Söderköping


Lilla Sörby 3


Lilla Sörby 3

Skärgårdsnära läge och oändliga möjligheter!

Välkommen till Lilla Sörby Gästgivargård som erbjuder en rad möjligheter! I och med fastighetens flexibla uppbyggnad passar den bra för flera typer av djurhållning och verksamheter. Till exempel som får- och/eller hästgård med kompletterande verksamhet i den befintliga butiken/caféet. Fastighetens areal fördelar sig på 4 Ha åkermark, 4 Ha skogsmark, 1 Ha skogsimpediment samt 1500 kvm tomtmark. Huvudbyggnaden är fördelad på 5-6 rok varav 3-4 sovrum. Som grädde på moset tillhör även en charmig gammal torpstuga med anor från 1700-talet vilken är renoverad på senare år. Varmt välkommen på visning!

Fakta

Adress:
Lilla Sörby 3
Kommun:
Söderköping
Fastighetsbeteckning:
SÖRBY 1:13
Typ:
Gård
Ägandeform:
Friköpt - Gård
Byggnadstyp:
1 1/2 plansvilla
Byggnadsår:
1909 Tillbyggt 2004
Vatten och avlopp:
Enskilt vatten året om från borrad källa (100 m). Enskilt avlopp till 3-kammarbrunn med markbädd (godkänd 2003).
Fönster:
2+1-glas från 2003 i entréplanet. 2+1-glas från 2019 på övre planet.
Uppvärmning:
Vedpanna med 4 ackumulatortankar (tre tankar i pannrummet och en i butiken).
Ventilation:
Självdrag
Fasad:
Trä
Tak:
Tegel
Stomme:
Timmer/trä
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Betongplatta
Eldstad:
Öppen spis med insats samt vedspis

Ekonomi

Taxeringsvärde byggnad(er):
946 000 kr
Taxeringsvärde tomt:
924 000 kr
Taxeringsvärde totalt:
1 870 000 kr
Taxeringen är preliminär:
Nej
Bef. pantbrev:
1st om 4 227 300 kr
Taxeringsår:
2017
Värdeår:
1929
Kommunal skatt (exkl. kyrkoskatt):
32.73%
Taxeringskod:
120
Försäkring fullvärde:
Ja

Energideklaration

Utförd
2018-09-25
D

Driftkostnad

Beräknad på 2 personer
1 500 kr/år
8 196 kr/år
756 kr/år
996 kr/år
504 kr/år
1 404 kr/år
5 400 kr/år
18 756 kr
Enligt säljarens uppgifter. Fastighetsskatt tillkommer med 8 349 kr/år. Utöver ovan uppvärmningskostnader har nuvarande ägare eldat uteslutande med ved från sin egen mark. Årsförbrukningen brukar ligga på ca 30 kbm.

Servitut och gemensamhetsanläggningar

  • Samfällighet HAMMARKINDS HÄRADSALLMÄNNING S:1 (#samfallighet_1)
  • Samfällighet HAMMARKINDS HÄRADSALLMÄNNING S:2 (#samfallighet_2)
  • Samfällighet HAMMARKINDS HÄRADSALLMÄNNING S:3 (#samfallighet_3)
  • Samfällighet SÖDERKÖPING SÖRBY S:2 (#samfallighet_4)
  • Samfällighet SÖDERKÖPING SÖRBY S:3 (#samfallighet_5)
  • Nyttjanderätt (#1)

Förening

Nej
Nej

Byggnadsbeskrivningar

Lantbruksenhet, bebyggd (120)
Byggnad, värde: 645 000 kr
Mark, värde: 340 000 kr
Åkermark, värde: 267 000 kr
Ekonomibyggnader, värde: 97 000 kr
Skogsimpedimentsmark, värde: 3 000 kr
Skogsmark, värde: 246 000 kr
Summavärde: 1 598 000 kr

Taxeringsår: 2017
Byggår: 1909
Värdeår: 1929

Ekonomibyggnadskategori:
Djurstall, maskinhall mm, värdeår före 1980

Hyreshusenhet, lokaler (325)
Byggnad, värde: 161 000 kr
Mark, värde: 56 000 kr
Summavärde: 217 000 kr

Taxeringsår: 2016
Värdeår: 2013

HUVUDBYGGNAD

Ombyggd och renoverad under 2003/2004. Då grävdes golvet i ursprungsdelen av entréplanet ur med 15 cm för att få till en normal takhöjd och en betongplatta gjöts. Samtidigt lades vattenburen golvvärme ner i plattan. I duschrum och tvättstuga är det dock både vattenburen och elburen golvvärme. I huvudbyggnaden finns en centraldammsugare installerad. Byggnadens övre plan som idag rymmer 2 sovrum och ett allrum är renoverat och ombyggt under 2019/2020. Möjlighet finns att göra ytterligare ett sovrum. I det övre planet har det funnits ett kök en gång i tiden och det finns fortfarande en kakelugn.

