Properties & Partners SKÄRGÅRDSLIV NÄR DET ÄR SOM BÄST!
Besiktigat

Ämtö Näset 1

Gryts skärgård

SKÄRGÅRDSLIV NÄR DET ÄR SOM BÄST!

Här lever du insynsskyddat och i all enkelhet på en av Gryts Skärgårds natursköna öar. I och med öns storlek finns möjlighet till en långpromenad om ca 7 km utan att behöva bli blöt om fötterna. På Ämtös östra sida finns bara fyra fastigheter, belägna på behörigt avstånd från varandra men bara minuter bort vilket gör att man får en skön känsla av avskildhet. Ytterligare en fördel med just Ämtö är att ön trafikeras av Östgötatrafiken ett flertal gånger per dag. Båten lägger till vid den egna bryggan alternativt vid grannfastighetens brygga.

Tar man sig ut för egen maskin landar man direkt på fastigheten vid den egna bryggan. Det finns även en strandremsa för barn och barnbarn att bada vid. Huvudbyggnaden har ett högt och vindskyddat läge och omges på två sidor av ett stort härligt och öppet altandäck från vilket man har strålande utsikt över både fastigheten och havet nedanför. Det finns även möjlighet att sitta under tak på en del av däcket. Via altandäcket välkomnas man in i en liten hall med plats för avhängning. Därefter stiger man in i stugan vilken har ryggåstak med öppet till nock samt en helt öppen planlösning. Båda delarna skapar härlig rymd och man ser havet nästan oavsett var i stugan man befinner sig. Den centralt placerade kaminen utgör ett bra komplement till luftvärmepumpen och värmer upp hela stugan på nolltid. Vid de stora fönstren i burspråket finns plats för trevlig samvaro med skön utsikt mot det glittrande vattnet nedanför.

Förutom huvudbyggnaden finns på den delvis sluttande och lättskötta fastigheten en gäststuga om ca 20 kvm, även den med braskamin och altandäck, en friggebod som rymmer avsaltningsanläggning och snickarbod samt ett växthus med ett vidbyggt öppet altandäck nära havslinjen.

Känns det intressant så du vill veta mer och kanske även besöka fastigheten? Då är du varmt välkommen att kontakta mäklaren för mer information!

Fakta

Adress:
Ämtö Näset 1
Område:
Gryts skärgård, Gryt
Kommun:
Valdemarsvik
Fastighetsbeteckning:
ÄMTÖ 4:45
Typ:
Fritidshus
Ägandeform:
Småhus - Friköpt
Byggnadstyp:
1 plans fritidshus
Byggnadsår:
2008
Vatten och avlopp:
Enskilt sommarvatten via egen avsaltningsanläggning/BDT-avlopp till 2-kammarbrunn med infiltration.
Fönster:
2-glas kopplade
Uppvärmning:
I första hand luft/luftvärmepump samt braskamin men direktverkande radiatorer finns att tillgå vid behov.
Ventilation:
Självdrag
Fasad:
Trä
Tak:
Tegel
Stomme:
Trä
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Plintar
Eldstad:
Braskamin

Ytor

Tomtarea
2 575Kvm
Boarea
50Kvm

Ekonomi

Energideklaration

Driftkostnad

Beskrivning

Huvudbyggnad

Entré

Huvudbyggnadens entré nås via ett stort altandäck som går runt tre sidor av huvudbyggnaden och har härlig sjöutsikt. Altanen är delvis belägen under tak.

Hall

Innanför ytterdörren finns en entréhall med trägolv och plats för avhängning samt även viss förvaring. 

Allrum/Sovrum

Inne i bostaden är det ryggåstak vilket innebär att det är öppet till nock. Den liggande träpanelen på både väggar och i taket är vitmålad vilket ger en ljus och luftig känsla. I hela huvudbyggnaden är trägolvet behandlat med hårdvax. 

Huset har en helt öppen planlösning förutom avseende toalett och dusch. Den öppna planlösningen skapar frihetskänsla och möjliggör att man kan njuta av havsutsikten oavsett var i huset man befinner sig. Det går förstås att göra ett separat sovrum om så skulle önskas. Ett härligt burspråk mot havet inbjuder till trevlig samvaro och sköna stunder med en god bok under regniga dagar. Centralt placerad i stugan finns en braskamin som värmer upp huset på nolltid när det är lite kylslaget ute. 

