Header image
Properzine Marketing LANTLIG SKÄRGÅRDSDRÖM MED BADLÄGE, BRYGGA OCH SJÖBOD!
Dolda fel-försäkrat
Besiktigat

Spinkenäs Ängbacken 3

Spinkenäs

LANTLIG SKÄRGÅRDSDRÖM MED BADLÄGE, BRYGGA OCH SJÖBOD!

Välkommen till denna extraordinära permanentbostad vid Slätbakens strand bara ett stenkast från Stegeborgs slottsruin! Den är i själva verket två och omfattar Spinkenäs 2:3 och 2:4. Endast ca 15 minuter bort ligger härliga Söderköping med Göta Kanal som sommartid sjuder av liv. Fastighetens läge och den magnifika brygganläggningen med sina pittoreska sjöbodar gör detta till ett riktigt paradis. Perfekt för den som älskar båtliv och skärgård eller som bara vill njuta av den förtrollande utsikten över det glittrande vattnet. Detta välbelägna och välbyggda hem är en oas för dig som söker den perfekta kombinationen av lantliv och elegans med närhet till havet.

Huvudbyggnaden är ett välplanerat Hultsfredshus och rymmer bland annat ett stort och härligt bondkök. En sann dröm för matlagningsentusiasten! Det inglasade uterummet med havsutsikt förlänger säsongen och ger dig möjlighet att njuta av naturen året om, oavsett väder. Totalt finns i huvudbyggnaden tre sovrum varav master bedroom har glaspartier och fransk balkong mot havet. I vardagsrummet som även det har fönster mot vattnet, finns en öppen spis att värma sig vid under den kallare delen av året. I huvudbyggnaden finns slutligen ekonomiutrymmen i form av tre duschrum, bastu, tvättstuga samt en groventré.

För gästerna eller tonåringen finns den sk ateljébyggnaden med högt i tak och stora ljusinsläpp att tillgå. I en del av byggnaden finns även en snickarbod som skulle kunna omvandla till kök och badrum. För bilen finns ett dubbelgarage med gott om utrymme för både fordon och förvaring. Elbilen laddas enkelt med hjälp av den medföljande laddstationen.

Fastigheterna är lantligt belägna och en del av Spinkenäs by. I det omedelbara närområdet finns goda möjligheter till rekreation i form av långa promenader, paddling, fiske och sköna dopp. Möjlighet kan finnas att ha några får eller lamm på den egna marken vilka skulle underlätta skötseln av grönytor och gräsklippning eller kanske bisamhällen som bidrar till pollinering och biologisk mångfald i trädgården. Även en flock höns skulle säkerligen trivas i Spinkenäs. Dessutom säkrar de familjens behov av ägg, i alla fall under den ljusare delen av året.

Spinkenäs Ängbacken är inte bara ett hem, det är en livsstil. Kontakta oss nu för att få möjlighet att uppleva detta lantliga paradis och låta drömmen bli till verklighet!

Fakta

Adress:
Spinkenäs Ängbacken 3
Område:
Spinkenäs, Söderköping
Kommun:
Söderköping
Fastighetsbeteckning:
SPINKENÄS 2:3 och 2:4
Typ:
Villa
Ägandeform:
Småhus - Friköpt
Byggnadstyp:
1 1/2 plansvilla
Byggnadsår:
1992 Ateljébyggnaden är enligt bygglov uppförd år 2000.
Vatten och avlopp:
Enskilt vatten året om från borrad källa. Enskilt avlopp till 3-kammarbrunn med markbädd. Båda gemensamt med 2 närliggande fastigheter.
Fönster:
3-glas
Uppvärmning:
Bergvärme (2023) samt solpaneler
Ventilation:
Mekanisk till- och frånluftsventilation med värmeåtervinning
Fasad:
Trä
Tak:
Betongpannor
Stomme:
Trä
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Krypgrund/delvis källare
Grundmur:
Betonghålsten
Badrum:
2 st
Eldstad:
Braskamin + öppen spis
TV- Internetutbud:
Fiber är installerat

Ekonomi

Taxeringsvärde byggnad(er):
1 821 000 kr
Taxeringsvärde tomt:
554 000 kr
Taxeringsvärde totalt:
2 375 000 kr
Kommentar taxering:
Taxeringsvärdet kommer att justeras uppåt utifrån nyligen utförd areamätning.
Taxeringen är preliminär:
Ja
Bef. pantbrev:
2st om 1 276 800 kr
Taxeringsår:
2024
Värdeår:
1992
Taxeringskod:
220