ENTRÉPLAN

Hall

I hallen ligger klinker på golvet och väggarna är tapetserade. Här finns plats för avhängning.

Sovrum

Laminat på golvet och tapetserade väggar. Plats för kläder och grejor finns i garderobsväggen som har skjutdörrar.

Allrum

Nu är vi inne i ursprungsdelen av byggnaden som troligen är från 1849. I detta ljusa och trevliga rum är det trägolv och väggarna är tapetserade. Självklart finns den obligatoriska eldstaden kvar! I allrummet finns en nyinsatt trappa som leder upp till det övre planet. 

Kök

I det charmiga gamla köket som har klinker på golvet finns den gamla vedspisen bevarad samt en nytillverkad vedlår som går i stil med den övriga köksinredningen. Det finns förstås också en modern induktionshäll med spisfläkt samt en kyl/frys.

Matrum

Matbordet är placerat i ett stort burspråk som ger ett härligt ljus i rummet. Från matrummet som har trägolv och tapetserade väggar, finns utgången till det stor öppna altandäcket.

Duschrum

Duschrum med klinker på golvet och helkaklade väggar. Här finns wc, handfat med spegel, högskåp, handdukstork samt en duschplats med vikväggar.

Tvättstuga

Praktiskt belägen innanför ytterdörren utrustad med tvättmaskin, tvättho samt varmvattenberedare. Klinker på golvet och kaklade väggar. 

ÖVRE PLAN

Här är det charmigt lågt i tak och man har nyligen byggt om och renoverat så att det åter finns två sovrum samt ett allrum i vilket det vid behov går att få till ytterligare ett sovrum. De gamla fönstren har bytts ut till nya 3-glasfönster och ytskikten är renoverade och nymålade.

BYKSTUGA

Denna gamla bykstuga i mindre bra skick är grundlagd på en betongplatta med putsad fasad och tegel på taket. Vatten finns indraget men tappkran saknas. I en del av bykstugan finns en gammal bastu och det finns även en braskamin.

JORDKÄLLARE

Renoverad på senare år och då försedd med både hyllor och köttkrokar. I och med att vattenkällan är belägen strax utanför är detta den optimala platsen för hydropressen. Värmekabeln är nergrävd från 15 m. Källaren ligger ihop med kulverten.

BUTIK/CAFÉ

Butikslokalen som är 250 m² stor är byggd 2013. Den är grundlagd på en betongplatta med vattenburen golvvärme, en stomme av trä med lösullsisolering i både väggar och tak samt ett yttertak klätt med plåt. Uppvärmning sker med hjälp av två värmeväxlare med återvinningsfunktion (2015/2016). På den nordöstra gaveln finns en stor vikport för eventuell alternativ använding av lokalen. I andra änden av byggnaden, vid cafédelen finns en rörspis med insats som höjer mysfaktorn för gästerna. Byggnaden är godkänd för totalt 80 personer. Byggnaden fördelar sig på en rejält tilltagen butiksyta för såväl torra varor som kylvaror, en cafédel med serveringsdisk och med nuvarande möblering plats för 20 sittande gäster. Vidare finns ett kontor för innehavaren, ett tillredningskök, handikapptoalett samt ett personalutrymme med pentry, egen wc och dusch. Här finns goda möjligheten att arrangera diverse roliga aktiviteter. Nuvarande ägare har bland annat anordnat pubaftnar med live-musik.

Kontor

Laminat på golvet och tapetserade väggar.

Gästtoalett

I anslutning till cafédelen finns denna handicap-anpassade toalett med våtrumsmatta på väggar och golv. Utrustad med wc, handfat och ett skötbord.

Kök

I tillredningsköket finns en väl tilltagen induktionshäll med 80 cm bredd med fem plattor, en spisfläkt, två mikrovågsugnar samt en storköksugn med varmluft. Det finns också två st kyl/frys samt en extra frys, dubbla diskhoar, handfat samt en köksö i form av en slaktarbänk. Den kommer väl till pass för uppläggning när caféet är välbesökt, vilket det ofta är - särskilt torsdagar till söndagar. Fettavskiljare finns ej i köket. I ett utrymme innanför köket återfinns byggnadens ventilationsanläggning samt både en ackumulatortank och en elburen varmvattenberedare för att med säkerhet alltid kunna hålla reglementsenligt 65-gradigt vatten.

Diskrum

Separerat från köket finns detta lilla men i allra högsta grad funktionella diskrum utrustat med en spolho samt en effektiv storköksdiskmaskin.

Personalutrymme

Personalutrymmet som har sin ingång från den sydvästra gaveln av byggnaden har laminat på golvet och tapetserade väggar. Här finns ett Trinettekök med diskho samt en liten kyl/frys och en matplats. I anslutning till personalmatsalen finns ett duschrum med våtrumsmatta på väggar och golv utrusat med wc, handfat i kommod samt en duschplats.

