Såld Pampig och representativ våning i toppenskick!

Knäppingsborgsgatan 11

Centralt

Pampig och representativ våning i toppenskick!

Detta före detta advokatkontor har genomgått en total förvandling och måste nu anses vara en av de mest välrenoverade och exklusiva våningarna centrala Norrköping har att erbjuda! Här finner du väl tilltagna sociala ytor i kök och vardagsrum, vackra pardörrar, fiskbensparkett i alla rum, djupa fönsternischer, höga golvlister, väggspeglar samt takstuckaturer. Lägenheten är genomgående med stora ljusinsläpp och en väl tilltagen takhöjd. Två av sovrummen vetter mot den lugna innergården och har var sitt eget duschrum medan tillfälliga gäster får begagna sig av gästtoaletten. Köket är stort och umgängesvänligt med plats för många till bords. I och med takhöjden får man plats med extra mycket köksskåp. Efter middagen tar man med fördel plats i det ljusa och trevliga vardagsrummet vilket har en vackert svängd balkong med utsikt mot Olaiparken.

Fakta

Adress:
Knäppingsborgsgatan 11
Område:
Centralt, Norrköping
Kommun:
Norrköping
Lägenhetsnummer:
70-1  /  1102
Typ:
Bostadsrätt
Ägandeform:
Lägenhet - Bostadsrätt
Andelstal ägande:
0.02050800%
Byggnadstyp:
Flerbostadshus
Byggnadsår:
1903-1938
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Ventilation:
Mekanisk vilken styrs av en för lägenheten egen nymonterad fläkt på taket.
Balkong:
Pampig inbyggd balkong med vy mot Olaikyrkan
Förråd:
Ett vindsförråd tillhör lägenheten
TV- Internetutbud:
Tele2 100/100
Inkluderat i avgift:
VA, renhållning, bredband, kabel-TV:s grundutbud samt fast kostnad avseende hushållsel
Ej inkluderat i avgift:
Elförbrukning avseende hushållsel samt värme
Hiss:
Ja
(Gammal, charmig och nyservad)

Ekonomi

Energideklaration

Driftkostnad

Förening

Brf Pelikanen 15
725000-3741
Ja
Nej

Brf Pelikanen

Brf Pelikanen består av 72 bostadsrättslägenheter, samt 11 lokaler vilka upplåts med hyresrätt. Föreningens byggnader är uppförda mellan åren 1903-1938 och är belägna på adresserna Knäppingsborgsgatan 9-11 och Hospitalsgatan 12-14. Föreningen gjorde en omfattande renovering av byggnaderna 1979-1980. Bostadsrättsföreningen registrerades 1956.

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad i Trygg-Hansa. Hemförsäkring bekostas individuellt av bostadsrättsinnehavarna medan bostadsrättstillägget ingår i föreningens fastighetsförsäkring. 

Inom föreningen finns två tvättstugor samt två cykelförråd att tillgå. Det finns även en gästlägenhet att hyra men den används för närvarande som flyktingboende för flyende från kriget i Ukraina. Slutligen finns även ett miljörum för källsortering.

Boendeparkering tillämpas, f.n 250 kr i månaden. 

Förevarande lägenhets nettoskuldsättning uppgår till 167 303 kr. Denna är beräknad utifrån 2022 års årsredovisning samt utifrån andelstal årsavgift.

Tidigare utfört underhåll

2011 - Fasader, fönster, gemensamma utrymmen, gårdar och grönanläggningar. 
2012 - Hissar.
2013 - Porttelefon.
2014 - Målning av trapphus. 
2015 - Tvättstugeutrustning och stamspolning. 
2016 - Tak och hissar 
2017/18 - Föreningen har byggt om tidigare hyreslokaler till bostadsrätter och sålt dessa.
2019 - Fönsterrenovering påbörjad, beräknas pågå under 3-4år.
2020 - Byte av styrventil i undercentral.
2020 - Byte plåttak på hisschakt.

2021 - Stammarna relinades

Föreningens ekonomi är god. Månadsavgifterna sänktes med 20% från Januari 2021. Man har även tillämpat en avgiftsfri månad då och då.