Energideklaration

Utförd
2024-03-21
C
71 kWh/m²/år

Driftkostnad

Beräknad på 2 personer
33 400 kr/år
1 000 kr/år
1 600 kr/år
2 924 kr/år
5 615 kr/år
1 000 kr/år
45 539 kr/år
Enligt säljarens uppgifter. Kostnad för hushållsel ingår i uppvärmningskostnaden. Under 2023 förbrukades totalt 16 450 kWh varav ca 3 000 kWh kan hänföras till elbilsladdaren och gemensamhetsanläggningen. Vatten/Avlopp avser slamtömning. Samfällighetsavgiften avser 2 vägföreningar. Fastighetsskatt tillkommer.
9 525 kr/år

Beskrivning

Gemensamhetsanläggning

Gemensamhetsanläggning SÖDERKÖPING  SPINKENÄS  GA:1. Avser väg.

Gemensamhetsanläggning SÖDERKÖPING  SPINKENÄS  GA:2. Avser hamnområde med brygga och sjöbodar.

Gemensamhetsanläggning SÖDERKÖPING  SPINKENÄS  GA:3. Avser vattentäkt, pumphus och pump med tillhörande utrustning samt ledningar och avloppsanläggning med tillhörande utrustning samt ledningar.

Gemensamhetsanläggning SÖDERKÖPING  SPINKENÄS  GA:4. Avser utfartsvägar från vägsamfällighetens slut, parkeringsområden med båtuppläggning samt vändplaner.

Interiör

ENTRÉPLAN

Entréveranda

Entré sker via en engelsk veranda under tak som är indragen i fasaden. Från verandan finns det en huvudentré och en groventré.

Entré/hall

Innanför huvudingången möts vi av en delvis möblerbar hall med klinker på golvet. Det är här som fiberkabeln kommer in.

Klädkammare / Förråd

I anslutning till entréhallen finns en klädkammare som även den har klinker på golvet.

Vardagsrum

Via en glasdörr nås vardagsrummet vilket har ekparkett på golvet. I rummet finns stora ljusinsläpp med vacker vattenvy mot den gemensamma brygganläggningen. I vardagsrummet finns en öppen spis med insats liksom trappan till det övre planet. Ett valv leder oss nu vidare till sovavdelningen som har en egen liten hall med parkettgolv.

Sovrum

Detta är beläget mot norr och har ljusinsläpp åt två väderstreck. I rummet finns en garderob med skjutdörrar.

Duschrum

Ytskikt i form av våtrumsmatta på både golv och vägg. Utrustat med wc, dubbla handfat i kommod med spegelskåp, handdukstork (el) samt en duschplats med vikdörrar. I utrymmet finns ett vädringsfönster.

Sovrum / Kontor

På motstående sida av byggnaden sett från det förra sovrummet finns detta rum som även det har ljusinsläpp åt två väderstreck. Det ena med skön vattenutsikt. Ovan fönstret mot söder finns en skuggande markis.

Kök

Via glasdörrar från vardagsrummet kommer vi så till köket vilket tillsammans med uterummet utgör husets hjärta så att säga.

Det stora härliga bondköket erbjuder gott om förvaring i köksinredningen som är av gedigen bok och går i vinkel. Arbetsbänkarna är av laminat med stänkskydd i form av mosaik på väggen ovan. Köket har så att säga två avdelningar. En för matlagning och en för mindre bestyr vid vilken det finns ett fönster mot uterummet och vattnet nedanför fastigheten. I vardera delen finns en diskho. I köksdelen finns en nedsänkt dubbelho, hällspis med spisfläkt, inbyggnadsugn och mikro, samt en integrerad diskmaskin. Vidare finns kyl och frys av fullhöjd och en dörr in till det stora skafferiet. Vid matplatsen finns en öppen spis samt utgång till det inglasade uterummet.

Inglasad altan

Denna är ca 20 kvm stor med glasskjutdörrar mot vattnet för att ge optimal utsikt. Golvet är beklätt med klinker med golvvärme (el). Från uterummet nås den delvis sluttande trädgården och på ett par minuter befinner man sig vid brygganläggningen med sin fikakorg.

Tvättstuga

Denna är belägen innanför köket och har våtrumsmatta på golv och vägg. Den maskinella utrustningen består av tvättmaskin och torktumlare. I tvättstugan finns även två garderober, tre väggskåp med bänk nedan samt en helt ny tvättho med underskåp.