Kök

I köksdelen går den ljusa köksinredningen i vinkel och har delvis vitrinluckor. En gedigen furuskiva utgör arbetsbänk och mellan bänk och väggskåp sitter det ett stänkskydd på väggen. Vitvaror i form av en hällspis med ugn, spisfläkt samt en kyl/frys. Även från köket har man förstås utsikt mot havet.

Duschrum

Duschrummet är utrustat med separett, handfat, duschkabin, tvättmaskin samt en varmvattenberedare vilken rymmer 60L. I utrymmet finns även en värmefläkt.

Gäststuga

Denna Sorselestuga om ca 20 kvm som egentligen är två sammanbyggda friggebodar är oisolerad och används huvudsakligen sommartid. Den är grundlagd på plintar och stommen utgörs av liggande halvtimmer. Yttertaket är belagt med plåt och fönstren är av typen 2-glas. Stugan har en egen elcentral med vippbrytare och är försedd med jordfelsbrytare.

Inne i stugan som är ett enda utrymme med möjlighet att dela av med draperi finns en eldstad som värmer gott under kyliga kvällar. Genom de fönster som vetter mot vattnet kan man njuta av utsikten. I anslutning till entrén och längs stugans ena långsida finns en veranda. Från vattenreningsanläggningen finns en ledning till gäststugan vilket gör att det skulle vara möjligt att koppla in färskvatten. 

Friggebod

I denna som är belägen nere vid bryggan finns vattenreningsanläggningen för havsvatten vilken är av märket Afflux. Anläggningen är nyligen rengjord och försedd med nya membran. När vattnet renats rymmer färskvattentanken inte mindre än 300L. Råvattenintaget ligger ca 50 m ut i vattnet och är markerat med en boj.

Friggeboden rymmer även en liten verkstad och bakom byggnaden finns en vidbyggd liten vedbod.

Växthus

Nere vid vattnet finns ett mindre växthus för den som uppskattar hobbyodling. I anslutning till det har det byggts ett altandäck med räcke runt och som har plats för bord och stolar. Från denna sköna plats finns inget som skymmer sikten mot den härliga vattenvyn.

Altandäck

Det stora altandäcket kring huvudbyggnaden är nästan 75 kvm stort och sträcker sig längs husets framsida och den västra gaveln. En del av altanen är belägen under tak vilket gör det möjligt att sitta ute och umgås även under regniga dagar. På baksidan av huset övergår altanen till en gång. Hela altandäcket erbjuder strålande utsikt över vattnet nedanför. 

Tomt och trädgård

Tomten är delvis kuperad och på sina ställen lite skönt vildvuxen. Det finns både stora och små träd och även buskar samt  plats för odling och vackra blomster. På nedsidan gränsar tomten mot vattnet där det finns en egen bryggan och även en liten sandremsa för bad. På ovansidan är det bara att promenera rakt ut i skogen. Totalt finns möjlighet att ta en öpromenad på ca 7 km bland skog och skärgårdslandskap.

Allmänt

Huvudbyggnaden är uppförd 2008 med en helt öppen planlösning. Huset kan med nuvarande regler byggas till med ca 30-40 kvm. Dock gäller en maximal byggyta om 110 kvm på tomten varav huvudbyggnaden får uppgå till maximalt 80 kvm.

Nuvarande ägare har använt huset under större delen av året och huvudbyggnaden har alltid stått på grundvärme. En enkel sak med hjälp av den fjärrstyrda luft/luftvärmepumpen. Noteras bör att man vintertid får ta med sig vatten ut då vattenledningarna inte är kopplade till någon elkabel. Den nuvarande vattenreningsanläggningen tål dock en rejäl köldknäpp på närmare -25 grader utan att frysa sönder så länge man tänker på att fylla på frostskyddsmedel innan det blir kallt. 

Avloppsanläggningen består av en 2-kammarbrunn för BDT. Nuvarande ägare har tillstånd för egen urinhantering och även för egen kompostering av latrin.