From 2023 kommer elkostnaden att debiteras utifrån faktisk förbrukning per lägenhet istället för som tidigare då den fördelades utifrån respektive lägenhets boarea. Även nätavgifterna kommer att debiteras till alla medlemmar. Den totala elkostnaden kommer också att momsbeläggas vilket innebär en höjning av kostnaden med 25%. Plus den eventuella ökning som beräkningen utifrån faktisk förbrukning kan komma att medföra. Elkostnaden debiteras via månadsavin tillsammans med månadsavgiften. Enligt föreningen innebär förändringen för den aktuella lägenhetens del en trolig höjning på 300 kr/mån vid oförändrad förbrukning.

För mer info, vänligen läs årsredovisning och stadgar samt besök föreningens hemsida https://www.pelikanen15.se/

En genomläsning av fastighetens historik rekommenderas. Följ bara länken: https://www.pelikanen15.se/?rID=1059&page=v%E5r+historia

Beskrivning

Interiör

Genomgående för hela lägenheten är att det ligger vacker fiskbensparkett på golven i alla rum utom i våtutrymmena. En del parkett är original medan en del är nylagd i samma stil, stav för stav.

Hall

Via vackra gamla och gedigna pardörrar välkomnas vi in till en stor delvis möblerbar hall. Längs ena väggen finns flera garderober med vita spegeldörrar. På en annan vägg finns vackra krokar för ytterkläderna. Genast när man kommer in genom ytterdörren möts man av gästrummets vackra fönster och slås av rymden i lägenheten.

Gästrum / Sovrum / Arbetsrum

Beläget i anslutning till entrén med stora fönster mot vackra Sankt Olai kyrka. 

Kök

Det stora och ljusa köket nås dels via pardörrar från hallen och dels via skjutdörrar, med inslag av mönstrat glas, från vardagsrummet. Köket har tre stora ljusinsläpp mot Olaiparken och i princip ingen insyn i och med våningens läge gentemot kyrkan. På ena väggen i köket finns själva köket med en arbetsbänk av extra tålig komposit med nedsänkt tvådelad diskho. Kompositen återfinns även som stänkskydd på väggen ovan bänk och spis. Vitvaror i form av en induktionshäll med motorburen spisfläkt i rostfritt, varmluftsugn, inbyggd micro samt en integrerad kyl/frys och en dito diskmaskin. På den andra väggen finns köksinredning med vitrinskåp, lådor en bänk. I denna möbel finns mycket gott om förvaring och andra små finesser.

Vardagsrum

Via vackra skjutdörrar med blyinfattat motivglas från köket når man detta stora och härliga rum som utgör våningens hjärta. Vackra gamla pardörrar leder oss ut till en svängd balkong vilken vetter mot söder. Från balkongen har man god uppsikt över vad som händer i parken nedanför. På väggen har man valt att sätta in vacker bröstpanel med speglar och under stuckaturerna effektfull belysning vilken förhöjer stämningen i rummet kvällstid.

I vardagsrummet finns en kakelugn som inte får användas i nuvarande skick. Att istället elda ljus i luckan blir riktigt stämningsfullt och kan varmt rekommenderas. Möjlighet finns dock att täta murstocken så att kakelugnen återigen blir eldningsbar. Åtgärd samt besiktning bekostas av bostadsrättsinnehavaren och ett avtal gällande användningen behöver tecknas med föreningen.

Inre hall

Den inre hallen leder oss vidare till en privat sovavdelning omfattande dressing room, sovrum och duschrum.

Sovrum

Via den inre hallen kommer man till detta sköna sovrum med fönster mot gården. I rummet finns en mindre klädkammare där man också valt att placera teknikcentralen.

Duschrum

I anslutning till den inre hallen finns detta duschrum med klinker med vattenburen golvvärme och vita helkaklade väggar. Utrustat med wc, handfat i kommod med spegelskåp, duschplats med vibara glasdörrar samt en elburen handdukstork. I taket sitter infällda dimbara spotlights.

Gästtoalett

På vår väg till master bedroom passerar vi gästtoaletten vilken är belägen i anslutning till entréhallen. Här har man valt att lägga in ett marmorgolv med vattenburen golvvärme. Väggarna är halvkaklade med en passande tapet ovan. I utrymmet finns wc och handfat och i taket sitter infällda dimbara spotlights.

Master Bedroom

Här sover man kungligt och har tillgång till eget badrum en suite. Detta rymliga sovrum har också fönster mot norr och den lugna innergården.