Duschrum / Bastu

I anslutning till tvättstugan finns detta duschrum som har klinker på golvet med golvvärme och helkaklade väggar. Duschrummet är utrustat med wc, handfat, ett väggskåp samt en duschplats och en fristående bastu.

Ovan tvättstugan och duschrummet finns ett vindsutrymme.

Groventré

Detta generösa utrymme har klinker på golvet och innanför ytterdörren finns plats för avhängning. Möjlighet till förvaring finns i bland annat högskåp och på hyllor. Det är vid groventrén som enheten för solcellsanläggningen sitter.

Apparatrum

Klinker på golvet och utrustat med ett högskåp, hyllor samt en tvättvask. Här finns bergvärmeanläggningen som ersattes med en ny värmepump med bl a inverterstyrning 2023. Även centralen för den mekaniska till- och frånluftsventilationen finns här. I apparatrummet kommer vattnet in och till det finns en tillhörande kalkavhärdningsanläggning med automatisk reningsfunktion vilket innebär att inga filterbyten behövs. 

ÖVRE PLAN

Allrum

Ovan trappan finns detta lilla allrum som har snedtak och öppet till nock. Ljusinsläpp i form av ett vanligt fönster samt ett takfönster i snedtaket. Här finns plats för gäster att övernatta i t ex en bäddsoffa.

Inre hall

Denna leder vidare till Master bedroom och det finns en stor klädkammare under snedtaket.

Duschrum

Här är det klinker på golvet med golvvärme (el) samt helkaklade väggar. Utrustning i form av wc, stort handfat i kommod med spegelskåp, ett golvskåp, handdukstork (el) samt en duschplats. I utrymmet finns ett stort ljusinsläpp.

Master bedroom

Detta fantastiskt härliga sovrum med ljust trägolv och snedtak och stora ljusinsläpp mot vattnet har även en fransk balkong. Ovan fönstren finns en skuggande markis och på väggarna sitter platsbyggda hyllor.

Källardel

Denna nås endast utifrån och har delvis gjutet golv och delvis berg i dagen. Det är i detta utrymme som centraldammsugarens behållare är placerad. I denna källare finns även en extra frysbox som medföljer samt hyllinredning för diverse förvaring av hemlagade godsaker och färska grönsaker. Utrymmet lämpar sig även mycket bra som vinkällare.

Dubbelgarage

Denna byggnad är grundlagd på en betongplatta, har en stomme av trä samt betongpannor på yttertaket. Porten är fjärrstyrd och det finns en laddstation för elbil samt 1-3 fas eluttag. Ovanpå garaget finns ett vindsförråd vilket nås via en lucka ovanför garageporten. Utanför garaget finns plats för ytterligare 2-3 bilar på den gruslagda infarten.

Förråd

Dessa är tre till antalet och belägna mellan garaget och huvudbyggnaden. I förråden finns plats för t ex åkgräsklippare, fyrhjuling, trädgårdsredskap mm.

Ateljé och snickarbod

Denna träbyggnad om ca 50 kvm är kvadratisk och har ett sk pulpettak. Den är grundlagd på en krypgrund och yttertaket är klätt med plåt. Byggnaden fördelar sig på två utrymmen. Dels en verkstad/hobbyrum och dels ett gästrum/ateljé. Innanför ytterdörren finns en liten hall med klinkergolv och elgolvvärme. Även i ateljédelen är det klinkergolv med elgolvvärme. Här är det högt till tak och det finns stora ljusinsläpp mot såväl de omgivande ängarna som Slätbaken. I ateljén finns två platsbesparande och platsbyggda sängskåp. Den andra delen av byggnaden används som snickarbod/hobbyverkstad och saknar invändiga ytskikt. Såväl golv som tak och väggar består av träpanel. Även i snickarboden finns stora ljusinsläpp. Den senare delen av ateljébyggnaden skulle med fördel kunna byggas om till t ex kök och badrum. 

Hamnområde, Vatten och Avlopp

Hamnområde

Nere vid brygganläggningen belägen ca 100 m från huvudbyggnaden finns två sjöbodar med el, var och en avdelade i två separata utrymmen med egen ingång. I och med att försäljningen avser både Spinkenäs 2:4 och 2:3 nyttjar nuvarande ägare två av utrymmena. Bakom en stadig och välbyggd vägg av trä finns en yta möblerad för sköna stunder i solen och även en utedusch. I anslutning till denna sköna plats finns även en diskbänk där dagens fiskfångst kan rensas. Från den gemensamma vattenanläggningen finns en färskvattenledning neddragen till bryggan. Vid bryggan finns fyra y-bommar, en för varje fastighet. Vid dom finns plats för en större motorbåt alternativt en segelbåt. Egna och besökande båtar kan enkelt tanka både vatten och el.

