Såld Birger Sjöbergs älskade Villa Daghill

Källgatan 12

Gamla Ramlösa

Birger Sjöbergs älskade Villa Daghill

För 100 år sedan fann den svenska skalden, författaren, vissångaren och journalisten Birger Sjöberg ro att skriva sina visor och romaner här i Villa Daghill på Källgatan 12. Kanske kom visan ”Den första gång jag såg dig” eller romanen ”Kvartetten som sprängdes” till framför kakelugnen i herr Sjöbergs privata kammare? Satt han i den fantastiska trädgården, full av rosor, liljekonvalj, äppel- och körsbärsträd och skrev historier om kärlek, kvinnor och 20-talets småborgerliga leverne? Redan på 1880-talet ska detta kulturhistoriska hus uppförts med stor omtanke för att användas som missionshus åt Ebeneserförsamlingen. Idag ägs huset av en hängiven byggnadsvårdare, som värnat om husets karaktär, själ och ursprung.

Nu öppnar vi återigen dörrarna till detta vackra, omhuldade hus i gamla delen av Ramlösa.

Välkommen på visning!

Fakta

Adress:
Källgatan 12
Område:
Gamla Ramlösa, Ramlösa
Kommun:
Helsingborg
Fastighetsbeteckning:
ÅDERN 5
Typ:
Villa
Ägandeform:
Småhus - Friköpt
Byggnadstyp:
1 1/2 plansvilla
Byggnadsår:
1880-tal Huset är renoverat på 30- och 60-talet samt 2012 och framåt
Vatten och avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Fönster:
2-glas (1+1)
Uppvärmning:
Frånluftsvärmepump
Ventilation:
Mekanisk (endast frånluft)
Fasad:
Puts
Tak:
Papp
Stomme:
Reverterat tegel
Plåtarb.:
Lackerad plåt
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Betongplatta med vattenburen golvvärme + liten källare.
Grundmur:
Natursten
Murstock:
Ja
Badrum:
1 st
Eldstad:
Kakelugn och kamin
TV- Internetutbud:
Fiber
Gästtoalett:
Ja

Ekonomi

Energideklaration

Driftkostnad

Beskrivning

Ett stycke kulturhistoria

Detta kulturhistoriskt intressanta hus från 1880-talet skänker mången tanke åt Ramlösa och bygdens forna leverne. Den en gång verksamme skalden, vissångaren, författaren och journalisten Birger Sjöberg fann arbetsro just här, i vackra Villa Daghill på Källgatan 12. Tonerna från "Den första gång jag såg dig" ljöd mellan väggarna som handmålats av herr Sjöberg själv i marmorerat grönt. Idag kan man fortfarande se detta på en av ovanvåningens spegeldörrar. Hela Birger Sjöbergs litterära produktion mellan 1921-1929, skapade ur fantasi och verklighet om Helsingborgs småborgerliga folkliv, kom till liv här på kammaren. Den vackert rundade kakelugnen i hörnet av kammaren inte i bruk, men värmde säkert gott vid skrivbordet framför fönstret kalla januarikvällar.

Villa Daghill byggdes med stor omsorg och känsla ursprungligen som gudtjänst- och församlingshus åt Ebeneserförsamlingen. Därefter kom huset i en järnvägstjänstemans ägo och Birger Sjöberg fann sin diktarbostad här. Här levde och verkade han från 1918 fram till sin död 1929 tillsammans med sin hushållerska Anna Rosdahl. Fröken Rosdahl bedrev fram till några år efter författarens död pensionatet "Fridas hus" på nedervåningen, uppkallat efter Birger Sjöbergs omskaldade Frida.  

Rum för rum

Huset är uppfört av naturmaterial och ägaren har under restaureringen använt sig av återbruk i stor omfattning. I det fall man behövt komplettera med nytt byggmaterial har man letat länge för att hitta rätt. Inget har lämnats åt slumpen och varje inköp har föregåtts av otaliga timmars sökande efter rätt utseende, egenskaper och utförande i byggnadsvårdsbutiker och litteratur. Det finns en mängd originaldetaljer bevarade, vårdade genom generationer, som vittnar om en svunnen tid. Tänk om dessa rum kunde tala...

NEDRE PLAN
Takhöjden är genomgående drygt 3 meter på nedervåningen, förutom i köket som är något lägre. På nedre plan finns kök, matsal, bibliotek, sovrum med intilliggande badrum och en gästtoalett. 