Badrum / Tvättstuga

I anslutning till master bedroom finns ett badrum kombinerat med tvättstuga. På golvet ligger ett klinker i grått och vitt med vattenburen golvvärme. Väggarna är helkaklade i vitt och kranarna i handfat och badkar går i en guldliknande färg. I taket finns både infällda dimbara spotlights och takstuckaturer. En härlig blandning av gammalt och nytt! Badrummet är utrustat med wc, dubbla handfat i kommod med belysning under och en stor rund spegel med belysning i ovan. Vidare finns ett badkar med tassar och en elburen handdukstork. I badrummet finns även den egna tvättavdelningen med en tvättbänk med nedsänkt ho, väggskåp, tvättmaskin samt torktumlare.

Förvandlingen

Ägaren har lagt ner ett enormt jobb på att återskapa det gamla advokatkontoret till den pampiga och imponerande våning som den en gång var och nu åter är. När lägenheten köptes var köket beläget i Master bedroom och de övriga rummen användes som kontor och förråd. Delvis med annan parkett ovanpå det vackra originalgolvet och några rum helt utan parkett. I rummen utan parkett har golven riktats upp och det har lagts ny matchande fiskbensparkett, stav för stav. Till och med i den lilla klädkammaren. Samtliga lägenhetens dörrar, dörr- och väggspeglar, stuckaturer och golvlister har av skickliga hantverkare återskapats i tidsenlig stil.

Två nya våtutrymmen och en gästtoalett har skapats. I golven i både duschrum och badrum finns vattenburen golvvärme ingjuten i armerat flytspackel. Samtliga installationer avseende el, vvs och ventilation är nya och dessutom infällda i väggar, golv och tak. Köket är uppbyggt på en helt ny plats med allt arbete det har inneburit i form av nya vatten- och avloppsledningar, ventilationskanal för köksfläkten, mm.

Ett antal dörrhål i lägenheten har tagits upp där det tidigare var hel vägg vilket har inneburit att man fått skapa nya vackra dörrar i gammal stil. Bland annat gäller det de vackra skjutdörrarna mellan köket och vardagsrummet. Nya specialdesignade elementskydd har också monterats. En del takstuckaturer fanns medan andra har återskapats. I alla rum finns luckor i väggen där kablage för TV och data döljs. Det finns markiser ovan fönstren till rummen mot gatan samt persienner i alla rum utom i Master bedroom men där finns istället en rullgardin. Samtlig belysning har dimmerfunktion och är anslutna till Plejd som styrs via en app i mobiltelefonen.

Säljaren berättar

Vår vackra våning är underbart charmig med fantastisk takhöjd och rymd, vackra fönster och stuckaturer. Planlösningen är verkligen väldisponerad. Lägenheten har ett perfekt läge mitt i stan med närhet till affärer, restauranger, kaféer, nöjen, tåg och bussar. Från köket och vardagsrummet har vi vacker utsikt över park och kyrka och ingen insyn. Föreningen jobbar aktivt för att hela tiden utveckla och förbättra föreningen. Bland annat genom att skapa nya lägenheter för att ytterligare utöka de gemensamma intäkterna.

//Lotta och Leif

Historik

Saxat ur berättelsen om fastighetens historik:

Den så kallade Wockatzska gården revs 1904 för att ge plats för detta nybygge. Det är inte konstigt att man blev imponerad, för det var verkligen ett magnifikt palats som arkitekt Pihlström hade skapat, i den för tiden så förhärskande jugendstilen. Dessutom, högre än någon annan byggnad i närheten framstod huset när det var färdigt till och med som ännu större än det var. Det var ett magnifikt palats som arkitekt Pihlström hade skapat. Så magnifikt att det till och med blev motiv på ett vykort från 1915. Det var också mest fint folk som hade råd att flytta in. Åtminstone gällde det i det monumentala gatuhuset. Mot gatan visade huset upp en tjusig fasad med stora, inbyggda balkonger. Men på andra sidan huset, fanns en trist och sammanpressad gårdsbebyggelse, där solen bara under en kort tid kring midsommar nådde ned till fönstren underst i den fem våningar djupa gårdsbrunnen.

Läs gärna hela den spännande berättelsen via följande länk: https://www.pelikanen15.se/?rID=1059&page=v%E5r+historia

Dokument

Planritning

Ansvarig fastighetsmäklare

Birgitta Johansson
Fastighetsmäklare

Extra kontakt

Hans Larsson
Kontorschef