hall

Innanför ytterdörren finns plats för att hänga av sig ytterkläderna. I hallen finns också ett linneskåp samt en järnkamin.

Storstugan

Denna är öppen till nock med vitlaserad träpanel i taket och det finns en lucka till ett litet loft. I storstugan finns stugans andra eldstad vilken är en öppen spis. Från fönstret vid matplatsen har man skön utsikt mot vattnet nedanför.

Kök

Köket, som är placerat mot skogen på ovansidan av fastigheten, är i skrivande stund under renovering. Köket är litet men klart funktionellt i och med att det är utrustat med både spis, kyl/frys samt en köksbänk. Rivning av inredningen i köket har påbörjats men nu får köparen ta över arbetet för att denne ska få chansen att göra det till vad man själv önskar.

Sovrum

Det större sovrummet närmast entrén har plats för två sängar. Det gamla trägolvet är slipbart och i rummet finns en platsbyggd garderob. Detta sovrum är placerat på stugans sydöstra gavel och genom fönstret silar morgonsolens strålar.

Sovrum

Även detta lite mindre sovrum har ett slipbart gammalt trägolv och är utrustat med en platsbyggd garderob. Också detta sovrum har sin placering på den sydöstra gaveln med fönster delvis mot morgonsolen.

Toalettutrymme

Utrustat med wc och handfat. På väggarna är det bröstpanel. I detta utrymme finns husets elcentral samt en separat central för det nyinstallerade reningsverket.

Gäststuga

Denna friggebod om ca 10 Kvm av märket Sorselestugan är byggd 1989. Den är grundlagd på plintar, har en stomme av trä samt papp på taket. Stugan används som gästrum och har plats för 2-4 personer.

Förrådslänga

Denna länga i behov av lite kärlek är grundlagd på plintar, har en stomme av trä och eternit på taket. Längan är fördelad på tre separata utrymmen i form av ett litet gästrum, en snickarverkstad samt ett utrymme som tidigare användes som duschrum. 

Allmänt

Delar av huvudbyggnaden är hitflyttad från Ulriksdals slott. I stugan hölls före flytten jaktmiddagar. Det finns flera gamla handsmidda lås och gångjärn och en vindflöjel som alla räddades hit när den gamla gården Agnesberg på Ulriksdals ägor revs 1961. Det finns handlingar från 1731 där namnet ¨torpet Lurbacka¨ nämns men det avser inte detta torp. Torpets namn återfinns idag på en väg som fått namnet Lurbackavägen.

I handlingarna står det att nybyggnadsår är 1962 men det var det året som torpet flyttades till sin nuvarande plats.

Bjälklaget i storstugan, hallen och köket byttes 2016 och invändigt anlades ett nytt vitlaserat trägolv.

Stugans båda eldstäder har inte använts på länge vilket gör att de bör kontrolleras innan eldning sker. Den öppna spisen verkar dessutom ha satts igen av någon anledning.

Nytt godkänt reningsverk (Mälaren 6 låg) från 2020. Då systemet är sparsamt använt har det ännu ej slamtömts. Första gången detta ska ske är nu i oktober 2022. Sedan sker detta vartannat år enligt en beslut från Valdemarsviks kommun.

Den gamla avloppsanläggningen till vilken man har servitutsrätt är helt nedmonterad men servitutet finns förstås kvar. Anläggningen var belägen på ängen framför fastigheten.

Elen för pumpen till den gemensamma vattenkällan betalas av ägaren till Lurbacka. Det är totalt tre hushåll anslutna till vattenkällan: Dels förstås Lurbacka men även byggnaden Sjöblick belägen på Vångsten 4:6 samt Strandstugan belägen på Vångsten 4:9. 

Servitut på rätt till delad brygga bara en kort promenad från fastigheten finns.

En del av inventarierna kan efter separat överenskommelse ingå i överlåtelsen såsom möbler, verktyg, redskap, mm.

Tomten

Tomten som är delvis sluttande, är i huvudsak en lättskött naturtomt som gränsar mot skog på ovansidan. I och med att stugan ligger högt ser man Valdemarsvikens vatten både mot söder, där bryggan är belägen samt mot väster där Hammarstens vårdkase syns i bakgrunden.

På tomten finns diverse perenna växter såsom t ex en vacker lilablommande Rhododendron. Dessutom finns det gott om både blåbär, lingon och svamp i den omgivande skogen.

Himmelriket

Vi funnit en skön liten glänta långt från larmande stad.

Av aftonsols strålar bestänka tågar vita björkar i rad.

Mot spegel i blånande vatten man hör vingars brus

från andflock som flyr bort från skratten och sången i gästfritt sommarhus.

 

VIKEBODA i sommarsol - trädgårdsblomster och skogsviol,

¨limpans¨ trollklump mot kvällslugn vik - VIKEBODA på vår jord är himlen lik.

 

/Författare okänd

 

Valdemarsvik

Valdemarsvik är framför allt en trevlig sommarstad. Då sjuder staden av liv medan den är något slumrande under resten av året. I stadens centrum finner man förutom ett flertal trevliga butiker vilka erbjuder t ex kläder och hantverk också den trevliga gästhamnen med möjlighet att hyra båtplats. Vidare finns i centrala Valdemarsvik även ett flertal mysiga caféer och restauranger samt sommartid även den populära glasskiosken Havsbris belägen på sparbankstorget för besökarna att njuta av.

För den bofasta befolkningen finns allt man kan behöva i form av förskola och skola för barnen, idrottsanläggning, vårdcentral, folktandvård, matbutiker, bilverkstäder samt kollektiva kommunikationer.

Många är de som besöker Valdemarsvik med husbil och fritidsbåt. Valdemarsvik har dessutom en egen träbåtsförening, Waldemarsviks träbåtsförening, vilken är en ideell förening. Sommartid finns föreningens båtar att betrakta i träbåtshamnen i centrala Valdemarsvik. Här kan man kan strosa på bryggorna, njuta av vackert bevarade och välvårdade träbåtar av olika slag. Föreningens största evenemang är Waldemarsviksrodden, ett evenemang i förra sekelskiftets anda, med rodd utifrån Valdemarsviken och med skärgårdsmarknad på kajen. För ungdomar arrangeras ”Piratresan” i regel en lördag i augusti innan skolan startar. Sjöslag och skattjakt är inslag på denna resa. Föreningen ordnar även andra evenemang för medlemmarna av mer social karaktär. Du kan läsa mer om träbåtsföreningen via länken https://www.vikenstf.se/

Från Valdemarsvik är det landvägen bara ett par mil till populära Fyrudden från vilken man når Gryts vackra skärgård. Vill man hellre ta båten är det bara att lägga ut från sin hyrda båtplats vid bryggan och gå Valdemarsviken ut. Gryts skärgård erbjuder bland annat båtutflykter, kajakuthyrning, cykling samt vandring längs Östgötaleden. Populära utflyktsmål är vidare Häradsskärs fyr, Kärlekens trädgård i Lilla Vik samt öarna Harstena och Ekön. 

Läs gärna mer om Valdemarsviks stad och Gryts skärgård via följande länkar:

Valdemarsvik: https://visit.valdemarsvik.se/nyheter/

Grytportalen: https://www.gryt.se/

Visit Östergötland/Gryt: https://www.visitostergotland.se/inspireras/ostgotaskargarden/ 

Planritning

Ansvarig fastighetsmäklare

Birgitta Johansson
Fastighetsmäklare

Extra kontakt

Hans Larsson
Kontorschef