PARKERING

Vid cafébyggnaden finns parkering för besökare. Här finns plats för ett flertal bilar samtidigt.

MAGASIN

Magasinet är grundlagt på en stenfot med timrad stomme och enkupigt taktegel. Under en del av byggnaden finner man en fungerande jordkällare.

LADUGÅRD

Ladugårdsbyggnaden är fördelad på en kallverkstad, en varmverkstad, pannrum samt en ladugårdsdel för gårdens får. Själva djurstallet är godkänt för 3 fårenheter vilket motsvarar ca 18 st får. Från ladugårdsdelen finns en trappa upp till skullen där det förstås finns en lucka mitt ovanför foderbordet.

VEDFÖRRÅD

Grundlagt på en betongplatta med stomme av glesa målade brädor och plåt på taket. Vedskjulet rymmer ca 40 m³ ved vilket vid full verksamhet räcker i ca 1 år.

HÖNSHUS

Hönshuset har två avdelningar med varsin tillhörande hönsgård.

VAGNSLIDER

I denna byggnad om ca 180 m² är det jordgolv och stommen består av stående träplank. På taket plåt. Här finns gott om plats för förvaring av diverse mindre maskiner och grejor.

MASKINHALL

Även i denna byggnad om ca 180 m² är det jordgolv/grus. Stommen har renoverats under senare år och man har också lyft hela byggnaden och försett den med nya grundplintar. På taket är det plåt. Då takhöjden är rejält tilltagen och det finns ett par stora och höga öppningar med skjutpartier lämpar sig denna byggnad bra för förvaring av större jordbruksmaskiner av varierande slag.

TORPSTUGA

En bit ifrån sjävla gården finns detta urscharmiga lilla torp som har anor från 1700-talet, Det har på senare tid byggts till och fått taket höjt invändigt. Sedan den genomgripande renoveringen som gjordes under åren 2004-2010 är byggnaden nu grundlagd på en betongplatta. I samband med detta byttes också bottensyllarna. Stommen är timrad och taket har fått ett nytt enkupigt tegel som taktäckning. Invändigt fördelar sig ytan på en förstuga samt ett rymligt kök utrustat med en vedeldad spis samt en mikrovågsugn. Vid diskhon, som återfinns ute på trädgården, finns ett härligt fristående och inglasat uterum lummigt omgärdat av grönska. Vid diskhon finns tappkran för såväl dricksvatten (från huvudbyggnaden) som för bäckvatten för bevattning. Välkommen att njuta av lugnet och friden på landet! Här är det bara fåglarnas kvitter och då och då en eller annan lantbruksmaskin som stör. På tomten finns även en enklare gäststuga, en förrådsbyggnad, vedbod samt ett utedass.

ALLMÄNT

Vedpannan samt de 3 ackumulatortankarna är belägna i ladugårdens gamla mjölkrum och försörjer både huvudbyggnaden samt caféet med värme via kulvertar.

Den borrade källan försörjer både huvudbyggnaden, bykstugan, pannrummet, butiksbyggnaden och till viss del torpstugan.

På gården bedrivs idag fåruppfödning i liten skala, samt äggproduktion och viss biodling. Verksamheten är kravmärkt.

På åkermarken odlas för närvarande uteslutande vall.

Nuvarande ägare får EU-stöd på ca 50 000 - 55 000 kr/år. Åtagandet skrivs på 5 år i taget och går ut i år 2019.

På gården finns 2 st Ferguson traktorer (1 stor och 1 liten), 1 vedprocessor, 1 hästtransport, 1 liten tröska, 1 sågverk, 1 timmervagn, 2 st vanliga vagnar, 1 elverk, 1 balpress, 1 hövändare samt 1 trumslåtter. Samtliga dessa är till salu mot separat ersättning.

SÄLJAREN BERÄTTAR

Vi ser många fördelar med fastigheten som t.ex. resor; 10 min till Söderköping, 15 min till Sankt Annas skärgård, cirka 2 timmar till Stockholm och 40 min till Linköping.

Stora potentialer med flera byggnader som passar in för många olika verksamheter t.ex Hasses Elfirma, Elvys Gårdsbutik och Cafe och möjligheten att ha många typer av djur. Tack vare arealen på fastigheten så finns det stora möjligheter att vara självförsörjande till det som gården har att erbjuda t.ex foder för djuren, ved, skogsprodukter och grönsaksodlingar m.m. På gården driver vi ett ekologiskt och KRAV märkt jordbruk vilket vi ser som stor fördel på fastigheten med bl.a. bra ekonomi på produkter och EU-stöd samt att vara en klimatpositiv verksamhet.

Mvh / Hasse och Elvy

Planritningar

Fyll i formuläret nedan för att anmäla dig till visningen för Lilla Sörby 3

Välj en eller flera visningar nedan

Birgitta Johansson
Fastighetsmäklare
070-735 35 30
Hans Larsson
Kontorschef
070-724 44 50