Vatten och Avlopp

Den gemensamma vattenanläggningen utgörs av en borrad källa med pumphus och tillhörande pumputrustning samt ledningar fram till respektive tomtgräns. Denna är gemensam för 4 fastigheter. En ny pump installerades och nya kopplingar drogs under mars 2023 och i samband med det byttes elen från 3-fas till 1-fas. I och med det kan man vid eventuella strömavbrott driva pumpen med ett vanligt bilbatteri.

Den gemensamma avloppsanläggningen med tillhörande utrustning samt ledningar till tomtgräns delas också av 4 fastigheter. Nya luftningsrör till markbädden monterades under 2023 och därmed har Söderköpings kommun vid en kontroll 2023-11-21 godkänt anläggningen.

Kostnaderna delas lika mellan fastighetsägarna (2:2 - 2:5) om några åtgärder skulle behöver utföras på anläggningarna.

Trädgård

Spinkenäs 2:4 som huvudfastigheten heter ligger precis vid kanten av Slätbaken och den välskötta tomten sluttar lite grand från huvudbyggnaden ned mot brygganläggningen. På fastigheten finns såväl perenna planteringar som vackra prydnadsbuskar och fruktträd. Tomten går inte riktigt hela vägen ned till vattnet men mellan denna fastighet och den intilliggande grannens finns en gångväg som delas av de 4 fastigheter som har del i brygganläggningen.

Spinkenäs 2:3 är delvis bergig och påminner mer om en naturtomt med ängsmark och träd då den är huvudsakligen obebyggd. Att äga den fastigheten också är ett bra sätt att slippa insyn från grannar. Ägandet innebär förstås även en investeringsmöjlighet för framtiden.

Säljaren berättar

Vi säljare flyttade till fastigheten pga generationsskifte av den tidigare bostaden (Borum egendom). Spinkenäs 2:3 och 2:4 ligger inom gångavstånd från Borum och var därmed lite känt av oss under byggnadstiden i början av nittiotalet då vi vid flera tillfällen promenerade dit för att följa byggandet.

Vi kom alltså hit i december 2005 till ett hus som är 200 år yngre och med 200 kvm mindre boyta än det vi hade. Vi upplevde de stora fördelarna av fungerande inomhusvärme och ventilation, välisolerade fönster, ett modernt och trevligt hus där vi efter en del installerande av t.ex. extra bokhyllor fick plats med allt vi ville ha omkring oss. Extrahuset/Ateljén bredvid har fortsatt sin 3-funktion som snickarbod och verkstad medan det stora rummet har bytt funktion från pälsateljé till gästrum, bibliotek och systuga.

Under de18 åren här har vi strävat efter att hålla jämna steg med utvecklingen av husuppvärmning utan ved eller fossila bränslen. Konsumtionen av el har sjunkit från 18-20 000 kWh/år till 16 000 kWh trots ökad energiåtgång bl.a. till en elbil samt elkonsumtion från gemensamhetsanläggningarna som går på vårt system (uppskattade till ca 1,500 kWh/år). Modernisering av köket för att det skulle bättre överensstämma med dess dubbla funktion som matrum, förbättring av den digitala kommunikationen (nedgrävd glasfiberkabel för tv och telefon/data), inglasning av den södervända terrassen som ger möjlighet att njuta av solens värme och ljus redan tidigt i mars och sent in i oktober.

Den lättillgängliga skogsnaturen och alla stigar och småvägar har vi utnyttjat flitigt särskilt när vi hade hund, en springer spaniel, även om hon smakade på blåbären och svampen lite för glupskt.

Att bo med utsikt och tillgång till vatten njuter vi särskilt mycket av. Dessutom innebär gemensamhetsanläggningen med båtplatser, bad och fiske trevligt och lättsamt umgänge med våra två nära grannar och deras familjer och ibland även deras vänner.

En annan givande kontakt som var ny för oss här är deltagandet i den vägsamfällighetsförening som ordnar väghållningen och dess finansiering i dalen Väle - Spinkenäs. Det är trevligt att inte bara känna igen sina grannar utan också veta vad de heter.

Att få bo bland ekar och andra stora vackra träd är en stor njutning förr mig men den av oss som har ambitionen att kratta ihop löven höst och vår är inte alltid lika förtjust. Men det är t.o.m. ibland roligt att klippa gräset med en åkgräsklippare.