Huvudentrén, ingång från gatan
Den djupt indragna huvudentrén har fortfarande originaldörrarna kvar, nu målade i grönt med linoljefärg helt enligt gammal tradition. Stentrappan kom på plats i samband med att Birger Sjöberg rustade upp huset med pengar från boken "Kvartetten som sprängdes". Pardörrarna leder in till hallen med mörkt, målat plankgolv, återbrukat från sovrummet. Svunna tider ger sig tillkänna även i dubbeldörrarna till angränsande bibliotek (idag vardagsrum), salongen och trappan som fått behålla sin patina till färg och form. I anslutning till hallen ligger även gästtoaletten. Dold förvaring samt utrustning för tv och nätverk finns under trappan.

Biblioteket/sällskapsrum
Idag fungerar det forna biblioteket som vardagsrum med fönster både mot gatan och grönskan i trädgården på gaveln. Här har ägaren installerat en kamin i gjutjärn från Jötul 2016 (med möjlighet att laga mat vid strömavbrott!) och satt upp tapeter som väl speglar 1920-talet. Pardörrar mot entrén och spegeldörr till sovrummet i original. Här ligger ett massivt furugolv, vitpigmenterat och vaxat. 

Sovrummet
Sovrummet med angränsande badrum iordningställdes 2013, också här har tapeter från rätt tidsepok hittat sin plats. Ett av rummets fönster (på gaveln) har satts igen, men detta går med enkelhet att återställa då alla delar finns bevarade. Platsbyggda garderober. 

Salongen
Den stora salongen fungerar som matsal för omfattande sällskap - precis som förr. En given plats för takkronor och klingande kristallglas. Här målade ägaren så sent som 2018 väggarna i en grönblå kulör med inspiration från Vänersborgs museums Birger Sjöberg-utställning. Även den tidigare diskret målade väggdekoren har återskapats, men ägaren har sparat en liten bit av den ursprungliga målningen. Rummet andas sekelskifte med de höga fönstren mot gatan, takhöjden och kakelugnen i jugendstil (1920-tal) som väl pryder som givna plats i ena hörnet av rummet. Denna ska ha installerats av Birger Sjöberg efter framgångarna med "Fridas bok". Detaljer i form av originalventiler, höga golvlister och breda dörrfoder för också tankarna till gångna tider. Pardörrar mot både kök och entré och massivt såpskurat furugolv med fris.

Kök & hall mot trädgården
Ett mycket vackert, platsbyggd kök monterades med hjälp av Helsingborgs Finsnickeri. Inredning från Blum, och öppna hyllor ovanför bänkskivan i ek. Beslag från Eskilstuna Kulturbeslag. Köket är målat i linoljefärg bruten med italiensk umbra och samtliga vitvaror kommer från Siemens; kyl och frys, induktionshäll, varmluftsugn och diskmaskin. I anslutning till köket ligger husets andra entré, låt oss kalla det trädgårdsentré, med en stalldörr som leder rakt ut i grönskan. Vackert viktorianskt klinkergolv, tillverkat enligt gammal tradition och inköpt på Byggfabriken. Det tidigare köket låg där badrummet ligger idag, väggen sattes igen, och ett mindre och ett större rum tjänar idag som hall och kök sedan 2013. 

Badrummet
I samband med renoveringen av sovrummet färdigställdes också det stora badrummet. Här finns både separat dusch och inbyggt badkar, vask, platsbyggd, infälld kommod och hyllor. Badkarsblandaren, duschmunstycket och gallret under badkaret är återvunnet från ett tidigare badrum i huset. Cremefärgat kakel matchar ett vackert cementklinker av marrakechtyp. Stenytor av öländsk kalksten. 

Gästtoaletten
Gästtoaletten under trappan rymmer vask och wc, pärlspont/målat/kakel på väggarna och klinker på golv. 

Tvättstugan
I det tidigare badrummet ligger idag en tvättstuga och förråd med tvättmaskin från Bosch, gott om platsbyggda, öppna hyllor, skåp och en vask. Det viktorianska golvet går igen även här. Bänkskiva ovan tvättmaskin i ek, lika kök. Här finns även värmepumpen från Comfortzone. Förberett för torktumlare, upphängningsanordning finns i taket. 

ÖVRE PLAN

Ägaren har restaurerat och förändrat denna åldrade målarduk en våning upp successivt. Till skillnad från när herr Sjöberg levde här finns nu förberett för ett badrum och totalt tre sovrum liksom mängder av förvaringsutrymmen både på vinden och i kattvindarna som, en del av dem, idag tjänar som garderober. Man har renoverat och återställt övre plan sen 2016 precis på det sätt man bör i äldre hus - med stor eftertanke, omsorg och omtanke om materialens ursprung och funktion. Det får ta tid. Det ska kännas rätt. På så vis kan historierna fortsätta berättas. Bland annat finns 2 av de dörrar som ursprungligen målades i grönt av Birger Sjöberg själv bevarade. Gavlar och snedtak har fått ett helt nytt klimatskal i form av heltäckande lösullsisolering. 