Nuvarande ägare har båt och bilplats vid Gryts brygga vilket för 2023 har kostat 3 500 kr. Båtplats kan eventuellt även hyras i Getterö. För dig som hellre vill nyttja den kommunala skärgårdstrafiken så lägger Östgötatrafikens båt till strax intill den egna bryggan, bara ca 150 meter bort.

Vattenreningsverket av märket Afflux är från 2010. Varmvattenberedaren är från 2010. Diskmaskinen är från 2016, kyl/frys från 2020, ugnen från 2021 och tvättmaskinen från 2021. Sotning sker vart 3:dje år.

Säljaren berättar

Vi ska sälja vårt hus på Ämtö där vi tillbringat 25 år.  

När vi kom till Ämtö första gången gick det inte att se bryggan från sjönallt var övervuxet med vass. Hela tomten var full med slånbär och höga tallar. Men vi kunde se alla fördelar med läget och det var aldrig någon tvekan att vi skulle tillbringa vår tid härute. Det fanns ett litet sommarhus från 60-talet så vi hade något att börja med.  

Det vi har idag är istället en fin naturtomt med ett funktionellt hus, barnvänligt och en härlig utsikt över sjön. För oss har det inte bara varit ett sommarhus utan vi har varit här ute i alla väder, vi var till och med ute när stormen Gudrun kom och många vinterdagar har vi plumsat i snön. 

När vi byggde vårt hus valde vi att bygga ett mindre hus på 50 kvadratmeter. Vi har tillstånd att bygga ut så det är lätt att bygga till om man skulle ha behov av ett större hus. Vi ville ha en öppen planlösning då det fungerade bäst för oss. Det är lätt att sätta upp några väggar om man hellre vill ha fler små rum. 

Vi har ett hus där det mesta finns: 

  • Modernt kök med bänkdiskmaskin, lätt att sätta in en större vid behov 

  • Härlig utsikt från kök och sittplats. 

  • Obegränsat med rent avsaltat vatten från en Afflux 

  • Tvåkammarbrunn  

  • Separett i duschrummet 

  • Tvättmaskin i duschrummet 

  • Täljstenskamin för kalla dagar 

  • Luftvärmepump för uppvärmning/avkylning. 

Vårt timrade gästhus är på 20 kvadratmeter så där finns det gott om plats för gäster. Där finns en braskamin. 

Det finns också ett växthus där vi har odlat mycket tomater, gurkor, meloner och vindruvor. 

Sedan har vi ett förråd/pumphus/utedass. 

Tomten är varierad med egen strand, brygga, plan gräsyta och kuperad mark. 

Vi har odlat en del här men jorden är sandjord så allt är inte odlingsbart men blommor, kryddor, squash och potatis fungerar bra.  

Vår finaste växt är en stor honungsros. När den blommor doftar det härlig sommar och den är full med bin. Har man tur kan man se ett rådjur ligga där och sova. Tidigt på våren kommer blåsipporna och snart är vitsipporna och gullvivorna också framme. 

Vi tycker vår tomt har det mesta – egen strand, egen brygga, skydd av Gröholma för vinden, hela Ämtö att ströva omkring på där det finns mycket bär, svampar och djurliv med rävar, älgar, rådjur och grävlingar. Vi har även sett säl här.  Är man intresserad av fåglar finns det många olika alltifrån havsörn till tofsmes och ibland kan man se lite ovanligare fåglar som kungsfiskare, lärkfalk, morkulla mm. 

Vi har en tomt som är insynsskyddad men vi har ändå närhet till tre trevliga och hjälpsamma grannar. Det finns möjligheter till trevliga kaffestunder om man så önskar.  

Vi har många olika sittplatser att tillgå – stora altanen, altan vid växthuset nära vattnet, altan vid timmerhuset och bryggan. Vi tillbringar mycket tid utomhus och tomten ligger i sydläge så det finns möjlighet till sol hela dagen. Vill man ha senare kvällssol kan man ta en mycket kort promenad upp till toppen av berget eller till andra sidan av näset eller ro över till Gröholma.  

Vi har vår båt vid Gryts brygga och det tar 15 minuter att köra därifrån ut till oss. Det som också är en stor fördel idag är att Östgötatrafiken kör 6 dagar/vecka ca 5 turer/dag från Fyrudden så det är enkelt att ta sig ut till Ämtö. 