Östergötland är rikt på gamla kulturbygder med många och tydliga spår av de som bott här förut, även längre tillbaka än vikingatiden. Här bor man nära Stegeborg med spår av träd fällda på 7-hundratalet som hinder i sunden kring slottsruinen. Utsikten från vårt hus tvärs över Yxeltorpsviken visar resterna av den biskopsborg som uppfördes och förstördes två gånger under 1300-talet och påminner om de krig och konflikter som härjade i Östersjön då. Tätorten Söderköping är även rikt på fornminnen och många gamla byggnader, rester efter kyrkor och kloster.

Hälsningar från oss nöjda lantbor i april 2024/ Helena & Sune

Bo- och biarea

Observera att den taxerade bo- resp biarean för huvudbyggnaden är 124 + 20 kvm. En nyligen genomförd faktisk uppmätning ger dock ytorna 166 + 20 kvm.

Spinkenäs 2:3, mm

Fastigheten på vilken ateljén är belägen (Spinkenäs 2:3) skulle om så önskas av köparen kunna säljas vidare då det enligt gällande detaljplan finns möjlighet att bebygga den ytterligare. Fastigheten skulle med största sannolikhet innan dess även kunna avstyckas med en linje bakom ateljén för att just ateljébyggnaden ska kunna tillhöra 2:4. Enligt muntlig uppgift från bygglovkontoret bör det finnas möjlighet att uppföra en byggnad om 70 kvm byggyta på resterande del av 2:3.

Om en avstyckning enligt ovan sker innebär det att Spinkenäs 2:4 är fullt bebyggd. Möjlighet finns dock med nuvarande byggregler att uppföra Attefallshus och/eller Friggebod.

Gemensamhetsanläggningar

I samband med avstyckningen av de totalt fyra tomterna på kullen 1992 bildades gemensamhetsanläggningar avseende bland annat gemensamt hamnområde samt Vatten- och Avloppsanläggningar. Noteras kan att det alltsedan tillkomsten av dessa endast har varit två hushåll som bebott fastigheterna permanent och därmed har gemensamhetsanläggningarna nyttjats relativt sparsamt. Eventuella kostnader som kan komma att behöva nedläggas i anläggningarna delas lika mellan de fyra ingående fastigheterna.

Söderköping

Söderköping är en mysig liten stad med medeltida anor. Staden bebos idag av ca 7 000 innevånare och är i nutid kanske mest känd för Göta Kanal och dess slussar. Parallellt med Göta Kanal flyter den stilla Storån som bjuder skön avkoppling vid någon av de angränsande sittplatserna.

Stadskärnan har i stort sett bevarat medeltida gatunät och delar av staden har en äldre samlad småstadsarkitektur i trä. Under marken finns upp till tre meter tjocka lager med lämningar av medeltidsbebyggelsen. Två av Söderköpings sevärdheter är dess båda kyrkor, S:t Laurentii kyrka och Drothems kyrka, som båda är från slutet av 1200-talet. I staden finns medeltida källarstugor, det vill säga höga stenkällare med en trävåning över, bland annat Braskens tryckeri, Rådhuset (1777) och det intilliggande Blomqvistska huset (1857–1859).

Mitt i staden ligger Ramunderberget som med sina klippor lockar klättrare ifrån hela regionen. På berget finns även ett välbesökt utkikstorn.

Sommartid när kanalen är öppen myllrar Söderköping av liv. Både bofasta och turister vaknar till liv och umgås gärna på någon av stadens många säsongsöppna uteserveringar och caféer. Flera av dom är belägna i Söderköpings kanalhamn som är en hamnanläggning vars stenkaj kantas av hamnmagasin, butiker och restauranger

För den friluftsintresserade finns Ramunderbergets motionsanläggning, Söderköpings Golfklubb och Sankt Annas vackra skärgård inom ca 30 minuter med bil. Ett besök på Sankt Anna Portalen rekommenderas varmt. På https://www.sanktanna.com/ finns en mängd matnyttig information om vår vackra skärgård samt dess rörelser och aktiviteter.

Planritning

Fyll i formuläret nedan för att anmäla dig till visningen för Spinkenäs Ängbacken 3

Välj en tid för visning nedan
:
2024-07-05
:
:

Fyll i formuläret nedan för att anmäla ditt intresse för objektet Spinkenäs Ängbacken 3

Ansvarig fastighetsmäklare

Birgitta Johansson
Fastighetsmäklare

Extra kontakt

Hans Larsson
Kontorschef