Hallen/allrummet
I hallen ovanför trappan ligger ett återbrukat originalgolv. Takhöjden är ovanligt generös och takfönstren släpper in ordentligt med ljus. Ny kalkputs. Paneler i massivt trä, delvis handhyvlat. Taket består av återmonterad pärlspont, målat med grågrön linoljefärg.

Badrummet (förberett för) 
Ägaren har kommit en bra bit på väg med att installera ett badrum också på ovanvåningen. Här är förberett med rör- och eldragning liksom väggarna är på plats. En spegeldörr i original finns sparad för ändamålet. Här sätter man sin egen prägel på material och inredning - det tråkiga är redan gjort. 

Sjöbergs kammare
Kakelugnen i Birger Sjöbergs forna kammare har fått stå kvar (ej i bruk, krönet vilar på vinden) Det är fullt möjligt att installera ny skorsten. Originalgolvet finns bevarat, originallisterna väntar i uthuset liksom innerbågar till fönstren. 

Sovrum åt väster
Återbrukat originalgolv som slipats och såpskurats. Pappspända väggar på råspont. Klädkammare i anslutning. 

Kattvind åt väster
Ingång från hallen. Här vilar originaldörren till nedre badrummet. Nytt furugolv och äkta pärlspont. 

Sovrum åt öster
Här ligger ett underlagsgolv tänkt för heltäckningsmatta. Massiva träpaneler målade i öjablå linoljefärg. Pappspända väggar på råspont. 

Trädgården

I denna gammaldags mormorsträdgård samsas vackert blommande magnolia, pioner, järnek, buxbom, lavendelprydda grusgångar, flox, gul- och vitsippor, nunneört, vårlökar och månviol med söta hallon, körsbär, björnbär, äpplen som Ingrid-Marie, Bramley, Melonäpple och rosor - massor av rosor! Här finns rhododendron, hortensior och kaprifol. Trädgården pryds av liljekonvalj som små pärlor på marken framåt vårkanten, väl skyddade från både blåst och insyn. Det doftar och surrar överallt, vår, sommar och höst, i denna  soldränkta trädgård som gjord för barfotafötter, kaffe med dopp och 7 sorters kakor. Kanske var det just det som serverades av hushållerskan Anna Rosdahl på pensionat "Fridas Hus" som huserade på nedervåningen medan Birger Sjöberg gömde sig från turister och brunnsgäster på sin kammare i mitten på 1920-talet?

I trädgårdens bortre hörn ligger den gamla skomakarverkstaden som numera används i huvudsak till förvaring och som fönsterrenoverings- och cykelverkstad om ca 30 kvm. Här är också förberett för boende med avlopp, el och vatten. Byggnaden är i äldre skick med bevarad locklistpanel som ursprungligen fanns också på boningshuset. Idag är den gamla fasaden bevarad bakom boningshusets reverterade fasad. 

Det finns ett inskrivet servitut som reglerar parkeringen intill den egna tomten, där det är möjligt att parkera 2 bilar. Huset ligger längst ner på Källgatan är det bilfritt och högst begränsat med cyklister som passerar utanför.

Renoveringar

Nuvarande ägare har restaurerat huset med omtanke och känsla sedan köpet 2012, och kommer att kunna bistå nya ägaren med mer information och stöd om köparen så önskar.

Kort förteckning över renoveringar utförda 2012 och senare:

2012
Fönsterrenovering påbörjad på traditionellt sätt med linoljefärg, skrapat till trärent. Munblåst glas kompletterats i ytterkarm och energiglas på innerbågen. Köksfönstren är uppfräschade på utsidan, några ytterbågar i matsalen återstår. Igensatt fönster i sovrum är fullt möjligt att återställa och alla delar finns förvarade på vinden. Många bågar har fått nytt munblåst glas tillverkat på gammeldags vis i Tyskland.

2013
Huset genomgick stora förbättringar och installationerna byttes ut:  
- Ny infälld elcentral i tvättstuga. El helt utbytt (återstående slutmontering kan diskuteras med köparen). Vatteninstallationerna är helt utbytta och det är även förberett för badrum på ovanvåning. Avlopp helt utbytt, även NSVA’s inkommande servisledning i mark. 

- Värmesystem med golvvärme på nedervåningen och kompletterande radiatorer samt förberett med ledningar på ovanvåningen. Passande radiatorer medföljer i köpet (bör funktionstestas innan installation).

- Fiber är installerat och dolda rör finns för nätverk eller media till alla rum.

- Det är förberett för inbrotts- och brandlarm med dold rördragning/kablage förberett.

- Förberett för termostater i rummen på nedervåningen med golvärme.