Gryts skärgård

I Fyruddens hamn finns en trevlig gästhamn. Det finns även en restaurang samt en mataffär vilken sommartid har öppet så gott som varje dag. Affären har generösa öppettider även vintertid. Från Fyrudden kan man ta någon av turbåtarna ut i skärgården. Möjlighet finns även att resa med Östgötatrafiken till någon av alla fina öar som den trafikerar. Väl tillbaka kan man gärna sitta ner på kajen med en god glass från glassbaren. 

Som övernattande gäst i området rekommenderas Gryts pensionat. Man sover extra gott efter att ha bevistat "Musik i sommarkväll" som under sommarmånaderna arrangeras på Gryts skärgårdscafé. Även på Gryts varv finns möjlighet till övernattning och en restaurang med trevligt utbud att tillgå. I närområdet finns också den mysiga Kärlekens trädgård.

Läs gärna mer via följande länkar:

Grytportalen: https://www.gryt.se/

Fyrudden: https://www.fyrudden.se/

Affären i Fyrudden: https://www.handlarn.se/butiker/fyrudden/

Gryts varv: https://www.grytsvarvrestauranghotel.se/

Kärlekens trädgård: http://www.lilla-vik.se/

Visit Östergötland / Gryt: https://www.visitostergotland.se/inspireras/ostgotaskargarden/

Valdemarsvik

Valdemarsvik är framför allt en trevlig sommarstad. Då sjuder staden av liv medan den är något slumrande under resten av året. I stadens centrum finner man förutom ett flertal trevliga butiker vilka erbjuder t ex kläder och hantverk också den trevliga gästhamnen med möjlighet att hyra båtplats. Vidare finns i centrala Valdemarsvik även ett flertal mysiga caféer och restauranger samt sommartid även den populära glasskiosken Havsbris belägen på sparbankstorget för besökarna att njuta av.

För den bofasta befolkningen finns allt man kan behöva i form av förskola och skola för barnen, idrottsanläggning, vårdcentral, folktandvård, matbutiker, bilverkstäder samt kollektiva kommunikationer.

Många är de som besöker Valdemarsvik med husbil och fritidsbåt. Valdemarsvik har dessutom en egen träbåtsförening, Waldemarsviks träbåtsförening, vilken är en ideell förening. Sommartid finns föreningens båtar att betrakta i träbåtshamnen i centrala Valdemarsvik. Här kan man kan strosa på bryggorna, njuta av vackert bevarade och välvårdade träbåtar av olika slag. Föreningens största evenemang är Waldemarsviksrodden, ett evenemang i förra sekelskiftets anda, med rodd utifrån Valdemarsviken och med skärgårdsmarknad på kajen. För ungdomar arrangeras ”Piratresan” i regel en lördag i augusti innan skolan startar. Sjöslag och skattjakt är inslag på denna resa. Föreningen ordnar även andra evenemang för medlemmarna av mer social karaktär. Du kan läsa mer om träbåtsföreningen via länken https://www.vikenstf.se/

Från Valdemarsvik är det landvägen bara ett par mil till populära Fyrudden från vilken man når Gryts vackra skärgård. Vill man hellre ta båten är det bara att lägga ut från sin hyrda båtplats vid bryggan och gå Valdemarsviken ut. Gryts skärgård erbjuder bland annat båtutflykter, kajakuthyrning, cykling samt vandring längs Östgötaleden. Populära utflyktsmål är vidare Häradsskärs fyr, Kärlekens trädgård i Lilla Vik samt öarna Harstena och Ekön. 

Läs gärna mer om Valdemarsvik via följande länk: https://visit.valdemarsvik.se/nyheter/

Planritning

Fyll i formuläret nedan för att anmäla dig till visningen för Ämtö Näset 1

Välj en tid för visning nedan
:
2024-05-19

Fyll i formuläret nedan för att anmäla ditt intresse för objektet Ämtö Näset 1

Ansvarig fastighetsmäklare

Birgitta Johansson
Fastighetsmäklare

Extra kontakt

Hans Larsson
Kontorschef