- Bibliotek har 5.1 ljud dolt installerat och matsal 2.1 ljud dolt. (Högtalarsystem kan diskuteras)

- Ny frånluftsvärmepump från Comfortzone samt frånluftsventilationssystem installerat.

- Delvis (eftersom källare i vanlig mening saknas) dränerat och nya ledningar till dagvatten installerade.

- El, vatten och avlopp förberett till uthus, även till ett eventuellt växthus. Mark bakom uthus dränerad.

- Betongplatta gjuten inne i huset ersatte befintlig torpargrund (isolering 30 cm cellplast) samt kapilärbrytande lager av singel.

- Badrum nedervåning.

- Sovrum nedervåning och platsbyggda garderober (ingår).

- Gästtoalett.

- Köket platsbyggdes med hjälp av Helsingborgs finsnickeri, luckor i ask och inredning från Blum samt beslag från Eskilstuna Kulturbeslag. Målat med linoljefärg. Vitvaror från Siemens. 

- Lister är inköpta på Jonstorp List där det behövts kompletterats, som i t.e.x köket.

2014
- Tak samt plåt med takfotsränna samt stuprör med skarprörsvinklar. Även ny råspont.

- Heltäckande lösullsisolering av miljövänlig cellulosatyp av yttertak och övervåningens gavelväggar samt tillhörande ångbroms. 

2016
- Bibliotek samt kamin i gjutjärn från Jötul med nytt insatsrör.

- Ovanvåning renoverats och återställts löpande.

2018
- Iordningssällsande av matsalen.

- Vedförvaring, koja och förvaring av trädgårdsredskap (som lätt kan tas bort till förmån för mer vedförvaring) samt uteplats.

2019
Renovering av fasaden med traditionella metoder, nu saknas den slutgiltiga finishen så överlåts till nästa ägare.

Uppgifter lämnade av säljaren. 

Ramlösa

Ramlösa är en stadsdel, ibland kallad brunnsort, i utkanten av södra Helsingborg. Här ligger bl.a. den vackra parken med Ramlösabrunn med anor från 1700-talet. Ramlösa Hälsobrunn grundades den 17 juni 1707 av Johan Jacob Döbelius. Brunnen byggdes omkring den järnbrunn som Döbelius undersökt i början på samma århundrade. Hälsobrunnens anseende ökade snabbt och hade besökare från både Sverige och Danmark. Under Ramlösa Brunns storhetstid i början av 1800-talet besökte medlemmar av kungafamiljen och adelsfolk brunnen regelbundet, övertygade om dess hälsobringande egenskaper. I slutet av 1890-talet fann man en ny och mineralrik alkalisk källa, vilket blev starten för det moderna buteljerade vattnet och det moderna företaget Ramlösa. Samtidigt minskade hälsobrunnens ursprungliga verksamhet och den lades slutligen ner 1973. Efter flera exploateringshot under 1970-talet skyddades många av byggnaderna inne i Brunnsparken som byggnadsminnen, och nästan hela parken klassades som ett skyddsområde inom byggnadsminnesförklaringen.  

Ramlösa är en mycket barnvänlig stadsdel med närhet till fina grönområden och lekparker oavsett om du bor i den gamla eller nyare delen Grundskolor och förskolor finns det flera att välja mellan. Här finns bra kommunikationer med buss och tåg, du promenerar till stationen på 15-20 minuter genom Brunnsparken. Påfarten till motorvägen ligger också i närheten. Du kan dessutom ta dig med cykel in till centrala Helsingborg.

Det finns gott om fina löprundor i närheten, och du har Ättekulla naturreservat precis runt hörnet. Skåneleden och landborgspromenaden går förbi kvarteret där huset ligger. Närheten till Råå och Brunsskogen ger också en mängd möjligheter till både rekreation, restaurangbesök, promenader och restaurangbesök. 

I Ramlösa finns bl.a. pizzeria, bageri, restaurang och vårdcentral, men närheten till centrala Helsingborg ger dig tillgång till hela stadens utbud av kultur- och nöjesliv, butiker, restauranger, caféer och stränder. Citygross på Ättekulla når du på några minuters promenad.

 

 

Servitut

Avtalsservitut parkering, Förmån
1283IM-13/5155 - 1

Byggnadsbeskrivning

SMÅHUSENHET, HELÅRSBOSTAD FÖR 1-2 FAMILJER (220) (220)
Byggnad, värde: 1 995 000 kr
Mark, värde: 796 000 kr
Summavärde: 2 791 000 kr

Taxeringsår: 2018
Byggår: 1930
Värdeår: 1930

Planritning

Ansvarig fastighetsmäklare

Ulf Löwander
Fastighetsmäklare

Extra kontakt

Ulf Löwander
Fastighetsmäklare